Foto: Shutterstock

Iestājoties ziemai, cilvēki sāk satraukties par gulbjiem Latvijas teritorijā. Viņi uzskata, ka tie kādu iemeslu dēļ nav aizlidojuši, piemēram, jo neprot lidot, ir ievainoti, traumēti vai iesaluši ledū. Arī Rīgas Zooloģiskais dārzs apstiprina, ka pēdējās dienās saņēmuši vairākus satrauktus zvanus par gulbju iespējām izdzīvot ziemā. Vai satraukumam ir pamats?

Latvijas Ornitoloģijas biedrība atklāj, ka ir gulbju suga, kas regulāri ziemo Latvijas teritorijā – Paugurknābju gulbji. "Vesels jauns vai pieaudzis putns nevar iesalt ledū un var pārlidot no vienas vietas uz citu samērā ātri, un to gulbji arī dara situācijās, kad nav pieejama neviena atvērta ūdenstilpe," minēts biedrības "Facebook" lapā.

Latvijas Ornitoloģijas biedrība atgādina – ja ziemā uz lauka, pie ūdenstilpnēm, uz aizsalušas upes, ezera vai jūras gādas pamani gulbi, satraukumam nav pamata, putni vienkārši atpūšas. Visbiežāk tos var novērot ūdenstilpju tuvumā, jo ūdenī viņiem ir ar ko baroties.

Tāpat gulbjus ziemā var novērot arī vietās, kur cilvēki tos piebaro. Taču jāatceras, ka putni ir piemēroti savvaļas dzīvei, kas nav cilvēka darbības ietekmēta, tāpēc tos piebarot nebūtu ieteicams. Tie, atšķirībā no pīlēm, kļūst pilnībā atkarīgi no cilvēka barošanas, portālā "Facebook" min Rīgas zoo.

Kaut redzot gulbjus ziemā Latvijā nevajadzētu satraukties, Latvijas Ornitoloģijas biedrība aicina informēt tuvējo pašvaldību, ja novērtos, ka putns ir ievainots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!