Foto: Shutterstock
Kādu no šiem kaķu dzimtas pārstāvjiem, iespējams, izdodas redzēt dažādos zoodārzos pasaulē, taču daudzos gadījumos retus, skaistus un īpašus dzīvniekus var iepazīt vien enciklopēdijās, interneta resursos un kādā izglītojošā raidījumā. Tāpēc piedāvājam četrus savvaļas kaķus, kas izskata dēļ vien būtu lieliski mājas mīluļi. Taču ņem vērā, ka izskats ir maldinošs, un ne velti šie dzīvnieki sastopami galvenokārt savvaļā.

Manuls – kaķis, kurš vaukšķ, nevis ņaud

Manuls ir neliels savvaļas kaķis, kuru no citiem kaķveidīgajiem atšķir vairākas īpatnības. Visneparastākā no tām ir apaļās (nevis vertikālās) acu zīlītes. Manuls parasti nešņāc, ja tam tuvojas, bet uztraukumā vaukšķ un rūc, kas vairāk atgādina neliela sunīša, ne kaķa balsi. Bet dzīvnieks prot arī murrāt kā mājas kaķis. Rīgas Zoodārza ekspozīcijā šobrīd apskatāms manulu tēviņš Hursts, taču "aizkulisēs" rosās vēl divi manuli un tiek domāts par pēcnācēju gādāšanu, informēja zoodārza pārstāvis Māris Lielkalns.

Lasīt vairāk

Servals – savvaļas kaķis, kurš lēcienā spēj notvert lidojošu putnu

Foto: PantherMedia/Scanpix

Servals ir īsts kaķu dzimtas rekordists. Citus kaķveidīgos tas pārliecinoši pārspēj ausu lieluma un kāju garuma ziņā. Dzenoties pakaļ medījumam, tas spēj attīstīt iespaidīgu ātrumu, un vairāk nekā puse tā medību beidzas ar rezultātu. Simpātiskajam savvaļas kaķim labi padodas arī augstlēkšana un tāllēkšana.

Lasīt vairāk

Smilšu kaķis – tuksnešu valdnieks ar mīkstām, maigām ķepiņām

Lai gan smilšu kaķa izskats spēj savaldzināt gandrīz ikvienu un daudzi gribētu piemīlīgo minku pabužināt, viņš tomēr nav mājdzīvnieks, bet gan plēsoņa, kurš mitinās tuksnešainās teritorijās.

Lasīt vairāk

Retais rūsganais kaķis – viens no mazākajiem savas dzimtas pārstāvjiem pasaulē

Foto: Shutterstock

Rūsganie kaķi (Prionailurus rubiginosus) ir vieni no mazākajiem kaķu dzimtas pārstāvjiem pasaulē. Kā liecina "Wild Cat Conservation" dati, rūsganais kaķis sver aptuveni vienu līdz nepilnus divus kilogramus. Šīs sugas dzīvnieks tiek uzskatīts arī par diezgan apdraudētu, jo galvenokārt tā izplatība novērojama Indijas un Šrilankas reģionos.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!