Foto: Publicitātes foto
Nepietiekama un neregulāra mājokļa tīrīšana var izraisīt alerģiju, kas saistīta ar astmu un gļotādas problēmām, tāpēc pedantiska atbrīvošanās no putekļiem, tostarp grūti aizsniedzamās vietās, ir īpaši būtiska. Parastā putekļu slotiņa tikai izdzenā putekļus, tāpēc sadzīves tehnikas ražotājs Electrolux radījis putekļusūcēju Dust & Gone, kurā iebūvēta lokāma elektrostatiska slotiņa, kas pašattīrās un automātiski atjaunojas. Tā portālu Delfi informē ražotāja pārstāvji.

"Putekļos var būt svins, arsēns un citas bīstamas vietas, kas var nopietni apdraudēt veselību, īpaši bērnu, kuri putekļainās rotaļlietas bieži mēdz nogaršot. Es kā tēvs zinu, ka bērni ārkārtīgi priecājas par mīkstajām spēļmantiņām, bet diemžēl tās uzkrāj daudz putekļu, tāpēc iesaku tās ļoti rūpīgi tīrīt," stāsta Electrolux Latvija direktors Eduards Reneslācis.

Iegādājoties putekļusūcēju, vienmēr jāpārbauda, vai konkrētajam modelim ir HEPA filtri, kas mazina putekļu caurlaidību līdz 99,97%. Lielākajā daļā jauno putekļusūcēju šādi filtri ir, savukārt dažos vecajos modeļos tos var iebūvēt, padarot mājas tīrīšanu efektīvāku un drošāku.

Īpaši alerģiskiem cilvēkiem noderīgs būs gaisa tīrītājs, kas likvidē aromātus un netīrumus. Tas neitralizē lielāko daļu kairinātāju un piesārņojuma izraisītājus, piemēram, pelējuma sēnītes, ziedputekšņus, satiksmes piesārņojumu, gaisa baktērijas, mājdzīvnieku alergēnus, putekļu ērcītes un cigarešu dūmus, kas var radīt elpošanas problēmas. Gaisa tīrītājs ir maza kastīte, ko var nolikt jebkuras telpas stūrī, tam ir daudz dažādu režīmu un tas darbojas ar tālvadību.

Pēc Latvijas Astmas un alerģijas biedrības datiem, astmas diagnoze ir vismaz 8% bērnu Latvijā. Turklāt 2009. gadā Latvijā 4,5% no visiem jaunajiem invaliditātes gadījumiem bērniem bija saistīti ar elpošanas orgānu slimībām un 4,3% no tiem bija tieši astmas dēļ. Pasaulē apmēram 300 miljoni cilvēku savā ikdienā sadzīvo ar astmu. Astma ir hronisks elpceļu iekaisums, ko var izraisīt alergēni, vīrusi, stress, fiziska slodze un citi kairinātāji.

3.maijā, jau 14. gadu Latvijā tiek atzīmēta Pasaules astmas diena, kuras mērķis ir izglītot un informēt par plaši izplatīto elpceļu saslimšanu - astmu -, lai kopīgiem spēkiem sasniegtu galveno astmas ārstēšanas mērķi - spētu astmu kontrolēt. Pasaules astmas dienas iniciatore un organizatore ir Pasaules astmas iniciatīvas organizācija, kas 1998. gada 11. decembrī pirmo reizi organizēja Pasaules astmas dienu. Pasaulē pirmajā Astmas dienā piedalījās vairāk nekā 35 valstis un toreiz Barselonā, Spānijā, notika arī pirmā pasaules mēroga astmas konference. Pasaules astmas dienas nemainīgs sauklis ir Lai ikviens var elpot! un Tu vari kontrolēt savu astmu.

 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!