Dzēšot ugunsgrēkus, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) vīri nereti izrāda ne tikai augstu profesionalitāti un drosmi, bet arī sirdssiltumu. "ReTV" Ziņas jau stāstīja par pirms pusotra gada no ugunsliesmām izglābto kaķēnu Ventspilī, kuru Kurzemes nodaļas vīri nolēma paturēt un deva tam vārdu – Lakijs.

Aizvadītajā ugunsdzēsēju un glābēju dienā, kad apmeklētājiem durvis vēra VUGD depo, Ventspilī Lakijs bija tikpat populārs, cik jaunā ugunsdzēsības tehnika.

Ventspils ugunsdzēsēju depo ir viens no vislabāk aprīkotajiem Latvijā, visjaunākā tehnika saņemta vien pirms mēneša, arī garāžas piedzīvojušas rekonstrukciju. VUGD Ventspils daļas komandieris un Piltenes posteņa komandiera p.i. Jānis Seņkāns: "Latvijas vidienē, kur nav atklātas ūdens akvatorijas, nemaz nav tādu transporta līdzekļu. Tādi pat Kurzemē varētu būt tikai divi. Šī ir viena no lielākajām daļām Latvijā. Šeit ir plašs aprīkojuma klāsts. Iespējas mums ir lielas."

Apmeklētājus pie durvīm cienīgi sagaida melns runcis. Jau gadu kā ugunsdzēsēju pamatsastāvu papildina melnais Lakijs jeb Laimīgais, kā varētu tulkot šī kaķa vārdu. Laimīgā kaķēna stāsts ir ļoti aizkustinošs: pirms pusotra gada ugunsdzēsēji devās uz Ventspils novada Vārves pagastu, kur dega žagaru kaudze. Jau beidzot darbu, glābēji sadzirdēja skaņu, kas nāca no tikko nodzēstā objekta. Starp pelniem un apdegušiem zariem, zem celma glābēji atrada mazu, izmirkušu kamoliņu, kurš bija izdzīvojis ne tikai liesmās, bet arī zem spēcīgām ūdens šaltīm. Tā kā mazais brīnums bija rūdījies gan ugunī, gan ūdenī, daudz pieredzējušie vīri nolēma kaķēnu vest sev līdzi uz depo. "Viņš ir dienestā, viņam ir melna forma. Diemžēl, kad mums būs jaunās formas, viņš paliks pie vecās. Viņš ir priecīgs un laimīgs kaķis. Iet ārā, iet iekšā. Visi viņu apčubina, mīļo. Ļoti daudz cilvēku, kas nāk ciemos, nāk ar interesi par kaķi."

Šobrīd Lakijs ir pilntiesīgs kolektīva kaķis, no visiem izpelnās cieņu un uzmanību. Ventspils depo drosmīgi kaķi esot dzīvojuši vienmēr. Īstu dienesta biedru sirēnas nebiedējot. "Protams, ja ir izsaukums un ja gadījumā viņš nav paskrējis nost, viņu padzen malā, bet viņš ievēro noteikumus. Kad ir izsaukums, viņš pamūk malā."

Pavisam drīz VUGD visā Latvijā tikšot mainīti arī formas tērpi, kopējā noskaņa kolektīvā ir pozitīva, ko papildina kopējās rūpes par Lakiju.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!