Foto: stock.xchng
Norvēģijas zinātnes un tehnoloģiju universitātes zinātnieki atklājuši, ka gatavošana ar gāzes plīti ir kaitīgāka nekā ar elektrisko. Eksperimenta laikā zinātnieki cepuši steiku uz dažādām plītīm, vienlaikus mērot kaitīgo vielu klātbūtnes līmeni.

Atklājies, ka, cepot gaļu uz gāzes plīts, gaisā palielinājusies mutagēnā aldehīda, heterociklisko amīnu un policiklisko aromātisko ogļhidrātu koncentrācija. Pirmās divas vielas zinātnieki klasificē kā iespējami kancerogēnas, bet šobrīd vēl nav noteikts, cik augsta ir vielu koncentrācija.

Šīs vielas ir arī kaitīgas veselībai, taču līmenis nav bīstams. Zinātnieki uzskata, ka šī vielu rašanās saistīta ar to, ka uz gāzes gatavošanas temperatūra ir augstāka nekā uz elektriskās plīts. Pētnieki iesaka mājās izmantot tvaika nosūcējus, kas samazinātu kaitīgo vielu koncentrāciju gaisā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!