Foto: Shutterstock
Lai arī Latvijā reģistrēti jau vismaz 109 tūkstoši suņu, joprojām jāturpina darbs pie saimnieku izglītošanas, lai informētu par to, ka aktuālā informācija datu bāzē jāatjauno regulāri, pauž Latvijas Veterinārārstu biedrības (LVB) valdes priekšsēdētāja Māra Viduža.

"Kopš 2017.gada 1.janvāra, kad stājās spēkā obligātās suņu reģistrēšanas prasības, Lauksaimniecības datu centra (LDC) datu bāzē ir reģistrēti jau vairāk nekā 109 000 suņi. Veterinārārstu kolēģi ārvalstīs Latvijas suņu reģistrēšanas rezultātus vērtē ļoti atzinīgi, tomēr aicina ņemt vērā citu valstu pieredzi, kad, neatjaunojot datu bāzes datus, tās vērtība mazinās. Tā kā reģistrācijas rezultāti Latvijā ir sasniegti īsā laika periodā, šobrīd ziņas LDC vēl varam vērtēt kā ticamas," norāda Viduža.

"Taču, ja atbildīgās valsts un pašvaldības iestādes neveiks sistēmisku darbu pie suņu īpašnieku izglītošanas datu bāzes lietošanā, kā arī atbildības veicināšanā, datu aktualitāte tajā ar katru dienu mazināsies. Milzīgais reģistrēto suņu skaits liek lepoties ar sasniegtajiem rezultātiem, tomēr ir daudz darāmā, lai panāktu to, ka suņu īpašnieki lieto datu bāzi un sniedz ziņas par visiem notikumiem ar savu suni," uzsver LVB priekšsēdētāja.

Biedrībā atsaucas uz dzīvnieku aizsardzības organizācijas "Dog Trust" datiem, kas liecina, ka Anglijā 10 no katru dienu noķertajiem dzīvniekiem nekad neatgriežas pie saviem īstajiem saimniekiem novecojušas informācijas dēļ. "Mainot dzīvesvietu vai telefona numuru, mikročipētā dzīvnieka īpašniekiem vajadzētu atjaunot datus LDC datu bāzē. Diemžēl daudzi īpašnieki iedomājas par ziņu atjaunošanu tad, kad dzīvnieks pēc pastaigas ir pazudis un ir jau par vēlu. Veterinārārstiem ir svarīga loma šo procesu norisē un mums jāturpina darboties, tomēr ar mūsu darbu vien ir par maz – suņu īpašnieki ir jāizglīto un jāveicina ieinteresētība sniegt aktuālās ziņas LDC arī no valsts un pašvaldību puses," tā Viduža.

Atgādinām, ka kopš 2017. gada 1. janvāra visiem suņiem, kas sasnieguši sešu mēnešu vecumu, jābūt čipētiem un reģistrētiem LDC datu bāzē. Plašāk par čipēšanu un reģistrēšanu var lasīt šeit, bet veterinārārstes Litas Konopores pārdomas par procesa nepieciešamību lasāmas šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!