Kamēr Durbes jūras ērgļi aktīvi rušinās pa ligzdu, izrādīdami ligzdošanas pazīmes, tajā vairākkārt paciemojušies gan citi putni, gan arī meža iemītniece - vāvere.

Kamēr Durbes jūras ērglis Roberts un viņa jaunā sirdsdāma, kurai gan vēl nav piešķirts vārds, bet kuru Dabasdati.lv foruma dalībnieki sauc gan par Brūti, gan Līgavu, tikmēr ligzdā manāmi dažādi ciemiņi.

Tā, piemēram, salīdzinoši ilgu laiku ligzdā uzkavējies krauklis, skaļi kliedzot un lēkājot no zara uz zaru. Pavisam neilgu laiku ligzdā nolaidies un apkārtni izlūkojis arī riekstrozis.

Teju ik dienu Durbes jūras ērgļu ligzdā manāma rosība, kur abi pieaugušie jūras ērgļi, Roberts un viņa jaunā draudzene, rušinās pa ligzdu. Ornitologs Jānis Ķuze skaidroja, ka šī ir pazīme, kas liecina par putnu nopietno interesi vienam par otru, kā arī par ligzdošanu. Tāpat putni mīļojas un, kā raksta foruma dalībnieki, bučojas, kas arī vēsta par putnu savstarpējo pieķeršanos.

Vai drīzumā varētu sagaidīt kādu jūras ērgļu pēcnācēju? Ornitologs skaidro – parasti olas tiek izdētas februāra beigās vai marta pirmajās dekādēs. Taču jāņem vērā, ka šis nav vis pagājušā gada jūras ērgļu pāris Roberts un Durbe. Pašreizējais pāris ir jauns, un Ķuze skaidro – gadās arī tā, ka putni pavada laiku kopā, bet vēl neligzdo.

Jau iepriekš vēstījām, ka Durbes jūras ērgļu ligzdā paviesojusies kāda žiperīga meža iemītniece - vāverīte. Bet pavisam neparastu pārsteigumu sagādājis kāds jūras ērglis no Lietuvas, kurš arī nolaidies ligzdā. Ap šī ērgļa kāju bijis redzams reģistrācijas numurs, un pēc tā varēja noteikt, ka putns reģistrēts Lietuvā.

Sekot līdzi Durbes jūras ērgļu ligzdā notiekošajam var tiešraidē šeit.

Savukārt lasīt par foruma dalībnieku novērojumiem var Dabasdati.lv forumā šeit.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!