Foto: Shutterstock
Kad ģimenē pirmo reizi ienāk suns vai kāda cita dzīva radībiņa, saimniekiem paveras pavisam jauna, nezināma pasaule. Cilvēki tik ļoti vēlas visu izdarīt pēc iespējas labāk un pareizāk, ka paši nemanot pieļauj kļūdas, kuru rezultātā audzināšana nav pilnvērtīga. Par kļūdām, no kurām ieteicams izvairīties suņu skološanā, lasi turpmākajās rindās.

Tāpat kā cilvēkiem, arī suņiem dzīves laikā nākas pierast pie lietām, kuras pirmajā reizē ir svešas un nesaprotamas. Suņus jāved pie veterinārārsta, jāiepazīstina ar bērniem, kaimiņiem, kā arī tiem jāveic tādas ierastas darbības kā nagu griešana, zobu pārbaude un varbūt arī nepieciešamības gadījumā kādu zāļu lietošana.

Svarīgi, lai suns būtu šīm lietām gatavs – ir pavisam vienkārši veidi, kā dzīves laikā mīluli pie tām pieradināt. Kamēr suns guļ tev blakus vai uz zemes, paņem viņa ķepu un paglaudi to, ieskaties viņam acī, raisot pasargātības sajūtu. Tāpat ik pa laikam pacel viņam lūpu un paskaties uz zobiem – rezultātā suns būs pieradis pie šādām darbībām un nebaidīsies. Atceries, ka, piemēram, ar nagu griešanu steigties nevajag, lai dzīvnieciņu netraumētu! Pa vienam nadziņam ik pa brīdim, taču jārēķinās, ka spirināšanās sākumā ir neizbēgama.

Protams, visi suņu saimnieki vēl tikai labu un grib, lai sunīts izaug par spēcīgu un veselīgu radījumu, taču neko nevajag sasteigt – viss notiek pakāpeniski. Katrai suņu šķirnei un vecumam ir labāka un sliktāka pārtika, par kuru vislabāk var konsultēt veterinārārsts.

Lai suņu barošana būtu atbilstoša attīstības stadijām, nav ieteicams ēdiena bļodiņu visu laiku pildīt – labāk, ka suns tiek barots noteiktos laikos un pie šāda principa pieradināts.

Foto: Shutterstock

Patiesi, daudzi cilvēki atdod dzīvniekus patversmē tieši, viņuprāt, nekontrolējamas uzvedības dēļ. Suņus ir iespējams iemācīt būt paklausīgiem un kārtīgiem, taču tas prasa noteiktu mācīšanās plānu, brīvo laiku un nemitīgu uzslavēšanu.

Ir jāizvēlas konkrēts laiks, kad doties ar suni ārā, un tas jādara dienu no dienas. Suns pieradīs pie šīs kārtības, un katru ārā iešanu gaidīs ar nepacietību. Šāda kārtība palīdzēs arī viņam nokārtot dabiskās vajadzības – reizēm saimnieki dusmojas, ka suns ir izvests ārā, bet galvenais iešanas iemesls netiek darīts. Patiesībā tam nebūtu jābūt galvenajam iemeslam, tāpēc jāļauj šajā laikā sunītim arī skraidīt, rotaļāties un priecāties.

Suns ir jāliek mazgāties, un tas jādara regulāri! Ir uzskats, ka no pārāk biežas mazgāšanas mājas mīluļa spalva sāk kļūt sausāka, taču realitātē tā īsti nemaz nav. Pēc mazgāšanās ne tikai saimnieks ir priecīgs, ka māja ir tīrāka, bet šī procesa rezultātā no suņa kažoka tiek izmazgāti infekciju izraisītāji un baktērijas.

Raksta tapšanā izmantota informācija no "Vetstreet".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!