Foto: Shutterstock
Nīcas novada būvvalde neizsniegs būvatļauju SIA "Minkland" ūdeļu audzētavas izveidei Papes dabas parka teritorijā. Lēmums par atteikumu izsniegt būvatļauju pieņemts, pamatojot to ar negatīvo sabiedrības viedokli pret šo ieceri, informēja Nīcas novada būvvaldes vadītājs Oskars Dejus.

Likumdošana noteic, ka lēmumu būs iespējams pārsūdzēt domes Administratīvajā komisijā un Administratīvajā rajona tiesā.

Būvniecības ieceres publiskās apspriešanas laikā noteiktajā termiņā tika iesniegtas 1142 aptaujas anketas. Atbalstu būvniecības iecerei izteikušas sešas personas, bet pret būvniecības ieceri izteikušās 1008 personas. Konkrēts viedoklis nav pausts 91 personas anketā, bet 37 aptaujas anketas atzītas par nederīgām, jo nav korekti aizpildītas.

Vairums anketu ir aizpildītas nevis Nīcas novadā, bet gan Rīgā, kur organizācija "Dzīvnieku brīvība" īpašā akcijā Vērmanes dārzā vāca parakstus pret kažokzvēru fermas būvniecību Nīcas novadā. Šajās anketās pausts viedoklis, ka dzīvnieku audzēšana kažokādu iegūšanai ir neētiska, cietsirdīga un lielākajai sabiedrības daļai nepieņemama, bet fermas būvniecība aizskartu iedzīvotāju tiesības dzīvot labvēlīgā vidē, postītu Latvijas dabu un apdraudētu aizsargājamo sugu dzīvniekus.

Būvvaldes vadītājs atsevišķi izceļ 56 aptaujas anketas, ko aizpildījuši Nīcas novada iedzīvotāji. Arī šajās anketās dominē viedoklis pret kažokzvēru fermas būvniecību Kalnišķu ciemā – pret fermas būvniecību iebilst 34 iedzīvotāji. Tomēr viņu argumenti pārsvarā ir citi: vietējie iedzīvotāji norāda, ka kažokzvēru fermas būvniecības realizācija būtu risks un varētu apdraudēt dabas parku "Pape" ilgtermiņā, kā arī radītu neatgriezenisku vides piesārņojumu – smakas, mušas u.c. Tuvumā esošo īpašumu saimnieki ir kategoriski pret kažokzvēru fermas būvniecību.

Nīcas novada dome ir nodevusi būvvaldei Vides aizsardzības kluba vēstuli, kurā pausts viedoklis, ka kažokzvēru fermas būvniecība nav ilgtspējīgs projekts. Savukārt biedrība "Dzīvnieku brīvība" vēstulē vērš Nīcas novada domes uzmanību uz negatīviem faktoriem attiecībā uz vidi un aicina nepieļaut kažokzvēru fermas būvniecību.

Kā ziņots, SIA "Minkland" vēlas būvēt ūdeļu fermu Nīcas pagastā. Būvniecības iecere paredzētu kažokzvēru fermas būvniecību zemes gabalā, ko no Nīcas novada domes nomā SIA "Minkland". Fermā būtu paredzēta vieta 4000 ūdeļu mātēm, izaudzējot līdz 20 000 ūdeļu gadā. Netiktu plānota kažokzvēru kaušana, ādu noņemšana un apstrāde, kā arī fermā nebūtu paredzēta barības sagatavošana – to piegādātu specializēts barības sagatavošanas uzņēmums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!