Eiropas kultūras galvaspilsēta 2014 būs Rīga, bet, kamēr mūsu galvaspilsēta vēl gatavojas savas kultūras programmas atrādīšanai, kultūras daudzveidības baudīšanu šogad iespējams piedzīvot Francijas ostas pilsētā Marseļā.

Iespējams, Francijas otrajai lielākajai pilsētai un lielākajai ostas pilsētai Vidusjūras krastā Marseļai tieši kultūras galvaspilsētas statuss ļaus atdzimt, jo daudzu ceļotāju apziņā ostas pilsēta vēl no Dimā laikiem ir vieta ar augstu noziedzības līmeni, kur īpaši rūpīgi jāsargā savas mantas.

Lai kļūtu par Eiropas kultūras galvaspilsētu, Marseļā ir izveidoti vairāki mākslinieku un mākslas norišu kvartāli. Ja pilsētu plānojat apmeklēt pavasarī, līdz maija beigām teju ik dienu gaidāmi vairāk nekā 60 mūsdienu populārās mūzikas koncerti - grupas, solo mākslinieki, neiedomājama žanru daudzveidība. To visu pavadīs ielu mākslinieku, grafiti meistaru labāko darbu eksponēšana visā pilsētā, filmu un to veidotāju festivāls, Francijas labāko foto mākslinieku izstāde un plenērs, neskaitāmas izstādes, deju un cirka izrādes. Kopumā 900 notikumi, kas šogad plānoti Marseļā un tās apkaimē.

Marseļa sava ģeogrāfiskā stāvokļa dēļ simtiem gadu bijusi tīkams iekarojumu objekts, varas un varoņi nākuši un gājuši, līdz izveidojuši šodienas pilsētas seju ar aptuveni 25% iedzīvotāju, kuri ieceļojuši no Āfrikas un vienu no Eiropā lielākajām ebreju kopienām.

Marseļas vecpilsēta Panier nav turīgu ļaužu rajons, tā atrodas ziemeļos no lielākām un mazākām jahtām piepildītās ostas un tās centrālais apskates objekts ir Notre Dame de La Grande - jūrnieku aizbildņa baznīca. Savukārt,  nozīmīgākā vecpilsētas vieta ir Drupu dārzs - pilsētas arheoloģiskais parks, kas glabā liecības par aptuveni 2600 gadus seno pilsētu.  Lai ļautu sajust pilsētas gadsimtu elpu, šogad plānots atvērt Eiropas un Vidusjūras civilizāciju muzeju, bet piedzīvot jaunā un senā mijiedarbību ļaus pilsētas senās ielas un mūsdienu mākslas programma.

Starp citu, Marseļa būs viena no 2016.gada pasaules kausa futbolā mājvietām.

Aviobiļete lidojumam no Rīgas uz Marseļu jums izmaksās aptuveni 200 latus, taču, ja vēlaties izbaudīt Francijas piekrasti, ir vērts Marseļu iekļaut savā Franču Rivjēras ceļojuma maršrutā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!