"Tas ir pats skopākais dzīvnieks pasaulē," par savu mājdzīvnieku stāsta viņa saimniece. Ierasts, ka parasti par mājas mīluļiem tiek izvēlēti kaķi, suņi un dažādi grauzēji, taču raidījumā "Ķepa uz sirds" skatāms kāds neparasts mājas mīlulis – zaglīgais jenots.

Ļena Kustova ir viena no retajām Latvijas iedzīvotājām, kura suņa vai kaķa vietā uzņēmusies rūpes par jenotu. Sapnis par šī dzīvnieka audzināšanu Ļenai bijis jau kopš bērnības.

"Mums zoodārzā bija pieradināts jenots Juļka. Mēs izbraucām uz bērnudārziem, skolām, internātiem. Vienkārši uz rokām nesām un iepazīstinājām bērnus ar dzīvniekiem," stāsta Ļena. Pirms diviem gadiem viņas sapnis piepildījās, un kopš tā laika viņa audzina jenotu, kas nosaukts par Kubiku.

Ziniet, ko viņš pirmo sāka ēst? Tā bija auzu pārslu putra.
Ļena Kustova, jenota Kubika saimniece
Sieviete atklāj, ka rūpēties par jenotu nemaz nav tik vienkārši. "Viņam ir tāda īpatnība, ka viņu nevar pieradināt pie konkrētas vietas kā kaķi var pieradināt iet uz kastīti. Varbūt uz pasaules ir tādi jenoti, kas iet uz vienu vietu, bet mums pagaidām tas neizdodas," stāsta Kubika saimniece.

Vienkāršākais, rūpējoties par jenotu, ir barības izvēle. Ļena stāsta, ka jenoti ir visēdāji: "Ēd viņi visu. Viņi ir visēdāji un ar ēdināšanu vispār nekādu problēmu nav." Saimniece paskaidro, ka Kubiks mazotnē dzēris pienu un pie gaļas vēl nebija pieradināts. "Es nezināju, ar ko viņu barot," atceras Ļena. "Piedāvāju gaļu, zivis, dārzeņus. Ziniet, ko viņš pirmo sāka ēst? Tā bija auzu pārslu putra." Kubika saimniece piebilst, ka jenots kopš tā laika ir ļoti iecienījis dažādas putras.

Jenoti ir ļoti draudzīgi un mīļi zvēriņi, tomēr par dzīvnieku raksturīgākajām īpašībām Ļena min skopumu un zaglīgumu. "Tas ir pats skopākais dzīvnieks pasaulē," skaidro saimniece.

Ziemeļamerikā viņus sauc par bandītiem melnajā maskā tādēļ, ka viņi zog visu. Iekļūst mājās un aizstiepj prom visu, kas nav nolikts vietā
Ļena Kustova, jenota Kubika saimniece
"Jenotiem eksistē ēšanas kults. Viņi ir skopi, ēdelīgi dzīvnieki. Parasti viņš ēd to, ko viņš ir nozadzis. Es viņam nedodu vairāk kā vajag," tā Ļena, piebilstot – to, ko Kubiks ir nozadzis, viņam atņemt nav iespējams.

Zaglīgums jenotiem netiek piedēvēts velti, un pasaulē šie dzīvnieki iemantojuši ne visai glaimojošu iesauku. "Ziemeļamerikā viņus sauc par bandītiem melnajā maskā tādēļ, ka viņi zog visu. Gan ēdamas, gan neēdamas lietas, to, ko viņiem vajag, un to, ko viņiem nevajag. Iekļūst mājās un aizstiepj prom visu, kas nav nolikts vietā," draiskos jenotus raksturo Ļena.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!