Foto: F64
Komunicējot ar jaunajām māmiņām, daudzi ir pamanījuši, ka, stāstot par sava nepārprotami talantīgā zīdaiņa (un nereti arī suņa) sasniegumiem vai fizioloģiskajām darbībām, sievietes bieži vien lieto vietniekvārdu "mēs", piemēram, stāstot, ka "mums izauga pirmais zobiņš", "mēs trīs reizes pavēmām" vai "mums šodien šķidrs vēderiņš".

Šajā sakarā portāls Mango vērsās pie februārī atklātās bēbīšu skolas Mazuļu akadēmija nodarbību vadītājas Dagnijas Andžānes, lai noskaidrotu, kā eksperti komentē šo psiholoģisko fenomenu.

Andžāne šādu māmiņu vietniekvārdu lietojumu skaidroja ar to, ka, gaidot mazuli, sievietes ir tik ļoti pieradušas pie bērniņa klātbūtnes, ka pēc viņa nākšanas pasaulē vēl ilgu laiku uztver sevi un savu atvasi kā vienu veselu.

"Kamēr bērns vēl ir vēderā, sieviete sevi un bērnu jūt kā vienu cilvēku. Arī pēc piedzimšanas viņai to ir grūti atdalīt, tāpēc, stāstot par mazuļa ikdienu citiem, arī tiek lietots šis vārdiņš "mēs", kas ir pilnīgi normāli," skaidro bēbīšu skolas vadītāja.

Uz jautājumu, cik ilgi parasti mātes sevi un bērnu sarunās pasniedz kā vienu veselu, Andžāne atzina, ka tas var ilgt līdz aptuveni divu vai divarpus gadu vecumam. "Parasti tas notiek līdz tam brīdim, kad bērniņš pats sevi sāk apzināties kā personību, kad parādās viņa paša "es" - tad arī vairums mātes sarunās ar līdzcilvēkiem pārtrauc lietot apzīmējumu "mēs", bet par bērnu stāsta kā par neatkarīgu būtni."

Viņa arī norāda, ka bērnu tēviem šī tendence lietot vietniekvārdu "mēs" neesot tik izteikta. "Protams, ir tēvi, kuri arī tā dara, bet lielākajai daļai tas nedraud. Ja arī vīrieši tā saka, tad tikai pieraduma pēc, jo bērna māte lieto šādu formu," novērojusi Mazuļu akadēmijas speciāliste.

Savukārt trīs bērnu māmiņa, aktrise, raidījuma Māmiņu klubs vadītāja un šova Dejo ar zvaigzni 3 dalībniece Santa Didžus sarunā ar Mango atzina, ka ir novērojusi māmiņas, kas, stāstot par saviem mazuļiem, lieto vietniekvārdu "mēs", bet pati viņa tā gan nedarot.

"Man savulaik daktere aizrādīja, ka tā nevajag darīt, un es to ņēmu vērā," atklāj Didžus, bet arī saprot tās māmiņas, kuras tā dara. "Deviņus mēnešus mamma un bērns ir kopā, un arī pēc tam māmiņai liekas, ka viņa ar mazuli ir viens vesels, jo ar atvasi viņa pavada visu laiku," skaidro aktrise.

"Tomēr es uzskatu, ka pēc bērna piedzimšanas tā nevajag darīt, jo es esmu es pati, bet bērns ir viņš pats. Kad saņēmu dakteres aizrādījumu, es pati sāku domāt, un man viņas ideja likās pievilcīga, tāpēc, audzinot savus bērnus, es no šīs formas izvairos," atklāj Didžus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!