Foto: Shutterstock

Kopš traģiskā notikuma 4. novembrī, kad četri bordo dogi nonāvēja piecus gadus vecu meitenīti, pagājis jau vairāk nekā mēnesis. Jau drīz pēc notikušā visi suņi iemidzināti, taču sociālajā tīklā "Facebook" publicēta informācija par aizdomīgu suņu pārreģistrēšanu uz citu personu vārdiem. Tā kā šāda informācija ir konfidenciāla un, kā skaidrots Lauksaimniecības datu centrā (LDC), personu loks ar piekļuvi datiem ir šaurs, LDC apņemas noskaidrot notikumu apstākļus, liecina "MansDraugs" rīcībā esošā informācija.

Dzīvnieku patversmes "Mežavairogi" vadītāja Danuta Priede 5. decembrī savā "Facebook" profilā publicēja viedokli par šķirnes suņiem, ziņojuma beigās aprakstot arī situāciju ar bordo dogiem, kuri nokoda meitenīti Babītē. Vadītāja, izmantojot piekļuvi LDC datubāzei, kur suņi reģistrēti, novērojusi, ka pirms iemidzināšanas suņi pa pāriem pārreģistrēti uz citu cilvēku vārdiem. Viņasprāt, tas varētu norādīt, ka suņi vēl ir dzīvi, lai arī gan Latvijas Veterinārārstu biedrībā, gan Latvijas Kinoloģiskajā federācijā (LKF), kur bordo dogu audzētava reģistrēta, norādīja, ka šādas domas ir aplamas. Suņu saimniecei būtu grūti sadzīvot ar suņiem, kas saistīti ar tik smagu notikumu ģimenē, "MansDraugs" atzina abu organizāciju pārstāves. "Saimniecei ir čeks par apbedījuma vietu," pastāstīja LKF prezidente Vija Klučniece, piebilstot, ka iemidzinātie suņi apglabāti līdzās iepriekš aizsaulē aizgājušajiem saimnieces mīluļiem.

Sarunā ar "MansDraugs" Priede apstiprināja, ka viņai nav saprotams iemesls, kāpēc pirms suņu iemidzināšanas būtu jāpārreģistrē suņi. Tāpat viņa norādīja, ka dati LDC skatīti ar patversmes pieejas paroli, taču nenoliedza, ka būtu jāpēta noteikumi par datu aizsardzību un to, vai viņai bija tiesības tos apskatīt. "Man tas liek domāt, ka kaut kas tur nav tīrs," atklāto raksturoja Priede. Šis gadījums ar datu publiskošanu sociālajā tīklā nonācis arī LDC redzeslokā.

Savukārt LVB, kuras vadība ir informēta par šo nelaimes gadījumu un tālāko rīcību ar četriem suņiem, norādīja: "Suņi, kuru dēļ gāja bojā meitenīte, ir jau apglabāti."

LVB noliedza, ka suņi varētu būt dzīvi un kaut kur tiek slēpti. Suņi eitanazēti jau 2016. gada 12. novembrī un apglabāti reģistrētā kapsētā. Īpašniecei tika liegts eitanazēt suņus pēc notikuma, tomēr nav skaidrs, kāpēc atbildīgās iestādes suņus nekonfiscēja, ja uzskatīja, ka vēlas rīkoties ar tiem pēc saviem ieskatiem, informēja biedrībā. Suņu īpašniecei smagais lēmums par rīcību ar suņiem bija jāpieņem divas reizes.

Dzenoties pēc lētas popularitātes, daži cilvēki izplata baumas un manus godprātīgi sniegtos pakalpojumus sauc par mahinācijām. Neviens, izņemot veterinārārstu un īpašnieku, nezina, cik psiholoģiski smagi ir šādi procesi.
Laura Hincenberga, veterinārārste

"Pēc īpašnieces lūguma es reģistrēju LDC suņu īpašnieku maiņu. Saimnieces psiholoģiskais stāvoklis pēc pārciestajiem pārdzīvojumiem bija ļoti trausls. Tāpēc viņai tuvi cilvēki sniedza atbalstu un uzņēmās atbildību pieņemt viņas vietā lēmumu par eitanāziju un parakstīt visus nepieciešamos dokumentus. Viens no jaunajiem īpašniekiem tomēr saprata, ka psiholoģiski ir pārvērtējis savas spējas, un tāpēc divus suņus bija jāreģistrē citam īpašniekam," skaidroja veterinārārste Laura Hincenberga.

"Dzenoties pēc lētas popularitātes, daži cilvēki izplata baumas un manus godprātīgi sniegtos pakalpojumus sauc par mahinācijām. Neviens, izņemot veterinārārstu un īpašnieku, nezina, cik psiholoģiski smagi ir šādi procesi. Tāpēc personas, kas par šo gadījumu izplata baumas, ir jānosoda ne tikai par ētikas trūkumu, bet jāsauc pie atbildības. Šobrīd policija jau veic izmeklēšanu, tāpēc ceru, ka tiks noskaidroti arī apstākļi, kā konfidenciālas ziņas no valsts uzturēta reģistra nonāca sociālajā vietnē "Facebook" un rakstu komentāros," tā sašutusī veterinārārste.

LDC skaidroja, ka personu loks, kurām ir piekļuve skatīt personu datus, ir šaurs. Katrs skatījums sistēmā ir reģistrēts. Ja šādas ziņas būtu izplatījis veterinārārsts, tad viņa rīcību vērtētu arī LVB Profesionālās ētikas komisija, informē LVB priekšsēdētāja Māra Viduža.

Vadītāja Priede arī izteikusi aizdomas, ka, ja reiz nav suņu, nav arī Valsts policijas uzsāktās krimināllietas, bet policijas pārstāve Gita Gžibovska "MansDraugs" norādīja: "Izmeklēšanas procesā suņi nav nepieciešami. Saimniecei no policijas puses nebija ierobežojumu rīcībai ar saviem suņiem. Tas bija suņu saimnieces lēmums. Šobrīd esam saņēmuši oficiālu atzinumu no veterinārārsta, ka suņi ir iemidzināti, un lietā turpinās izmeklēšana."

Jau vēstījām, ka 4. novembrī ap pulksten 17.30 Babītes novadā četri šķirnes suņi nokoduši piecus gadus vecu meitenīti, kuru kopā ar viņas brāli pie vecmammas bija atstājuši bērnu vecāki. Kad vecmamma devusies uz darbu, viņi palikuši vecvecmammas uzraudzībā. Valsts policija informēja, ka meitenīte un viņas trīs gadus vecais brālītis spēlējušies sniegā un pikojušies kopā ar suņiem, taču dzīvnieki pēkšņi kļuvuši agresīvi un uzbrukuši meitenei. Diemžēl vecvecmamma nav spējusi suņus nomierināt un palīdzēt meitenei, kura no gūtajām traumām jau bija gājusi bojā. Saistībā ar notikušo policija uzsākusi kriminālprocesu. "MansDraugs" aptaujātie speciālisti to nosauca par neveiksmīgu apstākļu sakritību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!