"Viņa ir bezkaunīga. Nekad neesmu sastapusi bezkaunīgāku dzīvnieku par viņu," tā par savu mājdzīvnieku – lapsiņu – teic viņas saimniece Džesika Kokera. Lai arī lapsa nav kaķis vai suns, kurus par mājdzīvniekiem saucam visbiežāk, tomēr saimniece paskaidrojusi, ka dzīve ar kūmiņu nav nemaz tik grūta, lai arī ar daudzām atšķirībām tomēr ir jārēķinās. Turklāt interesantās fotogrāfijas ar simpātisko Džuniperu apbūrušas daudzus jo daudzus cilvēkus.

Skaistā kūmiņa saimniece Džesika Kokera īpaši izveidotajā mājaslapā par savu mājas mīluli skaidro, ka Džunipera ir Amerikas rudā lapsa. Kad dzīvnieciņš bijis vien piecas nedēļas vecs, Džesika lapsēnu adoptējusi, jo jau iepriekš strādājusi ar lapsām, kas nonākušas patversmēs, tāpēc bijusi gatava aprūpēt šīs sugas pārstāvi arī savās mājās. "Es varēju sniegt patvērumu, ko viņa ir pelnījusi," tā Džuniperas saimniece.

Kāpēc gan lapsai būtu jādzīvo mājās, nevis savvaļā? Tāds jautājums noteikti ienāk prātā ne vienam vien cilvēkam, kurš redz skaistās fotogrāfijās un apzinās, ka lapsa nudien nav salīdzināma ar kaķiem un suņiem, kas ir daudz ierastāki mājdzīvnieki. Džesika skaidrojusi, ka šī lapsa esot mājas dzīvnieks, jo šīs sugas dzīvnieki audzēti galvenokārt viņu skaistā un greznā kažociņa ieguvei. Gadsimtiem ilgā lapsu audzēšana savtīgiem mērķiem mazinājusi zvēriņu dabiskos instinktus, kas nozīmē – savvaļā kūmiņš izdzīvot nevar. Taču Džesikas gādībā Džunipera kļuvusi par ļoti pamanāmu un visai populāru mīluli.

Tiesa, instinkti nav pavisam zuduši, un lapsa joprojām ir viltīga, vēlēdamās kaut ko nomedīt un pastrādāt vēl visādus nedarbus. Iespējams, viens no slavenākajiem video ar lapsu darbībām ir tas, kurā kūmiņš redzams, palecoties un ienirstot, piemēram, sniegā, mēģinot satvert medījumu. Džunipera to pašu ir mēģinājusi darīt gultā, liecina video. "Lapsām ir ļoti liela medību dziņa, instinktu dēļ viņas ir radušas mēģināt medīt. Tāpēc Džunipera un visas citas lapsas lēkā šādā veidā, izdzirdot skaņas, kas līdzīgas peļu vai citu grauzēju izdotajām," Džesika raksturojusi populāros video portālam "Bored Panda".

Tik tiešām, lapsa nav salīdzināma ar kaķi vai suni, apstiprina Džuniperas saimniece. "Lapsas ož. Ļoti ož. Viņu urīns un izkārnījumi atgādina kaut ko skunksam līdzīgu, un nav iespējas "atsmaržināt" lapsu. Tāpat lapsas nevar visu dienu turēt iekštelpās, viņas ir destruktīvas, iznīcinās lietas tavā mājā," ikdienas praktiskos aspektus raksturojusi Džesika. "Lapsas jābaro ar jēlu gaļu un kauliem. Viņām nepieciešams taurīns, kas ir gaļā, citādi lapsas var kļūt aklas, ģībt un pat nomirt..." Tāpēc lapsa noteikti nevar būt par mājdzīvnieku jebkuram cilvēkam.

"Lapsas audzināšana ir ļoti grūta, viņas ir skaļas un īpatnēji ož. Kad Džunipera vēl tikai auga, es viņu varēju ņemt līdzi visur, kur vien gāju. Viņa tiešām pierada pie braucieniem automašīnā un pie cilvēkiem, viņai ne ar ko nav problēmu," priecājas saimniece.

