Foto: Shutterstock
Jau kopš pagājušā gada tiek ziņots par netipiski lielu skaitu suņu, kas saslimuši ar barības vada dilatāciju jeb paplašināšanos, šie gadījumi tiek saistīti ar Latvijā ražoto barību suņiem "Dogo". Kā noskaidroja portāls "MansDraugs.lv", arī Valsts robežsardzes dienestā 18 suņiem, uzturā lietojot šo barību, vienlaikus pasliktinājusies veselība, turklāt tas noticis jau 2013. gadā. Suņiem radušies gremošanas traucējumi, kā arī neparasts vājums. Līgums ar akciju sabiedrību "Tukuma straume" pārtraukts, suņi baroti ar citu pārtiku un jau nedēļas laikā uzlabojusies viņu veselība.

Jau teju gadu uzmanības lokā nokļuvusi AS "Tukuma straume", kuras ražotā suņu barība "Dogo" tiek vainota pie suņu barības vada paplašināšanās jeb dilatācijas, ar ko pagājušajā gadā sasirguši vairāk nekā simts suņu. Slimība joprojām turpinās, taču tās cēlonis nav zināms. Tiesa, ne tikai pagājušajā gadā aizsākušās domstarpības starp suņu barības ražotāju un patērētāju.

Jau 2013. gadā Valsts robežsardze lauza līgumu ar AS "Tukuma straume" (pavēle pieejama šeit), jo 18 dienesta suņiem pasliktinājās veselība. Jāpiebilst, ka Valsts robežsardzē tiek izmantoti vācu aitu suņa šķirnes suņi un beļģu aitu suņa jeb malinuā šķirnes suņi.

Visiem slimajiem dienesta suņiem parādījušies vienādi slimības simptomi, kas agrāk netika novēroti.
Uldis Barkāns, Valsts robežsardzes Kinoloģijas dienesta priekšnieks
"Tukuma straume" kvalitātes vadītāja Sandra Kūla skaidro, ka 2012. gadā uzņēmums piedalījās Valsts robežsardzes iepirkuma konkursā par suņu barības piegādi atbilstoši iestādes definētajām prasībām un receptūrai. "AS "Tukuma straume" gatavoja speciālu barības piedāvājumu, ievērojot iepirkuma specifikāciju," tā Kūla.

Konkursa rezultātā "Tukuma straume" ieguva tiesības slēgt līgumu, un tas darīts 2013. gada 12. martā. "Atbilstoši iepirkuma noteikumiem līgums bija spēkā gadu un tas paredzēja speciālās suņu barības piegādi vairākām Valsts robežsardzes struktūrvienībām – Viļakas pārvaldei, Ludzas pārvaldei, Daugavpils pārvaldei, Rīgas pārvaldei, Ventspils pārvaldei, Aviācijas pārvaldei un Valsts robežsardzes koledžai. Līdz līguma darbības beigām 2014. gada pavasarī turpinājām piegādāt barību visām pārvaldēm, izņemot Daugavpils pārvaldi," uzskaita vadītāja.

Foto: Shutterstock
Valsts robežsardzes Kinoloģijas dienesta priekšnieks Uldis Barkāns informē, ka 2013. gadā līgumu par AS "Tukuma straume" barības piegādi lauza tikai robežsardzes Daugavpils pārbaude: "Veicot piegādātās barības izmeklēšanu, tika konstatēts, ka tā neatbilst iepirkuma procedūras tehniskajās specifikācijās noteiktajām prasībām – bija novirzes kalcija un fosfora līmenī." Tāpat Barkāns atklāj, ka Valsts robežsardzes koledža 2014. gada martā veica barības izmeklēšanu "Eurofin" laboratorijā Vācijā, kur atklāts, ka AS "Tukuma straume" piegādātā barība satur sintētiskos konservantus butilētu hidroksianizolu (BHA) un butilētu hidroksitoluēnu (BHT). "Viena no iepirkuma, kurā par uzvarētāju tika atzīta AS "Tukuma straume", pamatprasībām bija, ka piegādātā suņu barība nedrīkst saturēt šos konservantus," tā robežsardzē.
Veicot piegādātās barības izmeklēšanu, tika konstatēts, ka tā neatbilst iepirkuma procedūrās tehniskajā specifikācijās noteiktajām prasībām
Uldis Barkāns, Valsts robežsardzes Kinoloģijas dienesta priekšnieks
"Daugavpils pārvalde izteica pretenzijas par speciālās barības kvalitāti, kaut arī zinātniskā institūta BIOR testēšanas pārskatu Nr.DC-2013-B-50790.03 un Nr.DC-2013-B-50791.04 rezultāti apliecināja kvalitātes rādītāju atbilstību prasībām," skaidro "Tukuma straume" pārstāve. Viņa piebilst: "Jau iepriekš mēs bijām iesnieguši skaidrojumu par dažādu barības sastāvdaļu īpašībām un nozīmi. Visi rādītāji bija ietverti marķējumā. Vēlamies uzsvērt, ka Eiropas regulas noteiktu normu robežās paredz faktiskā produkta rādītāju svārstību iespēju no marķējumā norādītā. It sevišķi tas ir gadījumos, kad ražošanā izmanto augu un dzīvnieku izcelsmes sastāvdaļas ar samērā mainīgu proteīna saturu. Taču kopumā gan pats produkts, gan marķējums atbilst Eiropas regulas normām."

