Foto: NASA
Lai izskaidrotu Visuma rašanos, nav obligāti jāiesaista dievišķās klātbūtnes faktors, paziņojis Kalifornijas universitātes astrofiziķis Aleksejs Filipenko, tomēr tajā pat laikā zinātnieks nenoliedz dieva esamību.

Krievu izcelsmes amerikāņu zinātnieks, uzstājoties Ārpuszemes civilizāciju meklēšanas institūta (SETI) diskusijā par Visuma rašanos, uzsvēra, ka Visums ir izskaidrojams arī bez dieva iesaistīšanas.

Diskusijā "Vai Lielajam sprādzienam bija vajadzīga dievišķā dzirkstele?" Filipenko izklāstījis savu viedokli, saskaņā ar kuru Lielais sprādziens bija milzīga izplešanās, kas notikusi pirms 13,7 miljardiem gadu un uzspridzinājusi telpu kā gigantisku gaisa balonu.

Tādējādi Visums izveidojies tā pašreizējā veidolā, kuru pazīst cilvēce, un tas varējis notikt, pateicoties tikai fizikas likumiem, zinātnieku citē resurss Fox News.

Filipenko uzskatus atbalsta vairāki viņa kolēģi. Projekta SETI vecākais astronoms Sets Šostaks skaidro, ka kvantu mehānikas pasaulē mehāniskas svārstības var radīt matērijas un enerģiju no nekā.

"Kvantu mehānikā svārstības spēj radīt telpu. Ja, piemēram, atrodoties istabā, jūs spēsiet vajadzīgajā veidā izmainīt laiku un telpu, jūs tādējādi varēsiet radīt jaunu visumu. Nav teikts, ka jūs tajā iekļūsiet, bet radīt to ir iespējams," izteicies astrofiziķis.

Tāpēc, viņaprāt, var izrādīties, ka "mūsu Visums ir tikai bērnu projekts cita visuma skolēnu zinātniskajai izstādei".

"Mēs maz zinām par fizikas likumu izcelsmi. Bet, pat ja "dievišķā dzirkstele" radīja fizikas likumus, tad kas radīja dievišķo dzirksteli? Tāpēc labāk aprobežosimies ar fizikas likumiem," savu viedokli rezumēja Filipenko, piebilstot, ka dieva esamību diez vai var pierādīt vai noraidīt ar zinātnes līdzekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!