Foto: Kadrs no video
Internetā netrūkst video, kuros redzami putnēni, kas "pa tiešo" no dzīvnieku ķermeņa plūkā viņu apmatojumu. Lai gan tas vairs nav jaumums, tikai nesen zinātnieki nākuši klajā arī ar iespējamiem iemesliem šai savdabīgajai rīcībai, raksta "Live Science". Un tā saistīta ar ligzdas veidošanu.

Nav noslēpums, ka vecāki savu bērnu dēļ ir gatavi darīt gandrīz jebko, un arī putnu ģimenes nav izņēmums. Tieši putnu vecāki ir gatavi spert vēl solīti uz priekšu, lai saviem mazajiem nodrošinātu pašus labākos dzīves apstākļus, jo, kā liecina vietnē "YouTube" pieejamo video analīze, viņi pat nebaidās uz neatdošanu no dzīvnieku mugurām aizņemties izmēros daudz lielāko un spēcīgāko radību apmatojumu.

Jaunais pētījums tika sākts 2020. gadā pēc tam, kad Henrijs Polloks, ornitoloģijas pētnieks Illionoisas Universitātē, un viņa kolēģi, parkā pamanījuši melnpieres cekulzīlīti. Šīs sugas īpatņa atrašanās parkā nav nekas sevišķs, taču uzmanību piesaistījusi putna uzvedība – viņš bija apstājies uz kāda jenota muguras un no tās plūkāja apmatojumu. "Tajā brīdī manī modās interese," Polloks sacījis sarunā ar "Live Science".

Šīs sugas pārstāvji zināmi kā dzīvās radības, kuras ligzdu veidošanā izmanto zīdītāju spalvas, matus. Līdz šim ornitologi bija pieņēmuši, ka parasti putni apmatojumu iegūst no bojā gājuša dzīvnieka kažoka vai izkritušajām spalvām un matiem. "Ir daudz pierādījumu, ka putni ligzdu gatavošanā izmanto dzīvnieku matus. Taču nekad nav pētīts, no kurienes šie mati nāk," norādījis Polloks.

Lai skaidrotu putna neparasto uzvedību, Polloks centās rast atbildi akadēmiskajā literatūrā. Meklējumi vainagojās panākumiem, un viņa priekšā nonāca zinātnieka A. C. Benta 1946. gadā publicēts materiāls, kurā vīrietis aprakstījis, kā redzējis cekulzīlīti plūkājam parastās vāveres asti. Taču šo piemēru zinātnieks vairāk pieminējis ziņkārības vadīts – ne tāpēc, ka tas būtu izplatīts uzvedības piemērs.

Kad Polloks apzinājis akadēmisko literatūru un secinājis, ka tur ir tikai daži šādas putnu uzvedības piemēri, viņš sāka vairāk pētīt pieejamos video materiālus vietnē "YouTube". Daži klikšķi, un nu viņa priekšā pavērās jau desmitiem video, kuros redzami "zaglīgie" putnēni uz dzīvnieku mugurām, liekot domāt, ka šī rīcība ir plaši izplatīta.

Savā pēdējā izpētē, kuras rezultāti uzlikti uz papīra, Polloks un kolēģi skaidrojoši šo putnu rīcību. Viņi to nosaukuši par "kleptotrichy", par pamatu ņemot vārdus ar grieķu valodas saknēm "klepto-" (tulkojumā nozīmē "zagt") un "trich-" (tulkojumā nozīmē "mati"). Vientē pieejamie video parāda, ka putni izvēlas aizņemties apmatojumu ne tikai no savvaļas dzīvniekiem – viņi nesmādē arī suņu, kaķu spalvas un pat cilvēku matus!

Kas attiecas uz to, kāpēc putniem raksturīga šī rīcība, Polloks norāda, ka var tikai spekulēt. Viņš atklājis, ka ir zināms – daži putni izmanto matus, lai ligzdā saglabātu siltumu, taču tas nepaskaidro faktu, kāpēc viņi plūc matus no dzīviem dzīvniekiem. Tāpat neatbildēts paliek jautājums, kāpēc arī tropisko sugu pārstāvji ligzdās izmanto dzīvnieku matus. Polloks arī neizslēdza iespējamību, ka dzīvu dzīvnieku apmatojuma izmantošana palīdz putniem atbaidīt parazītus un plēsējus, taču šī hipotēze nav pierādīta.

Plašāk ar pētījumu un rezultātiem vari iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!