Foto: stock.xchng
ASV zinātnieki pēc rūpīgas pēdējo 20 gadu saindēšanās gadījumu statistikas analīzes secinājuši, kas ir tie desmit bīstamākie pārtikas produkti, kuri visbiežāk kļūst par saindēšanās iemeslu.

Pirmo vietu bīstamo pārtikas produktu sarakstā ieņem desas un cīsiņi. Zinātnieki norāda, ka šie gaļas izstrādājumi tik bīstami ir tādēļ, ka tajos dabīgā gaļa nereti tiek aizvietota ar sojas, kartupeļu cietes, saistvielas, speķa, tauku un ādu kokteili, kas papildināts ar vienu vai vairākām E-vielām.

Otrajā vietā - olīvas. Ar īpašu uzmanību jāapbruņojas, iegādājoties melnās olīvas, jo nereti zaļās olīvas ar dzelzs glukonātu tiek pārkrāsotas melnā krāsā. Tādēļ pārlieka aizraušanās ar pārkrāsotām olīvām var novest pie paaugstināta dzelzs satura organismā.

Izrādās, arī kartupeļi ir bīstami, jo tiem piemīt spēja uzsūkt patogēnos mikrobus. Īpaši skaidri šo efektu var novērot ēdienos ar bagātīgu sastāvu - piemēram, rosolā un citos salātos.

Arī siers var saturēt patogēnas baktērijas, īpaši tad, ja tas darināts no nepasterizēta piena mājas apstākļos.

Zinātnieki norāda, ka arī saldējumā nereti ir apslēpti draudi, jo trauciņi, kuros tiek tirgots sverams saldējums, ne vienmēr tiek kārtīgi mazgāti un tajos vairojas salmonellas, stafilokoka un citas ļoti bīstamas baktērijas.

Savukārt dažādos kūpinājumos var atrasties daudz kancerogēnu vielu un koncentrātu, bet olas ir bīstamas putnu dēļ - salmonellas baktērija mīt dzīvnieku gremošanas traktā un cilvēka organismā nonāk nepietiekamas produktu apstrādes dēļ.

Arī tomāti nereti kļūst par saindēšanās iemeslu, jo baktērijas tajos iekļūst caur bojāto tomāta miziņu un tā šajos dārzeņos var savairoties salmonellas un norovīrusi.

Absolūts līderis pēc saindēšanās gadījumu skaita esot zaļumi, kuros bīstamās baktērijas un vīrusi nokļūst no zemes un gruntsūdeņiem, turklāt uz zaļumiem mikrobi saglabājas īpaši ilgi, jo no tiem ir grūti atbrīvoties, zaļumus mazgājot.

Zinātnieki gan norāda, ka visus šos pārtikas produktus drīkst lietot uzturā, taču, lai nesaindētos, tie ļoti rūpīgi jāizvēlas. Tāpat jāmazgā rokas, naži un jālieto atsevišķi dēlīši pārtikas griešanai, gatavojot kādu no sarakstā esošajiem bīstamajiem pārtikas produktiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!