Foto: stock.xchng
Veikalu plaukti vai lūst no sadzīvē izmantojamu tīrīšanas līdzekļu klāsta, diemžēl tie satur dažādus sarežģītus ķīmiskos savienojumus. Izrādās, gluži labi var iztikt arī bez tiem, ņemot talkā sentēvu padomus.
Galda sāls ir viegli abrazīvs tīrīšanas līdzeklis, turklāt tā arī dezinficē. Citrona sula ir viens no dabiskajiem tīrīšanas līdzekļiem - nekaitīga un smaržīga, turklāt tās tīrīšanas spējas ir fantastiskas. Ja jātīra krāsotas sienas, cietas grīdas, koka, korķa grīdas, keramikas, akmens flīzes, virtuves virsmas, der ziepes un karsts ūdens, kam pievienots nedaudz mazgājamās sodas. Tā mīkstina ūdeni, turklāt ir dabisks produkts. Var izmantot arī dzeramo sodu.

Pamatīgi tauku traipi izies, ja pārkaisīsiet tos ar dzeramo sodu un pēc 30 minūtēm notīrīsiet.
Ja ir traipi, pelējums, jānoņem smakas, derēs boraks (minerāls, ko var izmantot mazos apjomos, taču tas satur boru, kas nesadalās, tāpēc ar boraka lietošanu nevajadzētu aizrauties). Smakojošas koka virsmas, griežamos dēlīšus var noberzt ar maisījumu, kas sastāv no puses citrona sulas un tējkarotes galda sāls.

Stiklam, flīzēm, tējas nosēdumu izmazgāšanai no krūzītēm un tējkannām derēs galda etiķis.
Lielisks misiņa un vara spodrinātājs ir etiķis kopā ar sāli vai dzeramo sodu. Hroma, alumīnija virsmas, katlu, pannu un ledusskapja iekšpusi var tīrīt ar dzeramās sodas pastu, kas nav abrazīva. Tās pagatavošana: izšķīdina 4 ēdamkarotes dzeramās sodas 4 ēdamkarotēs ūdens. Ņem mīkstu lupatiņu, uzliek pastu un tīra. Izlietnes tīrīšanai ņemiet 25 g galda sāls un 300 ml ūdens. Ar citrona gabalu var iztīrīt tējas traipus - netīrā vieta jāpaberzē ar pārgrieztu citronu. Kā tikt galā ar piededzinātu pannu? Plānā kārtiņā iekaisiet dzeramo sodu un pārlejiet ar verdošu ūdeni. Atstājiet uz nakti, pēc tam iztīriet.

Lai noņemtu katlakmeni tējkannā, izlej no tās ūdeni un sildelementu pārlej ar pārtikas (bezkrāsains šķidrums) etiķi. Atstāj uz stundu, tad izskalo ar aukstu ūdeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!