Sintijas un Kaspara ģimenē aug divi kaķīši – mamma Sansa un viņas dēliņš R2D2. Jā, tieši tāds ir skaistā runča vārds! Kaķenīte Sansa ir aptuveni divarpus gadus veca mīlule, bet Ārtū (tā izrunā jaunākā kaķīša vārdu) 16. jūnijā nosvinēja gada jubileju. Ļoti iespējams, ka Sansa ir populārākā "Instagram" mīlule, kas dzīvo Latvijā, jo viņas gaitām seko vairāk nekā 23 tūkstoši lietotāju. Iepazīsties ar kaķīšiem, par kuriem stāsta viņu saimnieki!

Abi esam kaķumīļi, mums bērnībā ģimenē vienmēr bija un joprojām ir kaķi. Tāpēc pirms pāris gadiem arī vietnē "Instagram" sākām sekot vienam no populārākajiem "Instagram" kaķiem – @rokuthecat, Skotijas nokareno ausu kaķim. Ļoti patika kaķīša mīlīgais izskats, īpaši nokarenās austiņas. Kaķīša bildītes profilā tika liktas salīdzinoši bieži, līdz ar to šī šķirne iepatikās arvien vairāk un vairāk.

Sākām internetā pētīt šīs šķirnes kaķa raksturu – kaķi esot mierīgi, draudzīgi, pašpārliecināti, ļoti sabiedriski un ar pakļāvīgu raksturu. Šīs šķirnes kaķus ir grūti nokaitināt. Ja pret skotu kaķi izturas rupji, sakumā viņš mēģina aiziet projām, bet savus nagus viņš izmanto kā pašu pēdējo glābiņu. Skots ir kā mērenības mērvienība – ne pārmērīgi uzbāzīgs, ne flegmātiski vienaldzīgs. Balss skotiem nav skaļa, patiesībā tie nav ņaudētāji, tomēr ir izņēmumi – visbiežāk tos dzird, apmierināti maļam savas dzirnaviņas. Patika arī šķirnes īpatnība – ja paši kaķi ir pelēcīgi ar izteiktākām melnām strīpiņām, tad viss vēderiņš ir pilnīgi balts un ķepiņu apakšiņas pilnīgi melnas. Raksturīgas ir arī koši zaļas actiņas un rozā deguntiņš.

Par kaķīti kādu laiciņu bijām domājuši, līdz nolēmām, ka gribam mīluli savās mājās. Izdomājām, ka gribētu kaķenīti, nevis runci, jo viņas mēdz būt rotaļīgākas un mīlīgākas. Mums bija izvēle – ņemt kaķīti ar nokarenām austiņām vai Skotijas stāvausu kaķīti. Šī šķirne ir radniecīga britu šķirnes kaķiem, arī Sansas mamma bija britu šķirnes kaķenīte, tēvs – titulēts Skotijas stāvausu runcis. Kaķīša iegādei piegājām salīdzinoši pragmatiski un internetā atradām vairākas ģimenītes, kas tirgo kaķēnus. Viesojoties pie otrās ģimenītes, nespējām turēties pretī šiem mazajiem mīluļiem un vienu no kaķēniem – Sansu, Skotijas stāvausu kaķenīti – iegādājāmies.

Sansai vārdu domājām salīdzinoši ilgi. Gribējās, lai vārds ir skanīgs un jauks. Tā kā mēs, abi kaķīšu saimnieki, mēdzam skatīties filmas un ik pa laikam arī kādu seriālu, tobrīd skatījāmies vienu no pasaulē populārākajiem seriāliem – "Game of Thrones", kurā vienai no galvenajām varonēm vārds ir Sansa. To izvēlējāmies nevis tādēļ, ka ļoti patika šī varone, bet gan tādēļ, ka tas likās skanīgs un piemērots mazajai mīlulei. Sansa bērnībā bija ļoti rotaļīga, vienmēr veica neiedomājamākos trikus, kā jau var redzēt fotogrāfijās: lēkāja pa durvju stenderēm, kaķu koku, skapjiem utt. Sansai joprojām patīk visur piedalīties un būt blakus, ja kāds ko dara, un vērot.

