Foto: Kadrs no video

Manas salā Jaunzēlandē miris Ziemeļu sullu tēviņš Naidžels, kas bijis pazīstams kā vientuļnieks, vēstī "Telegraph". Uz salu viņš atvilināts, izmantojot mākslīgos sugasbrāļus.

Dabas aizstāvji putnu piesaistījuši salai 2015. gadā, kad tās krastā uzstādīti 80 mākslīgie putni, kas izskatās kā sullas. Tie veidoti no betona un iekrāsoti sugai raksturīgajos toņos, un speciālistu cerībās tolaik bijis pievilināt putnus, kuri uz salas izveidotu savu koloniju. Diemžēl līdz šim Naidžels bijis vienīgais, kas atlidojis.

Taču putnam, šķiet, vientuļi nav bijis, jo pētnieki novērojuši, ka Naidžels īpaši iecienījis vienu no mākslīgajiem putniem. Neīstajai pāriniecei sullu tēviņš mēģinājis izrādīt uzmanību, kā arī līdzās viņai uzbūvējis ligzdu no jūraszālēm un citiem materiāliem.

Eksperti pauduši, ka Naidžels, ticams, no citas kolonijas tiktu izraidīts, jo esot bijis apjucis, lai arī jauks putns. Vēstīts, ka mirušais Naidžels atrasts līdzās savai neīstajai "mīlai".

Vietējais salas iedzīvotājs Kriss Bells bijis tas, kurš atradis mirušo putnu. "Šīs šķiet kā nepareizas stāsta beigas," viņš teicis. "Man ir žēl. Līdzās savam betona draugam viņš sēdēja gadu no gada, nešķiet, ka tā tam bija jābeidzas. Būtu bijis jauki, ja viņš varētu izturēt vēl pāris gadus, atrast partneri un vairoties."

Kā norādījuši pētnieki, Manas sala esot bez dabiskajiem ienaidniekiem, tāpēc sullām tā būtu izdevīga vietai dzīvošanai. Dažāda veida pievilināšanu salai, tostarp arī mākslīgo putnu izvietošanu un skaņu pārraidīšanu, speciālisti veicot jau 40 gadus. Pastāvot cerības, ka tuvākajā laikā salā ieradīšoties vēl kāds sugasbrālis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!