"Horass ir aizņemts, skraidot pa dārzu desmitos vakarā," tā par mērkaķēnu dzīvnieku rezervātā Zimbabvē stāsta tā vadītāja. Dzīvnieciņš, kas, līdzīgi kā pārējie rezervāta iemītnieki, ir izglābts no nelaimes, nu aizvada savas dienas, draudzīgi rotaļājoties ar citu sugu pārstāvjiem. Kāpēc Horass ir tik draudzīgs ar pārējiem un ko par to domā rezervāta darbinieki?

Mērkaķēns mīt dzīvnieku rezervātā "Twala Trust Animal Sanctuary" Zimbabvē, Āfrikā. Tā vadītāja Sāra Kārtere portālam TheDodo.com stāsta, ka mērkaķēns Horass rezervātā nonācis, kad bijis vēl pavisam mazs. Horasa māmiņu uz autoceļa notrieca automašīna, un mazais dzīvnieciņš sēdējis uz savas mātes. Par laimi, kāds labs cilvēks mērkaķēnu paņēmis un nogādājis rezervātā.

Dzīvnieku rezervāts Zimbabvē rūpējas par pamestiem un nelaimē nokļuvušiem dzīvniekiem, taču reizēm zvēriņu ir pārāk daudz. Tā bijis arī tad, kad Horass nonācis rezervātā. Kā stāsta Kārtere, "mums nepietika palīdzīgu roku, tāpēc nācās visus dzīvniekus audzināt kopā". Tā arī izveidojušās savstarpējās un tik ļoti draudzīgās attiecības.

Horass gan nav vienīgais mērkaķēns rezervātā. Taču viņš ir uzaudzis starp dažādu sugu dzīvniekiem, tāpēc labprātāk laiku pavada kopā ar tiem.

"Viņš nakts vidū skraida ar kaķiem. Visi pārējie mērkaķi iet gulēt, kad paliek tumšs, jo tā liek darīt viņu instinkti. Tikmēr Horass ir aizņemts, skraidot pa dārzu desmitos vakarā," stāsta Kārtere. Viņa apstiprina, ka Horass nudien ir īpašs.
"Pie mums nonāk daudz pamestu dzīvnieku, tāpēc nevar viņus vienmēr novietot kopā ar savas sugas pārstāvi. Taču tas, ka viņi var būt kopā ar citu dzīvnieku, ir ļoti labi un nomierinoši, pat ja viņi ir dažādi," stāsta rezervāta darbiniece.

Kārtere apstiprina, ka no Horasa var daudz mācīties: "Viņi veido pārsteidzošas saiknes. Tas viņiem nes mieru un atbalstu."

Rezervātā apstiprina, ka Horass tik tiešām draudzējas ar daudziem dzīvniekiem, turklāt katru dienu viņam var būt jauns labākais draugs.

"Horass var iet prom tad, kad vien grib. Neviens viņu neatturēs no aiziešanas. Bet viņš izvēlas palikt. Viņam šeit ir draugi, un viņš šeit ir drošībā. Viņš no dzīves saņem labāko," Horasa dzīvi raksturo Kārtere.

Plašāk par rezervāta darbību un dzīvnieciņiem, ar kuriem draudzējas Horass, var lasīt Facebook lapā šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!