Pienāca brīdis izvēlēties, vai Sansai būs kaķēni. Izlēmām – būs! Tā nu vedām Sansu "precībās" pie starptautiskā čempiona Duke de Lux no Rīgas. Viņš ir kronēts arī kā Lielais starptautiskais čempions, Eiropas čempions un Lielais Eiropas čempions. Runča saimnieki mūs ļoti laipni uzņēma, bet pats runcis bija īsts džentlmenis, un pēc laiciņa piedzima divi burvīgi kaķēni. Visā šajā procesā – gan kaķēnu dzemdībās, gan augšanā – ieguvām pieredzi, uzzinājām daudz jauna un secinājām, ka tas nav nemaz tik viegli, kā iepriekš likās. Vienu kaķēnu (R2D2) paturējām sev, jo nespējām šķirties, bet otrs kaķēns nonāca Kaspara māsas ģimenē.

R2D2 vārds nācis no leģendārās un daudziem zināmās filmas "Zvaigžņu kari". Tajā ir ļoti mīlīgs robotiņš, kurš tiek saukts par R2D2 (angliski izrunājot – Ārtū Dītū). Runā, ka spēcīga runča vārdā noteikti esot jābūt "R" burtam, tāpēc izvēle par labu R2D2 vārdam nebija ilga. Ikdienā gan mēs viņu nesaucam pilnajā vārdā, bet gan tikai tā pirmajā daļā "R2" jeb Ārtū. Savukārt no šī vārda radušās vairākas iesaukas, piemēram, Arcis, bet ciemiņi reizēm mēdz kaķi nodēvēt arī par Artūru. Draugi un "Instagram" sekotāji ļoti novērtē šo oriģinālo vārdu. Jāatzīst, ka lielākais pārsteigums par vārda izvēli bija tieši vetārstam, kad viņš ieraudzīja šo burtu un ciparu kombināciju kaķīša dzimšanas apliecībā un nebija redzējis filmu. Nācās visu paskaidrot!

Abi kaķīši ir ļoti ziņkārīgi. Ja kāds no mums kaut ko dara, viņi vienmēr sēž blakus un cītīgi mūs vēro. Ja esam kādā telpā ar aizvērtām durvīm, kaķi to nespēj pārdzīvot, ņaud un skrāpējas, lai tiktu iekšā. Galvenokārt kaķi uzturas tur, kur esam mēs, arī guļ kājgalī pie mums. R2D2 gan ir ziņkārīgāks un viņam vairāk patīk dažādos procesos piepalīdzēt ar savu ķepiņu. Sansa vienmēr visur ir klāt, taču klēpī viņai nepatīk sēdēt (tā ir šīs šķirnes specifika), lai gan paņurcīšanai ļaujas. Bērnībā Sansa bija ļoti rotaļīga, līdz piedzima mazie. Tad viņa kļuva pasīvāka un ļāva mazajiem spēlēties pašiem. Arī tagad, ja tiek spīdināta gaismiņa vai kāds lāzerīts, R2D2 aktīvi spēlējās, bet Sansa tikai novēro, it kā ļaujot dēlam iztrakoties. Bet, ja R2D2 nav blakus, tad gan viņa aizrautīgi metas rotaļās.

R2D2 raksturs ir raksturīgāks skotu šķirnes kaķiem. Viņš parasti sēž vai mazgājas Budas pozā, ko arī var redzēt fotogrāfijās. R2D2 ir arī ļoti labs modinātājs, jo viņš zina – no rītiem, kad mēs pieceļamies, viņš tiek pabarots ar gardumiem. Tad nu, tiklīdz Ārtū izdzird modinātāju, viņš ir klāt un ceļ mūs ar ņaudēšanu un murrāšanos vai ar ķepiņu maigi pabaksta pa roku vai seju, it kā teikdams: "Celies, tev nozvanīja modinātājs, tev jāiet dot man ēst!" Tas, protams, ir jauki, jo mums ir vieglāk piecelties, bet brīvdienās izgulēties ir grūtāk, jo kaķīši ir pieraduši, ka ceļamies agri, un brīvdienās sāk mūs modināt kā darba dienās. Pārsvarā abi sadzīvo ļoti labi, taču reizēm gadās pastrīdēties. Visbiežāk tas notika, kad R2D2 bija maziņš, jo Sansa vēlējās parādīt, kurš šajā ģimenē ir "Alfa". Tagad, šķiet, runcis būs pāraudzis mammas spēkus.

