Foto: Rīgas Zoo

Zooloģiskā dārza Tropu mājas kukaiņu ekspozīcijā apskatāmi milzīgi, zaļi sienāži (Siliquofera grandis). To izmēri ir iespaidīgi – spārnu izpletums līdz 25 centimetriem, savukārt ķermeņa garums ar sakļautiem spārniem -13 centimetri. Taču tas nav vienīgais jaunums zoo – pirmo reizi Rīgas Zooloģiskajā dārzā sārtajam kakadu izšķīlušies mazuļi.

Šis koši zaļais sienāzis dabā dzīvo Papua – Jaungvinejā. Tā barībā ietilpst lapu koku miza, ozolu jaunie dzimumi, augļi, dārzeņi, taču tas uz kārā zoba labprāt uzliek arī sīkākus kukaiņus. Šie sienāži ir radinieki mūsu sisinātājiem, jo apvienoti vienā dzimtā, taču atšķirībā no mūsu sienāžiem, kuri vasarās priecīgi sisina, berzējot priekšspārnus, lai pievilinātu mātītes, šie milzeņi nesisina. Tomēr nav arī tā, ka tos nekad nevar dzirdēt. Kad milzu sienāži aizsargājoties biedē pretinieku, tie izdodot skrapstošas skaņas, kas rodas, berzējot pakaļkājas gar rievotiem krūšu posmiem, informē Rīgas Zooloģiskā dārza Informācijas un Izglītības nodaļas pārstāvis Māris Lielkalns.

Kamēr kukaiņu mīļi var priecēt acis, veroties vienā no lielākajiem kukaiņiem pasaulē, putnu mīļi var priecāties par lielisku notikumu – pirmo reizi Rīgas Zooģiskajā dārzā izšķīlušies četri mazuļi sārtajiem kakadu. Kad mazie jau bija sasnieguši trīs nedēļu vecumu, vecāki pārstāja tos barot, tādēļ par pilna laika mammām kļuva zoodārza Ornitoloģijas nodaļas darbinieki. Vairākas reizes dienā (tostarp agri no rīta un vēlu vakarā) kopējiem jābaro cāļi ar speciālu graudaugu putriņu. Izskatās, ka tā viņiem iet pie sirds un mazie putneļi aug griezdamies, atklāj Lielkalns.

Pa šo laiku mazie kakadu jau no neparasta izskata spociņiem sāk iegūt papagailim līdzīgu izskatu, tomēr vēl kādu laiku tiem būs nepieciešama kopēju īpašā aprūpe. Video ieskats mazo papagailēnu dzīvē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!