Foto: Privātais arhīvs
"Mēs filmējam un arī glābjam," ierakstā "Facebook" profilā min topošās pašmāju filmas "Puika ar suni" kastinga režisore Māra Liniņa. Kopā ar domubiedriem-suņu draugiem viņa no dzīves pie ķēdes izglābusi dažus gadus vecu suņu meiteni Brinu. Sarunā ar "MansDraugs" Māra atzīst, ka tas varētu būt arī Žaņa Lipkes, ebreju glābēja un topošās filmas prototipa, "pirksts", kas mudinājis nepalikt vienaldzīgiem un palīdzēt suņukam: "Arī mēs centāmies izglābt to, ko varam."

"Filmēšanas laukumā sastaptais sirsnīgais, skumjais, pamestais, pateicīgais sunītis Brina, kas vairāk kā divus gadus pēc saimnieka nāves uzticīgi sargāja māju un vientulībā gaidīja cilvēku draudzību un mīļumu, nu ir devies uz siltu sapņu māju, kur nebūs vairs govs ķēde, vientulība, tukšs puncis un skumjas," tā par novērojumiem filmas "Puika ar suni" uzņemšanas laukumā Kauguros vēsta Māras rakstītais "Facebook" profilā. "MansDraugs" viņa apstiprināja, ka aptuveni piecus vai sešus gadus vecā suņu meitene dzīvojusi mazā būdiņā, aukstumā, turklāt piesieta pie ķēdes. Kā pastāstījuši kaimiņi, kas dzīvo tuvu suņa būdiņai, agrāk Brinai bijis saimnieks, kurš mīlulei piešķīris šo vārdiņu un par sunīti ļoti rūpējies, kopīgi esot devušies pastaigās uz jūru. Taču diemžēl saimnieks aizgājis mūžībā.

"Viņa ir tiešām ļoti mīļa, visu laiku grib cilvēka uzmanību. Daudzi cilvēki no filmēšanas grupas sāka viņu barot," Brinu raksturo Māra. "Kad filmēšanas grupa ieradās Kauguros, suns ēda tādus ēdienus, kādus laikam nekad savā mūžā nebija ēdis. No kafejnīcas "Kūriņš" nesām Brinai karbonādes un cepešus. Lielākā daļa filmēšanas grupas par viņu rūpējās katru dienu, kāds pat atnesa truša cepeti. Būdiņā salikām arī segas, lai sunītim būtu silti, kamēr mēs tur esam."

Filmēšanas grupa tā sadraudzējusies ar Brinu, ka sunītis ticis iekļauts ikdienas "darāmo darbiņu" sarakstā. "Katru dienu runājām, kā sunītim iet, vai ir paēdis. Pat rācijās cilvēki jautāja, vai sunītim ir paņemts ēdiens," smej Māra, viena no Brinas glābējām.

Kad filmēšanas grupa ieradās Kauguros, suns ēda tādus ēdienus, kādus laikam nekad savā mūžā nebija ēdis. No kafejnīcas "Kūriņš" nesām Brinai karbonādes un cepešus. Lielākā daļa filmēšanas grupas par viņu rūpējās katru dienu.
Māra Liniņa

Kauguros filmēšanas komanda pavadījusi aptuveni nedēļu, kuru laikā Brina tikusi lolota un lutināta, bet Māra stāsta: "Aizbraucot uz Kauguriem un pirmoreiz ieraugot viņu būdā, jau uzreiz sapratu – nē, es viņu tur neatstāšu. Šķita, ka varētu vest viņu uz Tukuma dzīvnieku patversmi, jo es zinu, ka tur strādā atsaucīgi cilvēki. Taču tad iedomājos par savu draudzeni, aktrises Vijas Artmanes meitu Kristiānu Dimiteri. Viņai pirms laika nomira sunītis. Tā kā Kristiānas meita Berta arī strādā šajā projektā, kopīgi izdomājām, ka varbūt Kristiāna gribētu paņemt sunīti, un viņa bija ar mieru."

Tiesa, līdz jaunajām mājām vēl bijis tāls ceļš gan tiešā, gan pārnestā nozīmē. Suņu meitenei, kura vismaz divus gadus bija pavadījusi tikai pie ķēdes, bija jāsēžas automašīnas bagāžniekā un jāmēro ceļš no Kauguriem uz Rīgu, kur mīlule izmazgāta, un pēc tam vēl jāceļo uz Murjāņiem, uz jaunajām mājām.