Kaķi ir apbrīnojami paklausīgi, nemēdz sastrādāt nedarbus vai ko plēst. Vienmēr graciozi apiet visus priekšmetus. Reizēm gan ir gadījies, ka saplīst kāds trauks, taču tas ir reti un tie ir nejauši gadījumi. Ir redzēti video, kur kaķi speciāli ar ķepiņu bīda traukus no galda nost vai lec aizkaros, vai asina nagus tur, kur to nevajadzētu darīt, taču tas mūsu kaķiem nav raksturīgi. Ja jāpiemin kādi nedarbiņi, tad Sansai ir paradums atvērt atvilktnes un līst tajās iekšā, un nereti viņa to dara tieši naktī, kad visi guļ. Kuriozi sanāca tad, kad kaķus pieskatīt bija atbraukuši vecāki, kamēr bijām prom. Viņi pārdzīvoja, ka brīdī, kad mēs atgriezāmies, visas atvilktnes bija atvērtas un esot izskatījies, ka ir ložņāts pa mantām. Vecāki jau nezināja, ka Sansai tik ļoti patīk tās atvilktnes!

Kaķīšiem nudien patīk dzīvoties pa pagalmu, bet tālāk par sētas robežām viņus nelaižam un parasti uzmanīgi pieskatām, jo abiem dikti gribās tai sētai izlīst cauri. Ja atgriežamies pie mazajiem nedarbiem, tad reizēm, kad izlaisti ārā, kaķus ir grūti saķert, lai nestu mājup. Viņi speciāli mūk un slēpjas! Jāatzīst, šīs šķirnes kaķi tik tiešām nav lieli nedarbu darītāji.

"Instagram" profilu @sansathecat izveidojām 2014. gada. 11. maijā, kad Sansa bija vēl pavisam maziņa. Tā kā kaķa iegādei iedvesmojāmies tieši no "Instagram", nolēmām, ka ir vērts iedvesmot arī citus. Pašiem kaķenīte likās ļoti mīlīga, tāpēc gribējām publicēt viņas bildītes. Izskatās, ka arī citiem ir iepatikušies mūsu kaķīši Sansa un R2D2, tāpēc ir radies pulciņš sekotāju. Lai arī uz Latvijas fona 23 tūkstoši sekotāju ir liels skaits, uz pasaules fona tas ir ļoti maz un pagaidām no citiem medijiem uzmanība nav pievērsta, bet ceram, ka kaķu popularitāte tikai augs, iedvesmojot un iedrošinot arvien vairāk cilvēku!

Realitātē ir tā: ja noskaņojamies uz fotosesiju, tad no apmēram 50 bildēm laba sanāk tikai viena. Fotosesijas sanāk taisīt retāk. Galvenokārt pie rokas ir telefons, ar kuru bildējam, tā teikt, ikdienišķus kadrus, kas varbūt nav tik aizraujoši, bet parāda šīs šķirnes īpašības. Lai vai kā, arī neizplūdis ikdienas kadrs ir grūti ķerams un bieži vien nevar pat paspēt ieslēgt kameru, kā kaķis jau izmainījis pozu, kura likās kadra vērta. Sansa uz fotografēšanos ir pacietīgāka, bieži vien pati pozē, un viņa arī neiebilst, ja apliek kādu lentīti ap kakliņu vai pat uzvelk lauvas kostīmu. Piemēram, Jāņos viņai uzlikām vainadziņu ap kakliņu, un šī staigāja priecīga, bija pat jāpapūlas noķert, lai noņemtu! Acīmredzot diskomfortu vainadziņš nesagādāja.

Katru dienu minči izdomā kaut ko jaunu, piemēram, nosēžas kādā dīvainā pozā. Kaķīši vienmēr mūs sagaida mājās. Tiklīdz ienākam pa durvīm, mums tiek rādīti vēderiņi, protams, ar domu, ka mums viņi ir jāsamīļo. Nu jau grūti iedomāties, kāda bija ikdiena bez viņiem, jo šie kaķi ir lieliska kompānija, vienmēr piedalās visās darbībās, ir rotaļīgi, mīlīgi un vienkārši skaisti!

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!