Karaliski skaists, brīnumaini krāsains – šādus un vēl citus labus vārdus varētu veltīt Nikobaras balodim. Pilsētā gan šos lidotājus manīt, ticams, neizdosies, taču tas netraucē kaut fotogrāfijās apbrīnot putniņu, kas tiek uzskatīts par vistuvāko radinieku izmirušajam dodo putnam. Sugas aprakstu sniedz "Rosamondgiffordzoo".

Nikobaras balodis (Caloenas nicobarica) ir mūsdienās rets baložu dzimtas putniņš ar ārkārtīgi skaistu, bagātīgi krāsainu spalvu. Šīs sugas putni tiek minēti kā vistuvākie radinieki izmirušajam dodo (Raphus cucullatus) putniņam, kam bija garš knābis un kurš nelidoja. Turklāt dodo nemaz nelīdzinājās mūsdienās redzamajiem baložiem, ko nevar teikt par Nikobaras balodi.

Kamēr dodo putns bija galvenokārt pelēks, Nikobaras balodim pelēko spalvas krāsu papildina koši zaļas, sarkanīgi oranžas, kā arī violetas un zilas notis.

Šīs sugas baložu izplatība galvenokārt novērojama Dienvidāzijā un Malajas arhipelāga teritorijā, kur putni dzīvo tropu lietusmežos. Putni barojas ar augļiem, kukaiņiem un dažādām sēklām.

Putniņi no zariņiem kokos vij sev ligzdas, bet mātītes parasti izdēj vienu oliņu, kuru abu dzimumu pārstāvji cītīgi perē un vēlāk arī audzina. Putni ir monogāmi, kas nozīmē, ka dzīves laikā galvenokārt uzturas kopā ar vienu pretējā dzimuma partneri.

Nikobaras baložu mātītes ir mazākas par tēviņiem, taču visiem šīs sugas putniem raksturīga salīdzinoši gara spalva tieši kakla rajonā. Pārējais augums ir līdzīgs baložiem, kādus redzam teju ik uz soļa. Citāds gan ir Nikobaras baložu knābis, kam ir neliels izvirzījums.

Parasti Nikobaras baloži savvaļā dzīvo aptuveni astoņus līdz 12 gadus, taču nebrīvē spēj nodzīvot pat 15 gadus.

Galvenokārt putnu čaklās stundas ir rīta agrumā, kad putni ir īpaši aktīvi un dodas ēdiena meklējumos. To viņi dara baros, kuros var būt pat 85 putni.

Interesanti, ka Nikobaras baloži spēj gan dūdot, izdalot baložiem raksturīgās skaņas, gan pat rukšķēt, līdzīgi kā to dara sivēni. Tas gan esot vien brīžos, kad putnus kāds apdraud vai kad viņi uzbrūk citam.

Nikobaras putniņu populāciju apdraud galvenokārt cilvēks. Kā galvenie iemesli, kāpēc samazinās putnu skaits, ir lidotāju kļūšana par barību kādam dzīvniekam, izķeršana pārdošanai, mežu izciršana, jo tieši šādā vidē dzīvo karaliski skaistie baloži. Šobrīd suga tiek uzskatīta par apdraudētu, lai arī zoodārzi pasaulē cenšas iesaistīties šīs sugas baložu saglabāšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!