"Protams, viņai bija stress. Speciāli nopirku uzpurnīti, jo bija jāceļ viņa mašīnā un es nezināju, kā viņa uzvedīsies. Taču suns pats aizgāja uz mašīnu, ieleca bagāžniekā, un tā nu mēs braucām. Viņa uzvedās ļoti pieklājīgi, nečīkstēja, tikai skatījās pa logu. Arī dušā viņa stāvēja ļoti paklausīgi," suņu meitenes pārbaudījumus raksturo viņas glābēja. "Suns ir garspalvains, spalva bija savēlusies un neķemmēta, un ilgstoši nemazgāta. Sunīti izmazgājām, izgriezām spalvu kamolus, kas bija savēlušies."

Lūk, video fragmentā var aplūkot, kā norisinājās Brinas mazgāšana!

Kad Brina sapucēta un safrizēta, mīlule aizvesta uz jaunajām mājām. Arī tur nācies saskarties ar pirmo pārbaudījumu: "Viņa bija pieradusi dzīvot ārā, bet, ieejot jaunajā mājā, kura bija kurināta un silta, Brinai bija ļoti karsti, un viņa pie tā nebija pieradusi. Bet nu jau viss ir labi." Suņu meitene jau apradusi ar jaunajiem dzīves apstākļiem.

Kas zina, varbūt Brina varēja kļūt par īstu filmu zvaigzni? Māra smejas, sakot: "Kadrā mums būs pavisam cits suns, bet, ja šis sunītis būtu mācīts, viņš pēc izskata būtu pat ļoti atbilstošs."

Jautāta, vai šādi dzīvnieku glābšanas gadījumi filmu veidošanas praksē ir bieži, kastinga režisore skaidro, ka Latvijā tas nav tik izplatīti, taču ārzemēs gan: "Kāds producents, kurš regulāri brauc uz Latviju filmēt krievu seriālus, teicis, ka viņš Krievijā regulāri paņem filmēšanas laikā pieklīdušos sunīšus un meklē viņiem mājas. "Feisbukā" vienmēr redzu stāstus par kārtējo pieklīdušo sunīti." Taču tad, ja filmēšana notiek laukos vai ārpus pilsētas, "protams, visas ēdienu atliekas tiek nestas suņukiem un kaķiem, kuri par to ir laimīgi", apstiprina Māra.

Jā, tas nedaudz sasaucas ar Žani Lipki, kurš glāba cilvēku dzīvību. Arī mēs centāmies izglābt to, ko varam.
Māra Liniņa

Palīdzēšana dzīvniekiem gan ir raksturīga no tā, kāda ir filmēšanas komanda: "Šeit daudzi ir suņu draugi, un visi bija priecīgi tajā dienā, kad atnācām uz filmēšanu un Brina vairs nebija pie ķēdes, bet bija jau jaunās mājās." Lai arī Brina bijusi ļoti mīļa un draudzīga, Māra saka, ka palīdzētu dzīvnieciņam arī tad, ja viņš nebūtu tik labvēlīgi noskaņots: "Es par visiem pamestajiem un paklīdušajiem sunīšiem pārdzīvoju."

Sarunas beigās abas secinām, ka Brinas glābšana savā veidā sasaucas ar to, par ko top filma: "Jā, tas nedaudz sasaucas ar Žani Lipki, kurš glāba cilvēku dzīvību. Arī mēs centāmies izglābt to, ko varam."

Jāpiebilst, ka Brinas skaistuma procedūrās, transportēšanā, palīdzībā un atbalstīšanā piedalījās ne tikai Māra, bet arī filmas kostīmu mākslinieces asistente Berta Vilipsone un aktieris Andis Strods. Galerijā apskatāmas fotogrāfijas no Māras un Anda privātā arhīva.

Jau vēstīts, ka sākta režisora Dāvja Sīmaņa filmas "Puika ar suni" uzņemšana. Filma vēsta par unikālā rīdzinieka Žaņa Lipkes dzīvi un notikumiem, kas vācu okupācijas laikā risinājās Rīgā un Lipkes mājā Ķīpsalā. Lipke paglāba vairāk nekā pussimtu nāvei nolemtu ebreju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!