Foto: Latvijas Dabas fonds
17. aprīlī agri no rīta jūras ērgļu ligzdā Durbē izšķīlies pirmais no trim mazuļiem, informē Latvijas dabas fonda pārstāve Liene Brizga-Kalniņa.

Latvijas dabas fonda pārstāve atklāj, ka putnēns izšķīlies gandrīz ornitologa Jāņa Ķuzes noteiktajā laikā. Putnēns piedzimis jūras ērgļu pārim Mildai un Raimim, kuri šogad kļūs par vecākiem vēl diviem mazuļiem. Jau iepriekš ziņojām, ka trīs mazuļi vienā ligzdā Latvijā tiek uzskatīts par retumu. Iepriekšējo četru gadu laikā Latvijā trīs mazuļi konstatēti tikai divās ligzdās.

Vairākas stundas pēc mazuļa izšķilšanās Milda ķērās pie viņa barošanas ar sagādāto zivi. Tā kā ērgļu mātei šis nav pirmais mazulis, tad barošana viņai nesagādāja lielas grūtības. Process noritēja uz maiņām un atvases ēdināšanā iesaistījās arī Raimis, informē "Dabas dati" foruma dalībnieki.

Pirmā ola jūras ērgļu ligzdā Durbē bija izdēta 17. martā, kas, pēc Ķuzes teiktā, atbilst normai, jo Latvijā vairākumā gadījumu pirmā jūras ērgļu ola tiek izdēta laikā no 6. līdz 10. martam.

Iepriekš ornitologi izteica bažas par to, vai visi izšķilsies, jo starp otrās un trešās olas dēšanas laiku abi jūras ērgļi uz apmēram divām stundām bija pametuši ligzdu. Ķuze skaidro, ka šajā laikā pamesta ola ir pakļauta riskam, ka tā izsals un putnēns neizšķilsies, taču pēc pirmā putnēna izšķilšanās šaubas ir zudušas.

Tagad, kad saules gaismu ieraudzījis pirmais no mazuļiem, ar nepacietību tiek gaidīti arī pārējie. Brizga-Kalniņa ziņo, ka otrā putnēna izšķilšanās gaidāma pavisam drīz, aptuveni 20. aprīlī. Taču, iespējams, mazulis pasauli ieraudzīs jau ātrāk, jo olā ir izveidojies liels caurums.

Ķuze piebilst, ka tagad tikai atliek vērot, kāda būs situācija ar barības pieejamību un vai tā pietiks visiem putnēniem.

Raimja, Mildas un viņu putnēnu piedzīvojumiem līdzi vari seko tiešraidē šeit, bet apspriest redzēto vari "Dabas dati" forumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!