Foto: Amatniecības centrs "Rūme"; foto autors: “Rūme”
Amatniecībā pat šķietami pašsaprotamu lietu izgatavošana un apstrāde prasa daudz laika, pacietības, vēsturiskā mantojuma apzināšanu un pavisam noteikti arī prasmīgas rokas, kas to visu izveido vienā veselumā. Amatu prasmju un tradīciju apgūšanas tūrisma maršrutā ikvienam zinātkārajam būs iespējams apmeklēt Zemgales reģiona, tostarp Neretas pagasta, Viļņas un Rokišķu rajona Lietuvā, kā arī Baltkrievijas Polockas un tās apkārtnes pavisam 24 amatniecības tūrisma objektus, kuros ceļotājiem saimnieki piedāvās arī līdzdarboties jaunu prasmju atklāsmē.

Šajā maršrutā, kas ir viens no trim Zemgales plānošanas reģiona jaunā tūrisma piedāvājuma "Atklāj! Izpēti! Iepazīsti!" tematiskajiem maršrutiem, ikviens varēs apgūt tradicionālās latviešu, lietuviešu un baltkrievu amatu prasmes aušanā, ādas apstrādē, podniecībā, keramikā, filcēšanā, kokgriešanā, sveču liešanā, salmu pīšanā, maizes cepšanā un vīna darīšanā. Atsevišķos objektos ceļotāji varēs baudīt dažādu tautu kulināro mantojumu, piemēram, nogaršot tradicionālās tatāru klimpas, iepazīt lietuviešiem raksturīgās salmu pīšanas tradīcijas un izgatavot katrs savu rotaļlietu. Savukārt baltkrievi dalīsies ar savām papīra griešanas, paklāju, jostu un leļļu amuletu izgatavošanas prasmēm. Dodoties šajā tūrisma maršrutā, varēs gūt priekšstatu ne tikai par visdažādākajām latviešu, lietuviešu un baltkrievu tradicionālajām amata prasmēm un paaudžu paaudzēs krātajām zināšanām, bet arī iejusties amatnieka lomā un ar savām rokām piemiņai pagatavot nelielu, bet unikālu suvenīru.

Zemgales auglīgie līdzenumi gadsimtu gaitā ir gādājuši par piepildītu maizes grozu, bet šajā zemgaliešu grozā ielikta ne tikai ikdienišķā pārtikas deva, bet arī darba spars un tikums, unikālas prasmes un zināšanas, kas šeit aizvien ir dzīvas un godātas. Turklāt šis aizraujošais ceļojums ikvienam ļaus iejusties amatnieka lomā, pašrocīgi pagatavojot neatkārtojamu piemiņas velti no Zemgales.

Savukārt, ja vēlaties padarboties ar podnieka virpu, dodieties ciemos uz Krustpils novadu pie keramiķes Inetas Dzirkales – viņa savā darbnīcā "Zaļbirzes" darina praktiskus un dekoratīvus māla izstrādājumus, kas izsenis bijuši nepieciešami lauku saimniecībās un tiek lietoti arī mūsdienās. Apmeklētāji var aplūkot izstādēm veidotos darbus, iegādāties krūzes, bļodas, šķīvjus, medus traukus, svečturus, svilpauniekus, vēja zvanus un suvenīrus.

Foto: Podnieku darbnīca "Zaļbirzes"

Netālu no Tērvetes, Bērzes upes krastos, izvietojusies jauka Zemgales mazpilsēta – Dobele – un tās lepnums – Amatu māja. Tūristi te aicināti krietnu laika sprīdi aizvadīt gan senu, gan mūsdienīgu amatu iepazīšanā. Amatu mājas dažādās radošajās darbnīcās varēs apgūt aust, adīt, tamborēt, pīt, filcēt, darināt rotas, izšūt, vērpt un šķeterēt prasmes, iemācīties darināt māla traukus un ielāgot latviešu tautas virtuves gudrības. Tāpat varēs piedalīties ekskursijās, radošās meistarklasēs, apskatīt izstādes, kā arī saņemt konsultācijas par Zemgales novada tautastērpa darināšanu un nēsāšanu.

Foto: Dobeles amatu māja

Ja vēlaties tuvāk iepazīt siltu viesmīlību un pie viena arī ienirt aušanas pasaulē, tad kartē noteikti jāatzīmē Īles pagastā meklējamās "Bemberu mājas", kur saimnieko Grīslīšu ģimene, kas kopj un glabā latviskās tradīcijas. Namamāte Marika ir aizrautīga audēja, kura labprāt izrāda savas prasmes un zināšanas par latviešiem tik raksturīgo un tuvo kultūras mantojumu. Tāpat apmeklētāji tiek pacienāti ar ekskluzīvu, uz ugunskura gatavotu zupu, pašceptu maizi, un kārajam zobam būs iespēja tikt arī pie saldiem našķiem. Un vēl varēs uzzināt, kā pagatavot pašceptu maizi ar dabīgo ieraugu – gluži kā senajos laikos!

Foto: "Bemberu" mājās Īles pagastā

Atklājiet vietas un cilvēkus, kuri lolo, stiprina un pārmanto senus amatus un tradīcijas! Plašāk par piedāvātajām iespējām un citiem tūrisma objektiem uzzini "Atklāj! Izpēti! Iepazīsti!" amatu prasmju un tradīciju brošūrā.

Foto: Polockas rajona Amatniecības un nacionālo kultūru centrs

Otrs "Atklāj! Izpēti! Iepazīsti!" tematiskais maršruts veltīts nemateriālajam kultūras mantojumam un aptver 30 unikālas apskates vietas, kuru saimnieki glabā, lolo un nodod tālāk nozīmīgas nemateriālā kultūras mantojuma vērtības, gadskārtu ieražas, pirts tradīcijas, receptes, latvisko dzīvesziņu, dziesmas, dejas un citas vērtības.

Trešais maršruts izceļ izcilas personības, vietas un notikumus – tajā ietverts 41 apskates objekts, kas sniedz iespēju izzināt izcilu personību dzīves gājumu, izceļ nozīmīgus notikumus un vietas, ar ko lepojas vietējie iedzīvotāji.

"Atklāj! Izpēti! Iepazīsti!" būs lielisks piedzīvojums ikvienam, kuru interesē radoša un aktīva kultūras izpēte un iepazīšana. Vairāk uzziniet zemgale.lv.

Tūrisma piedāvājumu "Atklāj! Izpēti! Iepazīsti!" izstrādājis Zemgales plānošanas reģions Latvijas–Lietuvas–Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programmas ietvaros, Eiropas Savienības finansējums projektam – 928431,87 eiro. Dodoties ceļojumā, ir jāņem vērā valstī noteiktie epidemioloģiskās drošības pasākumi. Šī publikācija ir tapusi ar Eiropas Savienības finansiālu atbalstu. Par šīs publikācijas saturu pilnībā ir atbildīgs Zemgales plānošanas reģions, un tas nevar tikt izmantots, lai atspoguļotu Eiropas Savienības uzskatus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!