Foto: Shutterstock
Ja vēlies, lai tavs mājas mīlulis ir rudā krāsā, jārēķinās ar to, ka vairākums ruda krāsojuma kaķu ir runči. Ja par savu mājdzīvnieku sauc rudas krāsas kaķenīti, vari būt lepns, jo tas nemaz nav tik bieži. Kas nosaka kaķa kažoka krāsojumu?

Tiek ziņots, ka no 100 rudiem kaķiem aptuveni 80 būs runči, bet pārējās – kaķenes. Kāpēc tā?

Raksturojot kaķu rudo kažoku, Latvijas Felinoloģijas asociācijas "Felimurs" prezidente Vija Klučniece skaidro, ka rudas krāsas kaķi nav izteikti nevienai no šķirnes kaķu mīluļiem. Turklāt kaķenes tiešām novērojamas daudz retāk nekā runči.

Pārojot rudu kaķeni ar tādas pašas krāsas runci, palielinās izredzes iegūt rudas krāsas kaķenīti, taču, kā skaidro Klučniece, tādā veidā tiek saglabāta krāsa, bet pasliktinās šķirnes tips. Tādēļ ne vienmēr mērķtiecīga pārošana īpaši šķirnes kaķu starpā ir vēlama, pat ja mērķis ir konkrētas krāsas dzīvnieciņš. Klučniece atgādina, ka kažoka krāsojums ir teju vai laimes spēle, jo iepriekš nevar precīzi paredzēt, kāds būs gaidāmo kaķēnu krāsojums.

Tāpēc arī rudas krāsas runči dzimst biežāk, jo tam nepieciešams viens ruds vecāks, kas biežāk ir kaķene.

Foto: Shutterstock
Kaķa kažoka krāsu ietekmē gēni, un zināms, ka krāsu nosaka X un Y hromosomas. Kamēr runčiem ir gan X, gan Y hromosoma, kaķenēm abas ir X hromosomas. Līdz ar to runčiem nepieciešama tikai viena X hromosoma, lai viņu apmatojums būtu rudā krāsā. Savukārt kaķenītēm nepieciešamas divas X hromosomas. Ja kaķenītei būs tikai viena X hromosoma, ticams, ka dzīvnieciņam būs bruņurupuča krāsojums jeb melnas un rudas krāsas sajaukums.

Lai arī rudi kaķi nav šķirnes kaķi un dzīvniekus raksturo tikai krāsa, vairākās aptaujās secināts, ka saimnieki iecienījuši tieši rudas krāsas dzīvnieciņus. Šos mīluļus viņi raksturo kā īpaši draudzīgus un jaukus. Tāpat rudas krāsas četrkājainie draugi tie raksturoti kā īpaši mierīgi un pat slinki.

Tāpat aptaujas dalībnieki nenoliedz, ka būtiska ietekme cilvēku patikai pret rudiem kaķiem un īpaši runčiem radusies arī komiksu varoņa Gārfīlda ietekmē. Kā zināms, Gārfīlds ir ruds runcis, kas dienas pavada laiskodamies un īpaši neuztraukdamies par notiekošo.

Lai arī rudi kaķi nav izteikti raksturīgi nevienai šķirnei, pētnieki pieļauj, ka arī dzīvnieka krāsa var ietekmēt viņa raksturu. Tāpēc arī vairums rudu kaķu, līdzīgi kā slavenais Gārfīlds, šķiet mierīgi, pat lēnīgi un laiski.

Tiesa, rudas kaķenes tomēr nav neatrodamas. Piemēram, šāda kažoka krāsojuma mīlule ir pašmāju kaķenīte Murča, kura turklāt allaž rāda mēli.

Raksta tapšanā izmantota informācija no portāliem Cattime.com un Pets.thenest.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!