Tāpat robežsardze suņu barību saņēmusi baltos stikla šķiedras auduma maisos bez "Dogo" marķējuma. Robežsardzē gan neizslēdz iespēju, ka "barība tika pārfasēta citā iepakojumā, lai slēptu barības patieso sastāvu, kas norādīts uz "Dogo" barības maisiem". Ražotāja pārstāve to pamato šādi: "Tā kā suņu barību ražojām atbilstoši speciālajam pasūtījumam, tad, kā ierasts šādās situācijās, produkts tika iesaiņots atšķirīgā iepakojumā nekā pamatprodukcija. Taču jebkurā gadījumā izvēlētais iepakojums atbilda Eiropas regulās noteiktajām prasībām, un to drīkst izmantot pārtikas produktu fasēšanai. Mēs produkciju iepakojām prolipropilēna maisos ar ieliktni, lai nodrošinātu mitruma saglabāšanu. Ieliktnis savukārt ir izgatavots no plāna, viegla un brīvi elpojošā polietilēna materiāla. Kopumā barība, kas fasēta šajos maisos, brīvi elpo un ir pasargāta no pelējuma un baktēriju veidošanās." Tāpat Kūla noraida jebkurus apgalvojumus, ka uz iepakojuma nebūtu norādīts marķējums: "Ražojot un fasējot produkciju, "Tukuma straume" ievēro gan Eiropas Savienības, gan Latvijas normatīvos aktus, kas paredz, ka marķējumam uz fasētās produkcijas jābūt. Arī uz speciālās barības maisiem bija šādas marķējuma uzlīmes."

Tā kā suņu barību ražojām atbilstoši speciālajam pasūtījumam, tad, kā ierasts šādās situācijās, produkts tika iesaiņots atšķirīgā iepakojumā nekā pamatprodukcija. Taču jebkurā gadījumā izvēlētais iepakojums atbilda Eiropas regulās noteiktajām prasībām, un to drīkst izmantot pārtikas produktu fasēšanai.
Sandra Kūla, AS "Tukuma straume" Kvalitātes vadītāja
Barkāns stāsta: "Laika posmā no 2013. gada marta līdz 18. jūnijam 18 VRS Daugavpils pārvaldes dienesta suņiem, kuri tika baroti ar piegādāto AS "Tukuma straume" barību, tika novērota veselības pasliktināšanās." Dienesta suņus izmeklējis veterinārārsts, kas konstatējis gremošanas traucējumus, ādas problēmas un slodzes nepanesību.
Foto: Shutterstock
"Veterinārārsts rekomendēja 16 izmeklētos dienesta suņus turpmāk barot ar "Tukuma straume" piedāvāto barību alerģiskiem suņiem, bet divus dienesta suņus (vienam ir ļoti vājš miesas stāvoklis ar izteiktu alerģiju, otrs gatavojās biatlona sacensībām un tam bija paaugstināta fiziskā slodze) barot ar barību "Mera Dog"," tā dienesta priekšnieks. Skaidrojot, vai problēmas nevarēja rasties citā ietekmē, ne barības, Barkāns skaidro, ka visi dienesta suņi ir vakcinēti pret infekcijas slimībām, regulāri dehelmintizēti un apstrādāti pret ektoparazītiem. Veterinārārsts secinājis, ka suņu veselības problēmas nevarēja izraisīt parazīti vai infekcijas. "Turklāt visiem slimajiem dienesta suņiem parādījušies vienādi slimības simptomi, kas agrāk netika novēroti," tā robežsardzes pārstāvis.

"Tukuma straume" piedāvājusi arī barību alerģiskiem suņiem, taču tikai astoņiem dienesta suņiem novērota neliela veselības uzlabošanās. "Desmit dienesta suņiem barības maiņa pozitīvus rezultātus nedeva, palikuši iepriekšējie simptomi – pastiprināta nieze, uzliktās slodzes nepanesamība, palielināts defakācijas aktu skaits un fēču daudzums," skaidro Barkāns. Tad pieņemts lēmums suņus barot ar to barību, kāda viņiem dota pirms 2013. gada marta – Vācijā ražotā suņu barība "Mera Dog". "Veselības stāvoklis šiem dienesta suņiem normalizējās nedēļas laikā," atceras Barkāns.

Ne sadarbības laikā ar Valsts robežsardzi, nedz arī pirms tam vai līdz šim brīdim PVD pārkāpumus ražošanas procesā, kas ietver arī fasējumu, nav konstatējis.
Sandra Kūla, AS "Tukuma straume" Kvalitātes vadītāja
Robežsardzē skaidro, ka līdzīgas, taču ne tik masveidīgas problēmas novērotas arī citu Valsts robežsardzes teritoriālo pārvalžu un Valsts robežsardzes koledžas dienesta suņiem. Tiesa, neviens gadījums nav bijis letāls, un visi suņi atveseļojušies pēc barības nomaiņas.

"Tāpat kā jebkurā pārtikas vai dzīvnieku barība ražotnē, atbilstoši normatīvajiem aktiem arī "Tukuma straume" ražotnē notiek regulāras Pārtikas un veterinārā dienesta pārbaudes (PVD). Ne sadarbības laikā ar Valsts robežsardzi, nedz arī pirms tam vai līdz šim brīdim PVD pārkāpumus ražošanas procesā, kas ietver arī fasējumu, nav konstatējis," skaidro vadītāja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!