Foto: F64
Vai esi ievērojis, kādas vietas laiskai atpūtai izvēlas tavs kaķis? Diezin kādēļ kaķim patīk gulēt tieši tavā gultā vai uz saimnieka čībām? Bet dažreiz kaķis izvēlas paviļāties tieši istabas vidū vai tieši pretēji – iekārtoties līkumiņā kādā skapja plauktiņā.

Kaķim patīk gulēt gan slēptās vietiņās, piemēram, uz radiatoriem, skapjos, gan arī atklātās – saules apspīdētā istabā uz grīdas. Kaķis bez liekām ceremonijām var aizmigt arī izlietnē vai kādā bļodiņā, kur saimniece parasti saliek izmazgāto veļu, lai to izžautu uz auklas. Un arī groziņā, kas domāts sēņošanai vai braukšanai pēc ražas uz dārzu, kaķis var viegli aizmigt. Pēc kādiem principiem kaķis izvēlas sev guļvietu, skaidro "Animal" eksperti.

  • Par to, kā iekārtot māju četrkājainajam draugam, lasi šeit.

Lielākais vairums kaķu savu guļvietu izvēlas kāda siltuma avota tuvumā. Gadījumā, ja kaķis ir bez spalvas, tad tā viņam ir teju elementāra dzīves nepieciešamība. Kaķiem jau godājamā vecumā palēlinās vielmaiņa organismā, tādēļ viņiem ir lielāka nosliece saslimt, piemēram, gūt arī hipotermiju (tas ir organisms stāvoklis, kad ķermeņa siltums samazinās tiktāl, ka tiek traucēta normāla organisma funkcionēšanas spēja).

Protams, nevar gūt tikai vienu atbildi, pēc kādiem principiem kaķis izvēlas sev guļvietu. Pareizais ir tikai viens: kaķis gultu izvēlas pats, ieskaitot arī gadījumus, kad saimnieks par visām varītēm mēģina ierādīt viņam kādu īpašu vietu. Lai kā saimniekiem dažreiz tas nepatiktu, kaķiem ir savas domas par šo jautājumu. Viņiem ir tik daudz izdomas par šo lietu, un tās nevar ielikt nekādos rāmjos.

Foto: Shutterstock

Bieži vien kaķis miegam izvēlas vietas kaut kur augstumā, piemēram, uz skapja – gan vienkārši tā virspusē vai arī kurpju kastītē, ko tur nolicis saimnieks. Atslēdziņa šādai kaķa izvēlei ir tāda, ka kaķis no augšas jūtas drošībā – viņš visu kontrolē, bet vienlaikus ir pasargāts no kādiem potenciālajiem draudiem. Tas kaķiem jau ir ielikts gēnos.

  • Kāpēc kaķim patīk gulēt šaurās vietiņās, uzzini šeit.

Pastāv vēl viena līdzīga mīlestība pret augstumu: kaķi gulšņā augstumā, jo tur vienmēr ir siltāks gaiss. Un atkal jau no šī var secināt – kaķis miegam meklē siltāko vietiņu.

Un vēl interesanti, ka kaķiem parasti nepatīk gulēt uz palodzes. Pavēro kaķi. Gadījumā, ja viņš tomēr ir aizmidzis uz palodzes, tas tikai nozīmē, ka tev ir ļoti labi logu rāmji, ar labu hermētiku.

Un pēdējais princips – īpašnieciskums. Kaķis, aizmiegot kaut kur augstumā, demonstrē tev savu īpašnieciskumu, tā ir noteicošā lieta. Bet saimnieki arī parasti tam neiebilst. Un tādēļ jau arī cilvēki mīl savus kaķus – par to, ka viņiem pašiem ir savs domu gājiens.

  • Bet kādēļ kaķim patīk gulēt uz datora, lasi rakstā te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!