Foto: Kārlis Dambrāns

Pēc sešu mēnešu ilgiem treniņiem, pilnveidojot ēdienu izpildes ātrumu, tehniku un dizainu, pavāru komanda Nils Ģēvele, Agate Batraga, Dinārs Zvidriņš un Svetlana Riškova 20. martā mērosies spēkiem ar 20 pasaulē labākajām pavāru komandām konkursā 'Bocuse d'Or'.

Pērn izstādes "Riga Food 2023" ietvaros Latvijas labākie kulinārijas meistari sacentās, lai gūtu iespēju pārstāvēt Latviju prestižajā konkursā "Bocuse d'Or", kas norisināsies 20. martā Norvēģijā, pagājušā gada uzvarētāju valstī. "Bocuse d'Or" konkurss ir kulinārijas meistarības augstākais punkts. Šo godalgu ieguva "Latvijas Gada šefpavārs 2022" Nils Ģēvele no restorāna "Ferma" kopā ar palīdzi Agati Batragu un treneri Dināru Zvidriņu, trīskārtējo "Latvijas Gada šefpavāru".

Kopš uzvaras komanda strādājusi, lai pilnveidotu ēdienus, kas atbilstu konkursa stingrajām un precīzajām prasībām. Iedvesmojoties no Latvijas ainavas – krasta līnijas, baltajām kāpām un priedēm, daudzskaitlīgajai un skarbajai žūrijai tiks prezentēts Ziemeļbriedis un skrei menca. "Jāpasniedz kompliments, brieža pamatēdiens un zivs pamatēdiens servēšanā no plates ar Ragū piedevām," atklāj "Fermas" šefpavārs, Restorāna servisa skolas pasniedzējs Nils Ģēvele. "Baltā kāpa un tās apkārtne kļuva par komandas iedvesmas avotu. Vējš čukst jaunas idejas, priedes sniedz spēku, bet ūdens dzelme ir zivīm bagāta. Tas viss ir daļa no mūsu kulinārajām tradīcijām un nacionālajām garšām," saka viņš.

Ambiciozais pavārs uzsver, ka, lai gan piedalīšanās šefpavāru konkursos varētu šķist mazsvarīga, sacensības ir pieredzes un zināšanu gūšanas avots: "Konkursi uzlabo vispārējo pavāra sagatavotību darbam restorānā un atklāj nianses, ko citādi neuzzinātu. Man patīk uzstādīt mērķus un pēc tiem tiekties, jo pretējā gadījumā dzīve šķiet vienmuļa, garlaicīga un nomācoša. Katrs konkurss man ir kā augstākais snieguma līmenis, tas ir adrenalīns un liels pārbaudījums. Sacensības sniedz iespēju pārbaudīt, cik labs pavārs esmu patiesībā," viņš atklāj.

Bez personīgās attīstības nacionālā līmeņa konkursi ("Latvijas Gada pavārs", "Latvijas Gada konditors" vai Batijas līmenī – produktu kvalitātes konkurss "Baltic Taste Awards", studentiem paredzētais "Zero Waste Challenge") veicina un attīsta speciālistu profesionalitāti. Piedaloties starptautiskajos konkursos, īpaši "Bocuse d'Or", tiek popularizēts Latvijas gastronomiskais tūrisms un valsts uzlikta uz pasaules kulinārijas kartes, blakus spēcīgākajiem un slavenākajiem pasaules pavāriem un restorāniem.

Foto: Kārlis Dambrāns

Kad runa ir par sagatavošanos tik vērienīgam notikumam, šefpavārs stāsta, ka tas bijis viņa ilgi virzītais mērķis un sapnis. To tagad iespējams piepildīt. "Mūsu sagatavošanās process ilga aptuveni sešus mēnešus. Pilnveidojām dažādas jomas - darba organizāciju, garšas, tehniku, vizuālo noformējumu. Tas bija grūts laiks ar savām uzvarām un neveiksmēm. Bet mēs esam sasnieguši vēlamo rezultātu," Ģēvele jūtas gandarīts. Svarīgi pieminēt, ka konkursā gatavošanas laiks ir precīzi noteikts – piecas stundas un 35 minūtes, tāpēc darbus jāplāno.

Žūrija vērtēs garšu, vizuālo noformējumu, galvenās sastāvdaļas, garšvielas, garnējuma, mērces gatavošanas tehnikas un receptes tradicionālo raksturu. Tāpat tiks izvērtētas higiēnas prasības, produktu racionāla izmantošana, gatavošanas paņēmieni, patērētā elektroenerģija un citi lielumi. Kopumā konkurēs 20 komandas no visas pasaules, kas sacentīsies, lai piedalītos galvenajā finālā Lionā, Francijā. Šis izaicinājums paģēr ne tikai izcilas virtuves prasmes, bet arī radošumu un stratēģisku domāšanu, lai izcīnītu godalgu.

"Jūtos fantastiski, varbūt mazliet ar pozitīvu uztraukumu. Kopumā esmu pārliecināts, ka spēsim realizēt visu plānoto," viņš ir apņēmības pilns. Līdz šim veiksmei palīdzējis rituāls: "Tā jau ir tradīcij – mēs kā komanda sasitam plaukstas un kulaciņus," un tas arī 20. martā tikšot atkārtots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!