Foto: Privātā arhīva foto
Kristīne Buša ar vīru Kasparu savā precību dienā viesiem izteica vēlmi ziedu vietā saņemt sauso barību dzīvniekiem, kuru tālāk jaunais pāris ziedoja patversmei "Ķepu-ķepā". Kristīne portālam "Mans Draugs" stāsta, kas viņu pamudinājis izdarīt šādu izvēli un atteikties no krāšņajiem ziedu klēpjiem.

Kristīne jau no bērnības nav bijusi griezto ziedu cienītāja. "Lai arī mūsdienās grieztie ziedi ir tik skaisti un dažādi, tie ātri novīst. Rezultātā tiek iztērēti salīdzinoši lieli materiālie līdzekļi par skaistumu, kurš priecē īsu mirkli," viņa stāsta. Arī dzirdētā draugu pieredze ar kāzās dāvinātiem ziediem, kuri pēcāk sagādā papildu rūpes, nav bijusi īpaši pozitīva, tāpēc pāris nolēma, ka ziedu dāvināšana viņu kāzās nenotiks. "Būsim godīgi, jaunais pāris kāzu dienā tāpat kārtīgi neapskata un nenovērtē dāvinātos ziedus, jo to dāvināšanas process kāzu dienā vairāk ir pielīdzināms konveijera principam," uzskata Kristīne.

Tā kā ziedi no iespējamo dāvanu saraksta tika izslēgti, jaunajam pārim vajadzēja nākt klajā ar jaunu ideju, kā kāzu viesi viņus varētu iepriecināt. Ideju par sausās barības dāvināšanu, kuru pēc tam varētu nodot patversmei, Kristīnei un Kasparam ieteica kāzu fotogrāfe. "Viņa ieteica, ka ziedu vietā katrs kāzu viesis varētu dāvināt, piemēram, jaunā pāra iecienītāko vīna pudeli vai sauso barību dzīvniekiem, kuru pēc tam var ziedot kādai patversmei. Ilgi nedomājot, nolēmām atbalstīt ideju par dzīvnieku barības ziedošanu, lai ne tikai izbaudītu kāzu svinības, bet arī atbalstītu kādu cēlāku mērķi, iesaistot tajā arī pašus viesus," stāsta Kristīne.

Kad bija nolemts - jaunais pāris kāzās vēlas saņemt suņu barību, nākamais solis bija izlemt, kurai no visām Latvijas patversmēm un Dzīvnieku aizsardzības biedrībām to ziedot. Pēc pārdomu brīža Kristīne un Kaspars nolēma sniegt palīdzīgu roku DZAB "Ķepu-ķepā". Sieviete atklāj, ka kāzās sadavināto suņu barību nolēmusi ziedot tieši viņiem, jo jau ilgstoši "Facebook" seko līdzi biedrības lapai, kur bieži vien ir publicēti suņu skaudrie stāsti, un tas, kā "Ķepu-ķepā" par tiem rūpējas un palīdz atrast jaunus saimniekus.

Jaunais pāris ir lieli suņu mīļi. Viņi ikdienā paši rūpējas par trīs gadus jaunu un enerģisku Džeka Rasela terjera suņu meitenīti Rasu. "Rūpes par Rasu un viņas sniegtā suņa mīlestība ir pierādījusi, kas ir beznosacījumu mīlestība un uzticība. Uzskatām, ka suns nav tikai mājdzīvnieks, bet arī skolotājs un pilntiesīgs ģimenes loceklis," sieviete atklāj.

Viesi par pāra vēlmi ziedu vietā saņemt dzīvnieku barību esot bijuši pārsteigti, taču iniciatīvu atbalstījuši. "Pirms kāzām viesi ar interesi uzdeva jautājumus - cik lielos maisus pasniegt suņu barību? Vai ir jāpērk kādas konkrētas firmas suņu barības maisi? Kā norisināsies suņu barības dāvanas pasniegšanas process?" atminas Kristīne.

Kāzu dienā Kaspars un Kristīne ar viesu palīdzību savāca 90 kilogramus suņu barības un dažus maisiņus ar kaķu barību. "Lai arī šis barības apjoms "Ķepu - ķepā" sunīšiem ir tikai vienas dienas iztikai, tomēr esam kaut nedaudz sasildījuši mazās sirsniņas," viņa stāsta.

"Iesaku arī citiem pāriem atteikties no idejas par skaistiem kāzu ziediem, kuru mūžs ir īss, bet atbalstīt kādu no ziedošanas mērķiem," iedrošina Kristīne.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!