Foto: Shutterstock
Barības vada un kaulu problēmas ir vienas no tām, kas raksturo vairumu suņus. Tā kā mēdz būt arī tādas suņu šķirnes, kuru āda veido krokas, saimniekam īpaša uzmanība jāpievērš to tīrībai.

Veterinārārstu komanda no portāla Netvet.co.uk ir apkopojusi tās suņu šķirnes, kurām visbiežāk vērojamas veselības problēmas. Mājaslapā uzsvērts, ka šis ir dažu speciālistu viedoklis, kas balstīts uz novērojumiem pašu praksē un pieredzē.

Jāpiemin, ka jebkurš suns ir pakļauts dažādām veselības problēmām, kas rodas gan no audzināšanas veida un barošanas, gan no paša dzīvnieka fizioloģiskās uzbūves, piemēram, kaulu problēmas var rasties arī aktīvās dabas dēļ.

Topošajam saimniekam ir vērts noskaidrot, vai kucēns, ko viņš plāno adoptēt vai iegādāties, ir vesels un vai mazā dzīvnieciņa vecākiem nav konstatētas veselības problēmas. Tas ir viens no veidiem, kā jau sākotnēji nodrošināties pret iespējamām veselības problēmām. Taču, kā jau minēts, neviens no tām nav pasargāts.

Portāla speciālisti piedāvā tās suņu šķirnes, kuras bieži pārmanto un sasirgst ar dažādām slimībām.

Elpošanas problēmas čivavām

Foto: Shutterstock
Šai suņu šķirnei visbiežāk novērojami ceļu izmežģījumi, aukslēju problēmas (pagarinātas mīkstās aukslējas), kā arī hipoglikēmija (glikozes līmeņa pazemināšanās asinīs).

Tiek minēts, ka problēmas ar locītavām un ceļiem novērojamas tiem čivavām, kas ir gados vecāki. Tiklīdz saimnieks konstatē kādu locītavu problēmu, nekavējoties jāvēršas pie ārsta.

Arī pagarinātas mīkstās aukslējas ietekmē čivavas labsajūtu un veselību. To dēļ mazajam sunim var būt problēmas ar elpošanu, kā arī dzīvnieks var krākt, šķaudīt un pat sēkt. Karstā laikā čivavām pastāv karstuma dūriena risks.

Raksturīgā dobermaņu slimība

Foto: PantherMedia/Scanpix
Šiem suņiem izplatīta ir von Villebranda slimība, kas saistīta ar asinīm, to recēšanu un asiņošanu. Lai arī suņi, kas sirgst ar šo slimību, var nodzīvot ilgu un laimīgu dzīvi, tiek ziņots, ka šai slimībai nav līdzekļu, lai to izārstētu. Turklāt šī slimība var būt iedzimta, tāpēc suņus, kas ar to sirgst, nav vēlams pārot.

Tāpat dobermaņiem mēdz piepūsties vēders, ko izraisa gaisa norīšana, tostarp arī ēšanas laikā. Lai arī šis process varētu šķist nekaitīgs, vēdera uzpūšanās var izraisīt arī nāvi.

Arī acu problēmas un sirds kaites var piemeklēt šīs šķirnes suņus.

Spiediens angļu buldogam

Foto: Shutterstock
Tā kā suns ir izmērā maziņš un tā ķermenis var radīt papildu spiedienu uz ķepām, angļu buldogam pastāv dažādu kaulu un locītavu slimību risks.

Tāpat buldoga specifiskā izskata dēļ dzīvnieks ir pakļauts dažādām ādas slimībām un iekaisumiem. Tos var radīt suņa āda, kas vietām veido krokas, līdz ar to āda var netikt pilnībā iztīrīta un apkopta, radot iekaisumu. Buldogu saimniekiem jāpievērš īpašas rūpes suņa ādas krokojumu vietām gan uz ķermeņa, gan arī uz sejas. Tiek ieteikts izmantot kādu mitru lupatiņu, ar ko rūpīgi tīrīt buldoga ādu.

Tāpat sunim var būt arī pastiprinātas acu problēmas, tās var iekaist vai izraisīt apsārtumu.

Angļu setera kaite

Foto: Shutterstock
Angļu seteram raksturīgas veselības problēmas ir saistītas ar kauliem, kā arī barības vada paplašināšanos. Turklāt sunim bieži novēroti arī acu apsārtumi.

Tāpat kā šķirnei raksturīga veselības problēma tiek minēts kurlums. To gan saimniekam vajadzētu ievērot, ja suns ilgstoši neatsaucas uz aicinājumiem un neizturas atbilstoši situācijai.

Arī dažādas sirds saslimšanas mēdz novērot šīs šķirnes pārstāvjiem. Angļu seteriem tādos gadījumos var būt apetītes zudums un enerģijas trūkums.

Gurnu sāpes lielajam vācu dogam

Foto: Shutterstock

Tā kā vācu dogs ir izmērā liela suņu šķirne, viņiem var būt problēmas ar barības vadu un ēdiena apstrādi, īpaši, ja suns ātri notiesā barības porciju un uzdzer lielu daudzumu ūdens. Uzņemtā ēdiena apstrāde var nebūt tik veikla, līdz ar to var izraisīt barības vada paplašināšanos.

