Foto: AP/Scanpix
Zinātnieki eksperimentālā ceļā atrisinājuši slaveno Lieldienu salas skulptūru uzstādīšanas mīklu - tās milzīgie veidojumi izvietoti bez riteņu un dzīvnieku palīdzības.

Havaju salu rančo Kualoa brīvprātīgo grupa ar virvju palīdzību pārvietoja moai skulptūras kopiju, kas svēra 4,35 tonnas un bija trīs metrus augsta.

Tādējādi radusies alternatīva versija vispārpieņemtajai hipotēzei, ka 887 desmit metrus augstās un līdz pat 80 tonnas smagās statujas pārvietotas pa salu ar baļķu palīdzību (18 eksperimenta dalībnieki pārvietoja statuju 100 metru attālumā mazāk nekā stundas laikā).

Saskaņā ar iegūtajiem datiem moai sākotnēji atradās vertikālā stāvoklī, kas arī ir pretrunā ar "baļķu teoriju". Pētījuma rezultāti publicēti specializētā arhitektūras žurnālā.

Pagājušajā gadā pētījuma autori publicēja eksperimenta rezultātus grāmatā Statujas, kuras staigāja: Lieldienu salas noslēpuma atminējums, un pēc tās iznākšanas ASV žurnālisti izlēma teoriju izmēģināt praksē. 

Savukārt projekta Lieldienu salas statujas vadītājs Kalifornijas universitātē nodēvēja eksperimentu par "lētu triku". Speciālists jau agrāk veicis pats savus eksperimentus, kuros pierādīji moai pārvietošanu ar horizontāli novietotu baļķu palīdzību.

Pēc viņa vārdiem, Havaju salās izmantotās statujas nebija precīzas kopijas, tāpēc šī eksperimenta rezultāti ir "pilnīgi nederīgi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!