Izrādās, Džuniperai ir arī iemīļotākā izklaide: "Viņas mīļākā spēle ir ļaut kādam ķert viņu, skrienot pa māju. Tad cilvēkam jāpagriežas un viss notiek pretēji, viņa skrien pakaļ cilvēkam. Tā ir tāda maza, jauka spēlīte."

Kopā ar Džuniperu mājoklī mīt arī suņuks Mūss, ar kuru kūmiņš cieši sadraudzējies un labprāt pavada laiku kopā. Kā savā mājaslapā skaidro Džesika, Džuniperai tīk arī grauzt zeķes, mīļoties no rītiem un šur tur mājoklī paglabāt kādu gabaliņu ēdiena – un nebaltām dienām. "Viņa ir stipra, neatkarīga, pieaugusi lapsiņa, taču ir daudz kas, ko par viņu cilvēki varētu nezināt," teic saimniece, laipni padaloties ar savas mīlules īpašībām.

"Viņa ir bezkaunīga. Es nekad neesmu sastapusi bezkaunīgāku dzīvnieku par viņu. Džunipera man vienmēr skaidri parādīs, kā jūtas, un, ja viņai kaut kas nepatiks, viņa, atglaudusi ausis, kliegs un mierīgi aizies prom. Jā, lapsas tiešām prot kliegt."

"Džunipera mīl Mūsu, bet viņu jūtas ne vienmēr ir samērīgas. Džuniperai gan ir tendence būt nepieejamai. Viņa centīsies jebkādā veidā piesaistīt Mūsa uzmanību, bet, tiklīdz suns to būs pievērsis, viņa vienkārši sēdēs un skatīsies uz Mūsu, izlikdamās, ka nekas nav noticis."

"Džunipera ir arī interjera dizainere. Viņa nesen izdomājusi, ka apdzīvos vietu zem gultas. Laika gaitā viņa izveidojusi savu sapņu māju, papildinot to ar mīkstajām rotaļlietām, ēdiena un drēbju gabaliņiem. Turklāt skats uz pārējo istabu arī ir lielisks."

Viltniece ir arī apmācīta, gluži kā suņuks. Saimniece skaidro, ka lapsas ir ārkārtīgi gudri dzīvnieki, tāpēc apmācība parasti vedoties ļoti labi, lapsas prot saprast, ko no viņām vēlas panākt. "Viņām gan ir maza bērna uzmanība, viņas ātri zaudē interesi," tā Džesika. Apmācība ar gardumiņiem bijusi veiksmes atslēgta saskarsmē ar Džuniperu, un katru komandu un triku izdevies apgūt nepilnas stundas laikā. "Lapsām ir laba atmiņa, tāpēc viņas jauno komandu viegli atceras." Tas gan nenozīmē, ka komandas tiks izpildītas, jo lapsas ir nelokāmi dzīvnieki: ja negribēs, tad nedarīs. "Lai arī viņa ir viegli apmācāma, būtu nereāli cerēt, ka viņa komandas izpildīs plašā cilvēku kompānijā vai nepazīstamos apstākļos. Viņas ir diezgan rotaļīgas," pieredzē dalījusies Džesika.

Tāpat nemainīga un nelabojama ir lapsu vēlme rakt, sargāt, aprakt ēdienu, iezīmēt teritoriju vai izrādīt vokālās spējas. Ar to vienkārši ir jārēķinās, apgalvojusi Džesika. Taču savu mājdzīvnieciņu viņa raksturojusi kā laimīgāko lapsu, un, redzot skaistās fotogrāfijas un lasot saimnieces aprakstus, šķiet, ka šim kūmiņam ar jauko dzīvi ir paveicies. Jāpiebilst, ka Džunipera pavisam noteikti ir ja ne populārākā, tad viena no iemiļotākajām lapsiņām internetā, jo viņas "Instagram" profilam vien ir vairāk nekā miljons sekotāju.

Sekot līdzi Džuniperas ikdienai un aplūkot citas fotogrāfijas un video var "Instagram" profilā un "Facebook" lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!