Foto: Reuters/Scanpix

Svinot Somijas valsts simtgadi, kas apritēja 2017. gada 6. decembrī, Ahtari zoodārzā ieradies pandu pāris, vēstī "Helsinki Times".

Vairāk nekā sešus ar pusi tūkstošus kilometru mērojis pandu pāris no Čengdu, Ķīnas, taču nu turpmākos 15 gadus pavadīšot Ahtari zoodārzā Somijā. Valstī zvēri ieradušies 18. janvārī.

Norādīts, ka uz Somiju pārcēlusies trīs ar pusi gadus vecā Jina Baobao, kā arī četrus ar pusi gadus vecais Hua Bao. Tiesa, abi dzīvnieki pārsaukti, un turpmāk tēviņu saukšot par Piri (tulkojumā no somu valodas vārda "pyry" – sniega brāzma), bet mātīti – par Lumi ("lumi" – sniegs). Abi dzīvnieki ieradušies Somijā kā sava veida dāvana uz valsts simtgadi, paredzot vienošanās starp Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu un Somijas prezidentu Sauli Nīnisti.

Kopā ar pandām garo ceļu mērojuši arī divi veterinārārsti un kopēji. Anna Palmrota, viena no kopējām, norādījusi, ka lidojumu pandas pārcietušas labi, jo bijušas kopā ar sev zināmiem cilvēkiem. "Dabiski, ka pandām tika dots ēdiens un ūdens, ko dzert ceļojuma laika. Mēs sapakojām pusdienas no viņu iecienītākajiem ēdieniem, proti, bambusa, burkāniem, āboliem," tā Palmrota.

Lai sagatavotos pandu pāra uzņemšanai, Ahtari zoodārzā trīs gadu laikā uzbūvēta vairāk nekā sešus tūkstošus kvadrātmetru liela mītne, kas izmaksājusi vismaz astoņus miljonus eiro. Interesenti pandas varēšot vērot, sākot ar 17. februāri.

Pandas zoodārzā Somijā ieradušās uz laiku (15 gadiem), lai piedalītos īpašā izpētes projektā. Par pandu ierašanos Somijā prezidenti vienojušies 2017. gada aprīlī, ziņots "Voa News".

Visos pasaules zoodārzos mītošās pandas piederot Ķīnai, kas šos zvērus varot "izīrēt" uz laiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!