Foto: Shutterstock
Kā pievilināt dzīvnieku? Ar barību, protams. Tā izdevies novērot arī vienu no retākajām kaķu sugām, kas dzīvo savvaļā – gaišās krāsas smilšu kaķi. Zinātnieki nākuši klajā ar ziņojumu, ka smilšu kaķis savvaļā novērots pirmo reizi desmit gadu laikā, vēsta "Independent".

Abu Dabi, Apvienotajos Arābu Emirātos, pirmo reizi aptuveni desmit gadu laikā savvaļā novērots smilšu kaķis – suga, kas uzskatāma par retu un apdraudētu pat tās dzimtenē, proti, Centrālāzijā un Ziemeļāfrikā. Šis novērojums uzskatāms par īpaši vērtīgu, kas ļauj tālāk pētīt žiperīgo dzīvnieku.

Tā kā smilšu kaķis ir reti sastopams, īpaši dienas laikā, pētnieki dažādās vietās aptuveni 150 kilometru attālumā no Abu Dabi uzstādījuši piecas kameras. Vairāku mēnešu laikā zinātnieki ap šīm kamerām novietoja ēdienu, lai pievilinātu noslēpumainos kaķus, un tas arī izdevās. Ziņots, ka iegūtas 46 fotogrāfijas, kurās kopā redzami trīs smilšu kaķi.

Lai apstiprinātu, ka fotogrāfijās redzami tiešām ir retie smilšu kaķi, fotogrāfijas nosūtītas sugu ekspertiem, kas apstiprināja – neparastais kažoka krāsojums un sugai raksturīgās iezīmes tik tiešām vēsta par smilšu kaķi.

Tagad zinātnieki cer, ka izdosies paplašināt izpētes teritoriju un, iespējams, novērot vēl kādu reto dzīvnieciņu. Kā vienu no veiksmes atslēgām pētījuma laikā zinātnieki minēja tieši ēdienu, kas kaķus veiksmīgi piesaistīja.

Smilšu kaķis galvenokārt novērojams smilšainos un akmeņainos tuksnešos. Par barību tiek izmantoti mazie grauzēji. Smilšu kaķis spēj izdzīvot ārkārtīgi lielā karstumā, pat +52 grādu svelmē. Taču, lai redzētu smilšu kaķi, nav jāceļo uz tuksnesi un jāizliek kameras, jo var doties arī uz Rīgas Zooloģisko dārzu. Arī pašmāju zoodārzā mīt šie retie dzīvnieciņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!