Foto: AFP/Scanpix
Filipīnu galvaspilsētā Manilā varasiestādes pēc valsts prezidenta Beninjo Akino prasības slēgušas mākslas izstādi, kurā izstādīti vairāki piedauzīgi mūsu pestītāja Jēzus Kristus atveidojumi.

Kā vēsta ārvalstu mediji, par skandalozāko eksponātu kļuvis plakāts ar Jēzus Kristus seju, kam pielīmēts milzu koka penis, bet tikpat lielu satraukumu radījis mākslas darbs ar abstraktā formā atveidotu pestītāja krustā sišanas ainu - uz koka krusta galvas vietā ir uzraksts UP, redzama arī viena plauksta un nošmulēts līķauts, bet lielāko skandālu radījis ar stiepli pie krusta piestiprinātais koka dzimumloceklis.

Šos īpatnējos veidojumus radījis kāds vietējais mākslinieks, un, protams, tie un zaimojošā izstāde kopumā izraisījusi svētu sašutumu vietējo katoļu kopienā par viņu elka apgānīšanu.

Katoļi paziņojuši, ka viņi ir gatavi sūdzēt tiesā kultūras centru, kura pārstāvji savās telpās bija ļāvuši izstādīt šos apšaubāmos mākslas darbus, bet izstādes organizatori situāciju vēlējušies atrisināt mierīgā ceļā - viņi piekāpušies katoļu prasībai un pēc valsts prezidenta prasības izstādi slēguši.

"Es saprotu, ka runa ir par likumīgām tiesībām un brīvību, bet, ja kāda brīvība pārkāpj citu tiesības, tas nav pareizi. Likums nespēj aizsargāt šādas brīvības izpausmes, un es vēlos atgādināt, ka absolūtā brīvība neeksistē," savu lēmumu daiļrunīgi skaidrojis Akino.

Savu lomu lēmumā par izstādes slēgšanu spēlējis arī tas, ka kopš izstādes atklāšanas jūnija sākumā gan izstādes organizatori, gan mākslinieks saņēmuši dažādus draudus, bet aizvadītās nedēļas izskaņā divi no izstādes apmeklētājiem pat mēģinājuši dažus izstādes eksponātus nodedzināt.

Tāpat kultūras centra darbiniekiem bija apnikuši lūdzēju bari, kas ik dienas ar plakātiem "Kultūras centrs ir nekristīgs, Jēzus ir nevainīgs" pulcējās pie izstāžu zāles, lai raidītu debesīs lūgšanas, diņģējot Dieva palīdzību izstādes slēgšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!