Foto: Publicitātes foto
Vēl joprojām cilvēkiem ir jāievēro aizliegumi, jāietur distance vienam no otra, kā arī pulcēties draugu un ģimenes lokā, ja nedzīvo vienā mājsaimniecībā, nav atļauts.

Lai arī daudz Latvijas iedzīvotāj dodas vakcinēties vai jau ir saņēmuši abas Covid-19 potes, tāpat daudz ierobežojumi palikuši spēkā.

Kā tas ietekmē atpūtu, kad tuvojas vasara un kā droši pavadīt brīvo laiku vasarā, nepārkāpjot noteiktos ierobežojumus?

Kā atpūsties droši?

Sāksim ar to, ka nepieciešams izvērtēt katru vietu, uz kuru vēlies doties. Vai tas tiešām ir nepieicešams un vai tas nevar mazliet pagaidīt.

Ja tomēr esi izvēlējies doties pavadīt savu atvaļinājumu ārpus mājas, tad noteikti atceries par visiem drošības pasākumiem kuri jāievēro. Un tie ir:

● Mazgā regulāri rokas, kur vien tas iespējams, kā arī dezinficē tās, ja nav iespējas nomazgāt;

● Lieto sejas aizsarglīdzekli, masku, šalli, jebko, kas iespējams var tevi pasargāt no liekām problēmām;

● Ieturi distanci, ja tas ir iespējams. Dodies atpūsties viens vai ar kādu personu, ko dzīvo kopā vienā mājsaimniecībā;

● Ja jūties saslimis, noguris vai kā citādi jūti, ka kaut kas nav labi, labāk nekur nedodies, bet sazinies ar savu ģimenes ārstu.

Dodies pie dabas

Visdrošākā atpūta būs pie dabas – vietās, kur neuzturas daudz cilvēku. Ja vēlies pavadīt nedēļas nogali ārpus pilsētas vai doties uz citu Latvijas galu uz dažām dienām izbaudīt dabu, tad vislabākas variants ir namiņa īre pie ezera, upes vai jebkādas citas ūdens tilpnes.

Kā, piemēram, zemāk redzamajā attēlā, brīvdienu māja Kurzemes pusē pie Baltijas jūras

Foto - https://www.juras-krasti.lv/lv/accommodation/brivdienu-maja-harmonija/

Atpūšoties šāda veida vietā, zini, ka apkārt nebūs neviena persona, nebūs jauztraucas par nejaušu distances neievērošanu starp svešinieku un tevi.

Tāpat ir ari jāizvērtē katra vieta, kur doties pie dabas. Piemēram, populārākas pastaigu takas, atpūtas vietas siltā un saulainā dienā būs pārpildītas, līdz ar to, piemēram, meža takās un purva takās nebūs iespējams ievērot 2m distanci. Tāpēc ir ieteicams nedoties uz vietām, kur nav iespējams ievērot noteiktos ierobežojumus.

Iepriekš sagatavoti piedāvājumi

Droši būtu internetā pameklēt vietas, kuras patiešām strādā un kuras uzņem viesus. Ir daudz un dažādu atpūtas vietu, kuras nestrādā pandēmijas laikā vai uzņem tikai ar iepriekšēju pierakstu, lai būtu iespējams sagatavot visu tieši jums.

Kamēr pasaulē ir pandēmija, nevajadzētu spontāni doties uz dažādām vietām ar domu: "Ai, gan jau atradīsim kur palikt". Liela iespēja, ka tomēr neatradīsiet kur pārnakšņot.

Var arī gadīties, ka vietā kurā ierodaties, apkalpojošais personāls nebija gatavs viesiem, nebūs dezinficēts jūsu numuriņš, namiņš vai jebkas cits, kur izvēlējāties palikt.

Neradiet liekas problēmas ne sev, ne darbiniekiem!

Ir daudz un dažādu iespēju kur varat atrast drošus piedāvājumus kā, piemēram, "Gribuatpūsties" platforma, kurā ir norādītas vietas, kurās viesus patiešām uzņem, kā arī dažādas atpūtas iespējas divatā.

Ekstrēmās atpūtas cienītājiem

Ne visi vēlas mierīgi atpūsties pie dabas, izbaudīt mieru un klusumu. Citiem atpūta asociējas ar aktīvu laika pavadīšanu.

Ir daudz un dažādu iespēju, kā atpūsties aktīvi, nepārkāpjot ierobežojumus – gan divatā, gan ģimenes lokā, gan arī vienatnē.

Dodies izbraucienā ar motociklu! To vari darīt ar draugiem, ievērojot distanci, vai vienatnē. Dažādās Latvijas pilsētās un ārpus tām ir piedāvājumi braucieniem ar krosa motocikliem, kā arī ar kvadracikliem.

Lai brauktu ar kvadraciklu pa koplietošanas ceļiem, tev būs nepieciešama vismaz B kategorijas vadītāja apliecība.

Laiks paliek ar vien siltāks, noīrē kvadraciklu un dodies izbaudīt Latviju, savienojot dabas apskati kopā ar ekstrēmu nodarbi.

Nedodies izbaudīt aktīvas atpūtas priekus tur, kur zini ka būs daudz ļaužu un nespēsi ievērot vajadzīgo distanci un pārējos ierobežojumus.

Protams, tā nav vienīgā aktīvas atpūtas iespēja – ir daudz un dažādas, katram vēlmes ir savas. Galvenais ir pārdomāt, vai būsi saskarsmē ar ļaužu pūli, vai tomēr nebūsi.

Ceļošana vakcinētajiem


Foto - Freepik

Kā, iespējams, jau esat dzirdējuši, dažādos medijos ir izskanējusi infromācija par to, ka visiem tiem, kuri ir vakcinējušies, būs iespēja brīvi ceļot.

15. jūnijā Eiropas Savienībā sāks darboties tā saucamais "zaļais sertifikāts", kas daļēji ļaus atjaunot pārvietošanos ES pilsoņiem Eiropas kontinentā.

Lidsabiedrības jau grasās atjaunot daudz vairāk lidojumu nekā līdz šim.

Šis "zaļais sertifikāts" tapis Briselē, kurš apliecinās to, ka cilvēkam ir imunitāte pret koronavūrusu, kā arī to, ka viņš ir vesels un var brīvi pārvietoties pa Eiropas valstīm.

Tiem, kuri ir pieraduši katru gadu ceļo, šī ziņa noteikti ir iepriecinoša. Mazāk iepriecinoša tā ir tiem, kuri ir pret vakcinēšanos.

Protams, tas nenozīmē, ka nevakcinētās personas nevarēs ceļot, tas būs atkarīgs no katras konkrētās valsts ierobežojumiem, iespējams, pietieks tikai ar negatīvu Covid-19 testu.

Bet tomēr drošāk ir iegūt šo vakcīnu un iesakām pieteikties vakcinēšanai portālā https://manavakcina.lv/.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!