Visi nopērkamie ekoloģiskie mājas tīrīšanas un ķermeņa kopšanas līdzekļi ir sava veida labdabīgs kompromiss – tie sniedz mums iespēju sekot "zaļā" dzīvesveida uzstādījumiem, nemainot savus pamatieradumus.

Varam mazgāt veļu ar videi draudzīgiem ekoloģiskiem pulveriem vai šķidriem veļas mazgāšanas līdzekļiem, skaidri zinot, ka tie nesatur fosfātus, tīrīt virtuvi neindējot sevi ar hloru, gaistošiem ogļūdeņražiem un citiem ķīmiskiem savienojumiem, kas kaitē ne vien mūsu veselībai, bet arī apkārtējai videi. Vai - mazgāt matus ar ekoloģiskajiem šampūniem un būt droši, ka alerģiju risks ir samazināts līdz minimumam. Lielākoties varam būt droši arī par to, ka ekopreču ražotāji ievērojuši ekoloģiskas un bioloģiskas ražošanas un saimniekošanas principus. Droši var justies pat bioloģisko tualešu un nosēdaku īpašnieki -  ekoloģiskie tīrīšanas, kopšanas un cauruļu attīrīšanas līdzekļi  ir dabai tik draudzīgi, ka nenogalina "draudzīgās"  baktērijas, kas dzīvo šajās vietās.

Tātad - gatavie ekoloģiskie produkti ļauj mums dzīvot "zaļi" un nemainīt savus ieradumus tiktāl ciktāl tas skar ieradumu lietot trauku mazgājamo līdzekli, nevis pelnus un tīras smiltis, vai mazgāt matus ar šampūnu nevis olas dzeltenumu un rupjmaizi. Tas gan ir jau pavisam "zaļi" - tomēr krietni sarežģītāk, nekā lietojot gatavus mazgājamos līdzekļus un šampūnus.

Bet - ir daži ieradumi, kurus vajadzētu mainīt, lai iemācītos ekoloģiskos līdzekļus izlietot ekonomiski. Tā pasargāsim dabu no nevajadzīgas dažādu līdzekļu ieplūdināšanas dabiskā vidē un savu maciņu no liekiem tēriņiem.

Cik daudz lietot?

  • Vairums ekoloģisko tīrīšanas līdzekļu ir koncentrēti, tāpēc svarīgi ir ievērot ražotāja ieteikumus -lieto līdzekļus atbilstoši dozācijai, kas norādīta uz iepakojuma!
  • Lieliem iepakojumiem bieži ir pievienoti speciāli mērtrauki, šķidriem mazgāšanas līdzekļiem kā mērglāze izmantojams korķis. Uz iepakojuma parasti norādīts mērglāzes/korķa tilpums. Visbiežāk šādām norādēm lieto t.s. piktogrammas (jeb vienkārši sakot - zīmējumus), tāpēc tie ir saprotami arī tad ja Tu lieto Francijā vai Beļģijā ražotu veļas pulveri.
  • Mazgājot veļu ņem vērā, gan ūdens cietību (Latvijā lielākoties ir ciets vai vidēji ciets ūdens!), gan veļas netīrības pakāpi. Nedaudz sanēsātai veļai netērē tādu mazgājamā līdzekļa daudzumu, kas pietiekams stipri netīras veļas mazgāšanai.
  • Ja Tev mājās ir viegli ciets ūdens - nelej klāt divkāršu devu šķidrā veļas mazgājamā līdzekļa. Ja ūdens ir ļoti ciets - apdomā vai nav vērts uz mājas ūdens pievada caurules uzlikt ierīci, kas mīkstina ūdeni. Tad varēsi lietot mazāk mazgājamo līdzekļu un ūdens būs garšīgāks.
  • Traukus vispirms nomazgā ar sūklīti uz kura uzpilināti daži pilieni mazgājamā līdzekļa un tikai pēc tam skalo ar ūdeni.
  • Nemazgā traukus zem tekoša ūdens! Tā Tu ne vien lieki aizskalo izlietnē trauku mazgājamo līdzekli, bet arī patērē vairāk ūdens.

Kā uzkopt?

  • Tīrot māju vispirms notīri visas virsmas ar atbilstošu mikrošķiedras audumu un ūdeni.
  • Ja virsma ir stipri netīra (tvaiku nosūcējs virtuvē, cepeškrāsns, u.tml. ) - vispirms tīri ar speciālo virtuves audumu (no mikrošķiedras) un lielāku ūdens daudzumu un tikai tad, ja tas nelīdz - izmanto atbilstošus ekoloģiskus tīrīšanas līdzekļus.
  • Lai notīrītu lielāku vai noturīgāku traipu, ražotājs reizēm iesaka lietot nelielu daudzumu neatšķaidīta koncentrēta tīrīšanas līdzekļa tieši uz traipa. Vēlreiz - ievēro ražotāja norādes!

Kā ekonomēt papīru?

  • Lieto ekoloģiskos papīrus: gan tualetes papīrs, gan virtuves dvieļi no t.s. ekoloģiskā papīra ir izgatavoti videi draudzīgās ražotnēs. Lielveikalos nopērkamais papīrs bieži ir "uzpūsts" tā radot vizuālu iespaidu par lielu apjomu, bet patiesais patēriņš ir krietni lielāks nekā vajadzētu būt... Vai Tu esi ar mieru maksāt vairāk par puķītēm un sirsniņām uz tualetes papīra?

Kā mazgāties pašam?

  • Lietojot ekoloģiskus šampūnus, dušas un roku ziepes - izmanto vismazāko nepieciešamo šampūna vai ziepju daudzumu.
  • Lai veikli un ērti varētu izmazgāt arī garākus matus - vispirms saslapini tos visā garumā un pēc tam vienmērīgi iezied šampūnu savās plaukstās un tikai tad matos.
  • Arī rokas vispirms saslapini - tad arī neliels roku ziepju daudzums būs pietiekams.
  • Izmanto zobu birstes ar maināmām galviņām - tā tu izmetīsi tikai galviņas, bet kātu varēsi lietot vēl ilgi. Pie tam sudraba jonu pārklājumam ir dezinficējošas īpašības. Saskarē ar ūdeni tas nodrošina ilgstošu un dabisku antibakteriālu iedarbību un palīdz cīnīties ar kariesu izraisošām baktērijām. Ja visa ģimene lietos antibakteriālās zobu birstes - ir cerība krietni vien ietaupīt uz zobārsta apmeklējumu rēķina.

Iepirkumiem izmanto daudzreiz lietojamu iepirkumu maisiņu - vēlams no ekokokvilnas.

  • Padomā cik tev izmaksā gadā plastmasas maisiņi, kas veikalā nopērkami par 5-10 santīmiem? Pat ja tu iepērcies tikai 2reiz nedēļā, tas būs 5 līdz 10 lati gadā. Bet ja kaut ko nopērc ikdienas - tad maisiņi tev izmaksās veselus 36 latus!
  • Ja dodoties iepirkties tomēr bieži aizmirsti paņemt līdz savu somu, tad pievērs uzmanību kādus maisiņus piedāvā tirgotājs - izvēlies salikt preces papīra vai arī videi draudzīgos maisiņos.
  • Ir veikali, kuros saviem pirkumiem var izmantot izlietotās kartona kastes - izmanto šo iespēju.

Ja Tev ir vēl kādas idejas ekoloģisko produktu ekonomiskai izmantošanai - izmanto savā ikdienā arī tās!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!