Foto: Shutterstock

Īlona Maska medicīnas tehnoloģiju uzņēmums "Neuralink" paziņojis, ka 29 gadus vecais Nolands Arbo kļuvis par pirmo cilvēku, kas ticis pie "Neuralink" implanta smadzenēs. Vīrietis pēc negadījuma niršanas laikā zem plecu daļas bija paralizēts, bet tagad ar domu spēku un implanta palīdzību varot spēlēt pat šahu, raksta "Business Insider".

Implantu viņš saņēma jau janvārī. Arbo tiešraides laikā platformā "X" sacīja, ka "mikročips nav ideāls", taču tāpat sniegusi daudzus uzlabojumus viņa dzīvē, piemēram, devusi iespēju stundām ilgi spēlēt videospēles, nepaļaujoties uz līdzcilvēku palīdzību.

"Esam saskārušies ar dažām problēmām. Nevēlos, lai cilvēki domātu, ka šīs ir ceļojuma beigas, jo vēl ir daudz darāmā. Taču "Neuralink" implants jau tagad ir mainījis manu dzīvi." Operācija esot bijusi ļoti vienkārša. "Burtiski pēc dienas mani izlaida no slimnīcas. Man nav kognitīvu traucējumu," vīrieti citē "The Guardian".

Tiešraides laikā Arbo sēdēja specializētā krēslā pretī klēpjdatoram. Izskatījās, ka viņš spēlē šahu, bet viņa rokas palika nekustīgas uz krēsla roku balstiem. "Man patīk spēlēt šahu, un tāpēc šī ir viena no lietām, ko man tagad ļauts darīt." Agrāk viņš izmantoja speciālu nūjiņu, ko ar mutes palīdzību vadīja. Pateicoties mikročipam, tagad viņš to var darīt ar domu spēku. Lai pārvietotu datorpeles kursoru, viņam vienkārši jāiedomājas par kursora kustību vēlamajā virzienā.

"Neuralink" darbību uzsāka 2016. gadā un ir strādājis pie implanta, kas ļautu cilvēkiem vadīt datorus ar domu spēku. Šī gada janvārī Masks paziņoja, ka "Neuralink" pirmo reizi cilvēkam implantēja vienu no čipiem pēc vairāku gadu eksperimentiem ar dzīvniekiem.

Kips Ludvigs, bijušais ASV Nacionālā veselības institūta neironu inženierijas programmu direktors, sacīja, ka "Neuralink" rezultāti nav kaut kas revolucionārs un vēl ir daudz jāmācās gan "Neuralink" komandai, gan implantu saņēmējiem, lai uzlabotu sniegumu, bet "tas noteikti ir labs sākumpunkts", raksta "The Guardian".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!