Foto: Shutterstock

Ledusskapji tiek plaši izmantoti, lai uzglabātu pārtikas produktus, kas ātri bojājas istabas temperatūrā. Delfi Māja un dārzs apkopoja ārvalstu specializēto mediju padomus ledusskapja kopšanā un efektīvā tā lietošanā, lai produktus ilgāk saglabātu svaigus.

Arī ledusskapī produkti var sākt bojāties - to visbiežāk izraisa svaiga gaļa, zivis, netīrīti dārzeņi vai netīrs produktu iepakojums. Piesārņojumu izplata cirkulējošais gaiss ledusskapī. Tāpēc ledusskapis ir regulāri jātīra, bet pārtikas produktus ieteicams uzglabāt iepakojumā.

Temperatūras režīmam ledusskapī jābūt noregulētam tā, lai produkti, kas ātri bojājas, saglabātos svaigi iespējami ilgāk. Lai uzturētu šo temperatūras režīmu ledusskapī, ieteicams to nepārblīvēt ar pārtikas produktiem, kuriem nav nepieciešama zema temperatūra, piemēram, neattaisītiem konserviem. Ja ledusskapis ir pilns, starp tā plauktiem ir apgrūtināta aukstā gaisa apmaiņa, līdz ar to atsevišķos ledusskapja plauktos temperatūra var būt augstāka nekā nepieciešams.

Zivis un gaļu vēlams ietīt polietilēna maisiņā un glabāt saldētavā. Sieriem piemīt spēcīga smarža, kas var "pāriet" uz citiem produktiem. Lai no tā izvairītos, arī sierus ieteicams glabāt polietilēna iepakojumos. Arī sviestu jāglabā paciņā, jo tas ātri uzsūc citu produktu aromātus.

Konditorejas produktus, piemēram, krēmu, putukrējuma torti un pīrāgus, ieteicams uzglabāt temperatūrā, kas nav aukstāka par +1°C, bet citus mīklas izstrādājumus - no +4° līdz +5°C.

Olas un piena produktus ieteicams uzglabāt temperatūrā no +3°C līdz +6°C, ievērojot noteikto derīguma termiņu. Olas jāliek tām paredzētajā vietā ledusskapja durvīs, taču, ja tur vietas nepietiek - ledusskapja vidējā plauktā. Ja olas glabās tuvu saldētavai, tad tās var sasalt un zaudēt garšu.

Dārzeņus ieteicams uzglabāt tiem paredzētajā traukā, kas atrodas ledusskapja apakšā. Trauka vāks palīdz saglabāt dārzeņu svaigumu, tomēr tajā nav ieteicams likt augļus un ogas. Dārzeņiem piemērotākā uzglabāšanas temperatūra ledusskapī ir +3°... +7°C.

Vīnu ieteicams likt ledusskapī tikai neilgi pirms dzeršanas, lai to atvēsinātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!