Viena no iedzimtām veselības problēmām sunim var būt saistīta ar kauliem, konkrētāk, gurniem. Tā var radīt sāpes un diskomfortu vienā vai abās suņa kājās, ko dzīvnieks izrādīs un saimnieks, domājams, pamanīs.

Fibrosarkoma (ādas vēža veids) un hemangiosarkoma (aknu slimība) tiek minētas kā slimības, kas skar pārsvarā liela izmēra suņus, tostarp arī vācu dogu. Osteosarkoma jeb kaulu vēzis arī tiek minēta kā vācu dogiem novērota saslimšana.

Redzes problēmas pūdelim

Foto: Shutterstock
Tiek uzskatīts, ka pūdeļi nav vieni no visveselīgākajiem suņiem. Arī šie dzīvnieki ir pakļauti vairākām slimībām. Gan barības vada un kuņģa problēmas, gan nieru iekaisumi ir raksturīgi šiem suņiem.

Tāpat pūdeļiem var būt problēmas ar acīm, konkrētāk, acu tīkleni. Šī slimība visbiežāk ir iedzimta, un tā ietekmē suņa redzes spējas.

Arī epilepsija minēta kā viena no pūdelim novērotām slimībām. Tāpat kā neparastas darbības būtu jāievēro pārlieku liela dzeršana vai urinēšana. Ja saimnieks uzskata, ka suns to dara pārāk bieži un daudz, būtu jāvēršas pie veterinārārsta.

Mopsis, kurš var pārkarst

Foto: Shutterstock
Tā kā mopsis ir augumā maziņš, dzīvnieks, kuram ir diezgan liels ķermenis, šīs šķirnes suns ir pakļauts dažādām slimībām, ko ietekmē karstums. Ja mopsis pārāk ilgi uzturas saulē, suns var pārkarst, un tas var izraisīt pat nāvi.

Arī elpošanas problēmas ir raksturīgas šīs šķirnes pārstāvjiem. Aukslēju dēļ suņiem var būt apgrūtināta elpošana, kas nozīmē, ka sunim būs grūtāk doties arī salīdzinoši īsākās pastaigās. Līdz ar elpošanas grūtībām var tikt ietekmēta suņa ēšana, jo aukslējas nodrošina pareizu ēdiena uzņemšanu, tāpēc, ja sunim ir veselības problēmas, saimnieks noteikti novēros, ka viņa mīlulis nespēj norīt pārtiku vai pat to šķietami atrij.

Rotveileri un locītavas

Foto: Shutterstock
Arī rotveileriem bieži diagnosticētas problēmas ar barības vadu, kā arī imūnsistēmu. Līdzīgi kā citiem suņiem, šīs šķirnes pārstāvjiem novērotas problēmas ar kauliem, konkrētāk locītavām un gurniem.

Ja rotveilera gurnos ir problēmas, ne vienmēr suns to izrāda. Tiek minēts, ka šāda veida problēmas gurnos rada arī lēcieni no liela augstuma, tāpēc, ja saimnieks zina, ka suns varētu būt lecis vai kaut kur pakritis, vērts suņa veselības stāvokli pārbaudīt pie veterinārārsta.

Tāpat suņiem bieži novērota arī osteosarkoma, ļaundabīgs kaulu audzējs.

Saslimt var arī sanbernāri

Foto: Shutterstock

Šīs šķirnes pārstāvjiem biežāk noteiktas slimības, kas saistītas ar barības vadu un tā uzpūšanos, kā arī kaulu slimības, piemēram, locītavās un gurnos.

Tāpat sanbernāriem var būt problēmas ar acīm, kuru ietekmē sunim var pasliktināties redze.

Kā jau liela izmēra sunim, barības uzņemšana var būt sasteigta, kā rezultātā tiktu nodarīts kaitējums dzīvnieka barības vadam. Tas var paplašināties, kā arī izraisīt nāvi.

Arī epilepsija jeb ģīboņi mēdz piemeklēt sanbernāra šķirnes suņus.

Krunkainais šarpejs

Foto: Shutterstock
Līdzīgi kā mopsim, arī šarpeja āda uz viņa ķermeņa veido krunkas, kuras saimniekam būtu īpaši jākopj. Ja tas pietiekami labi un rūpīgi netiek darīts, šīs šķirnes pārstāvjiem vietas, kurās izveidojušās krunkas, mēdz iekaist.

Lai nekaitētu sava mājdzīvnieka veselībai, saimnieks sava dzīvnieka ādu var regulāri un viegli apkopt, izmantojot mitru lupatiņu. Turklāt, ja saimnieks zina, ka suns rušinājies pa zemi, arī tas var būt kā papildus iemesls, lai cītīgāk parūpētos par savu mājdzīvnieku. Arī citi netīrumi var ilgāk uzkavēties suņa krunkās un izraisīt dažādas problēmas.

Tāpat mazā auguma dēļ suņiem var būt dažādas kaulu un locītavu slimības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!