Foto: Publicitātes foto
Mājokļos ir svarīgi saglabāt klusumu, jo tikai tā cilvēks var pilnvērtīgi atpūsties. Tomēr, dzīvojot pilsētā, pat naktīs nevar baudīt pilnīgu klusumu. Domājot par to, kā samazināt ikdienas trokšņu daudzumu, Electrolux ierīču inženieri radīja putekļusūcēju, kura darbības troksnis ir desmit reizes mazāks par vidējo putekļusūcēju radīto troksni un nav lielāks par normālu sarunu.

Lai pārbaudītu, kā jaunā putekļusūcēja radītais troksnis ietekmē cilvēka spēju aizmigt un gulēt blakus ieslēgtam putekļusūcējam, Electrolux sadarbībā ar Gēteborgas miega institūtu SDS Kliniken Zviedrijā veica eksperimentu. Tā ietvaros divi cilvēki pavadīja divas naktis, guļot 125 centimetru attālumā no putekļusūcēja. Putekļusūcējs tika izmantots, lai pārbaudītu, vai cilvēks var aizmigt, kamēr tas darbojas un, vai miegs tiek traucēts, ja klusais putekļusūcējs ik palaikam tiek ieslēgts atšķirīgās miega fāzēs.

Izmantojot speciālas ierīces, pētnieki sekoja līdzi eksperimenta dalībnieku smadzeņu aktivitātei, acu kustībām un sirdsdarbībai. Tika atklāts, ka ir iespējams aizmigt, guļot blakus ieslēgtam putekļusūcējam, kura troksnis nav lielāks par 68 decibeliem Tāpat 85% gadījumu eksperimenta dalībnieki nepamodās, kad putekļusūcējs tika periodiski ieslēgts dažādās miega fāzēs. Tas nozīmē, ka klusāko putekļusūcēju var izmantot jebkurā diennakts laikā, netraucējot ne mazuļu diendusu, ne kaimiņu naktsmieru.

"Mūsdienu straujajā un saspringtajā dzīves ritmā ir svarīgi saglabāt personīgo brīvību, piemēram, iespēju izvēlēties, kad tīrīt māju. Var gadīties, ka vienīgais brīvais laiks, kad uzkopt mājokli ir nakts stundas vai agrie rīti. Tādēļ mēs aizvien biežāk ražošanā domājam par to, kā radīt kvalitatīvas ierīces, kas saglabā tik nozīmīgo mājas mieru," stāsta Electrolux Latvia direktors Eduards Reneslācis.

Pagaidām vienīgais tirgū pieejamais putekļu sūcējs, kura darbības troksnis ir tikai līdz 68 decibeliem jeb normālas sarunas skaļumā ir Electrolux Ultrasilencer putekļusūcējs. Vidējais putekļu sūcēja trokšņu līmenis ir 78 decibeli un samazinājums par 3 decibeliem nozīmē to, ka skaņas intensitāte reducēta uz pusi. Tā kā mērījumu skala ir logaritmiska, tas nozīmē, ka standarta putekļusūcējs rada 78 decibelu lielu trokšņa līmeni, kas ir desmit reizes lielāks nekā putekļusūcējam UltraSilencer.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!