Foto: LETA
Medu lietojam uzturā, zinām, ka to ražo bites, pārstrādājot ziedaugu nektāru. Taču vai zinām, ka bites ražo medu arī no citām augu daļām? To sauc par lapu medu.

Tiesa, lapu medus nav ieteicams bišu ziemas barībā, ja var tām kaitēt, tā kā satur vairākas minerālvielas un daudzas citas vielas, kas bitēm ir grūti sagremojamas un pat toksiskas, var izraisīt dehidratāciju. Var iet bojā bites un peri. Slimību sauc par lapu medus toksikozi. Tāpēc biškopis, ieziemojot bites, rūpīgi pārbauda stropu, lai neatstātu tajā lapu medu. Noteikt tā klātbūtni var ar pavisam vienkāršu medus analīzi: mēģenē iepilda 1 ml medus, 1 ml destilēta ūdens, 8 ml spirta, silda uz liesmas, saskalo. Ziedu medus šķīdums ir dzidrs, bet lapu medus šķīdumu saduļķo. Organoleptiski lapu medu var pazīt pēc krāsas, spīduma un garšas īpašībām.

Līdzīgi kā ziedu medu, arī lapu medu iedala pēc tā izcelsmes.

Kukaiņu izcelsmes lapu medus

Vasaras karstajās dienās laputis, lapu blusiņas, bruņutis izveido kolonijas zem koku lapām un barojas ar koku lapu sulu. Kukaiņi sava organisma uzturēšanai pārsvarā izmanto olbaltumvielas, savukārt ogļhidrāti ar ekskrementiem tiek izvadīti no organisma. Tie pilienveidā nonāk uz augu lapām un ir saldi. Bites izdalījumus savāc medus ražošanai.

Augu izcelsmes lapu medus - izsvīduma medus

Augu izcelsmes izsvīduma medu bites savāc no koku lapām, skujām, uz kurām vasarā, kad aukstas naktis mijas ar izteikti karstām dienām, izdalās salds šķidrums (medus rasa). Augu lapu sulu sastāvā ir dažādas aminoskābes, ogļhidrāti, organiskās skābes, ēteriskās eļļas un citas bioloģiski aktīvās vielas, kuru kvantitatīvie rādītāji atkarīgi no auga sugas. Visvairāk lapu medus ievāc no ozoliem, liepām, kļavām, ķiršu kokiem.

  • Lapu medū ir divas trīs reizes vairāk olbaltumvielu un aminoskābju, vairāk minerālvielu (kālija - 13 reizes, fosfora - 8 reizes, kalcija - 3 reizes vairāk, cinka, selēna, hroma, nātrijs)[ kaut kas trūkst] nekā ziedu medū, fruktoze (37 %), glikoze (31 %), saharoze (1 līdz 16 %), dekstrīns (11 %), olbaltumvielas (3 %), skābes un minerālvielas (0,7 %).
  • Krāsa lapu medum var variēt no pavisam gaišas līdz pat melnai. No lapu kokiem tas ir tumšāks, bet no skuju kokiem - gaišs un iezaļgans.
  • Arī garša un smarža ir izteikti specifiska, ne tik salda kā ziedu medum, var būt pat nepatīkama.
  • Kristalizējas lēnāk nekā ziedu medus, biežāk ir sīkgraudains, bet tumšākās lapu medus šķirnes var būt arī rupjgraudainas. Lapu medus var kristalizēties pat kārēs. Tas ir higroskopisks un uzglabājot ātri ieskābst.
  • Lapu medus ir divas trīs reizes viskozāks par ziedu medu, tāpēc to grūti izsviest parastajā medus sviedē. Īsta lapu medus mitrums ir tikai 17 %.
  • Lielos daudzumos lapu medu var ievākt sausās vasarās, bet nedaudz tā var būt klāt vēlā ienesuma ziedu medum.
Lapu medus pasaulē

Tā kā lapu medus izcelsme ir ļoti daudzveidīga, tiek veikti arvien jauni pētījumi un gūtas atziņas par šī medus īpašībām un izmantošanu cilvēka uzturā. Tiek izstrādāti vienoti kvalitātes rādītāji.

Lapu medu ievāc Eiropā, Āzijā un citur. Lielākie lapu medus ražotāji ir Vācija, Šveice, Austrija un Grieķija. Šajās valstīs lapu medus ievākšana pat tiek prognozēta un bites tiek izvestas uz mežainajiem apgabaliem, lai lapu medu ievāktu lielākos apjomos. Jaunzēlandē ievāktais lapu medus ir augstas kvalitātes. Eiropā tas iecienīts kā labs eksporta produkts. Citās valstīs lapu medus tiek uzskatīts par delikatesi. Dažos Centrālās Eiropas apvidos bites ievāc gandrīz tikai lapu medu un tur vērtē to augstāk nekā ziedu medu. Arī Latvijā var ievākt lapu medu. Taču biežāk lapu medus ir sajaukts ar ziedu medu, jo bites vienā apkārē ienes abu veidu - ziedu un lapu medu.

Austrālijas aborigēni lapu medu uzturā lieto jau tūkstošiem gadu. Pateicoties augstajai lapu medus uzturvērtībai, šo dabisko produktu cilvēki diezgan plaši izmanto veselības veicināšanai. Produktam ir arī augstas antioksidanta īpašības, sastāvā C vitamīns. Jo medus ir tumšāks, jo tā antioksidatīvā aktivitāte ir augstāka, kas aizsargā organisma šūnas no brīvo radikāļu iedarbības.

Sevišķi tiek uzsvērts augstais kālija saturs (11 mg ēdamkarotē) medū. To iesaka lietot cilvēkiem ar izteiktu kālija trūkumu organismā, tas ir viens no efektīvākajiem dabiskajiem kālija avotiem.

Tautas medicīnā

Lapu medus antibakteriālā iedarbība ir četras piecas reizes augstāka nekā ziedu medum. Izmanto brūču, apdegumu apstrādei, lai novērstu infekcijas, iekaisumus un dziedētu. Pat vairākas reizes atšķaidīts, savu efektivitāti nezaudē. Lapu medus spēj iesūkties dziļākos audu slāņos.

Tautas medicīnā lapu medu iesaka lietot pret anēmiju - ½ krūzei silta ūdens vai piena pievieno 1 tējkaroti lapu medus. Lieto no rīta un vakarā pirms gulētiešanas.

Palīdz kuņģa saslimšanu un paaugstinātas kuņģa skābes gadījumā. Pateicoties oligosaharīdu - prebiotiku (draudzīgo baktēriju) klātbūtnei, tiek veicināta labo baktēriju Bifidobacterium bifidum un Lactobacilli augšana. Medus lietošana uzturā līdzsvaro mikrofloru cilvēka kuņģa un zarnu traktā, uzlabo resnās zarnas darbību, kavē kaitīgo baktēriju augšanu, palielina kalcija un magnija uzsūkšanos organismā. Atjauno zarnu mikrofloru pēc antibiotiku lietošanas.

Augstais ogļhidrātu sastāvs medū veicina ātru to uzsūkšanos organismā. Tas ir labs enerģijas avots.

Atcerieties, ka medus kvalitāte ir atkarīga no auga un apkārtējās vides, kur ziedputekšņi, sulas, nektārs un sveķi tiek ievākti!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!