Tie kuri pabijuši Pēterburgā zina, ka atliek vien aplaist acis apkārt un skatiens atdursies pret kādu skaistu un vēsturisku celtni, jāspēj vien tās visas apskatīt! Bet, ja rodas sajūta, ka pilsētā esat visu redzējuši, pilis un cietokšņus jādodas apbrīnot uz Pēterburgas slavenākajām piepilsētām.

Pēterhofa

Foto: Itar-Tass/Scanpix

"Mums vajadzīga sava Versaļa", teicis Pēteris I un jau pēc 9 gadiem viņa vēlme tika realizēta, uzbūvējot brīnišķīgu piļu un parku ansambli - Pēterhofu, kas turpmākajos gados vairākkārt pārbūvēta – padarīta plašāka un greznāka.

Bez pilīm un parkiem, kur katram ziediņam un zāles stiebriņam ierādīta noteikta vieta, parkā var priecāties par skaistām strūklakām, kuru centrā atrodas Pēterhofas slavenākā - Samsona skulptūra, kā simbols Krievijas uzvarai pār Zviedriju Ziemeļu karā. Kaut arī strūklakas strādā jau no 27. aprīļa, oficiālā sezonas atklāšana notiks 18. maijā plkst. 14:00.

Pēterhofa atrodas 29 kilometru attālumā no Pēterburgas un turp var nokļūt ar vilcienu no "Baltijas stacijas" vai maršruta taksometriem, ceļā pavadot apmēram 30 minūtes.

Katrīnas pils Puškinā

Foto: RIA Novosti/Scanpix

Runā, ka Puškinā, "Царское Село", būvējot Katrīnas pili, slavenais itāļu arhitekts Rastrelli trenējies Ziemas pils celtniecībai. Gadu pirms celtniecības darbu pabeigšanas uz pili tika pārvesta Prūsijas karaļa dāvinātā Dzintara istaba, kura mistiskā kārtā ir pazudusi bez pēdām. Šobrīd pilī apskatāma krievu meistaru atjaunotā Dzintara istaba.

Katrīnas pilī notiek restaurācijas darbi un, lai iegūtu papildus līdzekļus darbu ātrākai pabeigšanai, no šī gada par ieeju pils parkā, kur var priecāties par brīnišķīgiem paviljoniem, dīķiem un strūklakām, būs jāmaksā 100 rubļus.

Puškina atrodas 29 kilometru attālumā no Pēterburgas. Turp var nokļūt ar vilcienu no "Vitebskas stacijas" vai arī ar maršruta taksometriem, ceļā pavadot 20 – 30 minūtes.

Gatčina un Prioratas pils


Gatčina ir vēl viena karaliskā rezidence, taču daudz pieticīgāka, nekā Pēterhofa vai Katrīnas pils. Sākotnēji īpašums piederējis Katrīnas II favorītam Grigorijam Orlovam, bet pēc viņa nāves – imperatores dēlam. Gatčina ir pils un dārzu komplekss, kurā ietilpst pils ar slepenu pazemes eju un novērošanas torni, dārzu un parku ansamblis ar ezeriem, saliņām, tiltiem un paviljoniem un Prioratas pils, kura būvēta kleķa tehnikā. Šobrīd pilī apskatāms neliels vēstures muzejs.

Gatčina atrodas 42 kilometru attālumā no Pēterburgas un turp var nokļūt ar vilcienu no "Baltijas stacijas" vai maršruta taksometriem, ceļā pavadot apmēram stundu.

Šliselburgas cietoksnis


Šliselburgas cietoksnis, kas atrodas uz salas, līdz XVIII gadsimta sākumam piederējis zviedriem, bet pēc tam, kad Pēteris I zviedrus 1702. gadā sakāva, tajā ierīkots cietums, kurā bijusi ieslodzīta Katrīna Lopuhina, 100 gadus vēlāk – dekabristi, bet vēl pēc 80 gadiem par uzbrukumu Aleksandram III te ar nāvi sodīts Ļeņina brālis.

Šliselburgas cietoksnis atrodas 55 kilometru attālumā no Pēterburgas, un turp var nokļūt ar autobusu no metro stacijas "Улица Дыбенко" vai ar vilcienu no "Somijas stacijas". Pēdējais ceļa posms uz salu ir jāveic ar laivu. Ceļā uz Šliselburgu būs jāpavada apmēram stunda.

Kronštate


Kronštatei ir nozīmīga loma Krievijas vēsturē – tā saistīta ar Pēteri I, Krievijas Jūras kara flotes rašanos un nostiprināšanos, kā arī Krievijas zinātnieku atklājumiem un izgudrojumiem. Kronštatē iespējams apskatīt militāro aprīkojumu, kadetu korpusa kazarmas, ostu, unikālas hidrotehniskās ierīces un aizsargsistēmas, Kronštates cietoksni, XVIII gadsimta sākumā celtos māju kompleksus un burvīgo Jūras katedrāles ēku.

Kronštate atrodas 30 kilometrus no Pēterburgas, turp var aizbraukt ar autobusu no metro stacijas "Старая Деревня" vai maršruta taksometriem. Ceļā būs jāpavada apmēram stunda.

Viborga

Foto: RIA Novosti/Scanpix

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!