Jums ir apnikuši visi glaunie, "modīgie" bāri, baltie galdauti un stīvie viesmīļi? Tad jums jādodas uz Ungārijas galvaspilsētu Budapeštu, jo tā kļuvusi par mājvietu neparastai bāru kultūrai, tā saucamajiem "gruvešu bāriem".

Kādreiz nīkuļojošajā Budapeštas 7. apgabalā pirms pāris gadiem aizsākusies jauna bāru kustība, kas nu ir pārņēmusi visu pilsētu. Galvenās "gruvešu bāru" (ungāru valodā "romkocsma") pazīmes: atrašanās pamestās ēkās, interjerā izmantotas lietotas mēbeles un dažādi neparasti priekšmeti, psihedēlisks interjers un "hipsterīga" noskaņa. Šī bāru kultūra ir iedvesusi jaunu, bohēmisku dzīvības dvesmu pilsētas noplukušajās un likteņa aizmirstajās celtnēs un ir padarījusi tās par jauniešu un tūristu "magnētiem".

"Gruvešu bāri" ir kļuvuši par vietējiem kultūras dzīves epicentriem. Bez alus kausa tur var baudīt arī dažādus koncertus, teātra izrādes, filmu seansus, izstādes un radošās darbnīcas.

Par visu "gruvešu bāru" vectētiņu var uzskatīt "Szimpla Kert", pašu pirmo šāda veida bāru Budapeštā. Šobrīd tas ir kļuvis par populāru un iemīļotu tūristu vietu. Pagājušajā gadā pasaulē populārais ceļojumu gids "Lonely Planet" atzina "Szimpla Kert" par trešo labāko bāru pasaulē. Pārliecinoša kvalitātes zīme un labs iemesls tur iegriezties!

"Lonely Planet" ceļvedis iesaka apmeklēt arī "Fogas haz". Kā savu galveno misiju šis bārs redz vietējās kultūras dzīves atbalstīšanu, tādēļ tas bieži vien kļūst par mājvietu dažādiem kultūras pasākumiem. Galvenās bāra priekšrocības: mazāka tūristu koncentrācija un burzma, mierīgāka atmosfēra un mākslinieciska vide.

Viens no neparastākajiem Budapeštas "gruvešu bāriem" pavisam noteikti ir arī "Instant". Šī bāra apmeklējums kļūs par īstu māksliniecisku piedzīvojumu. Tā ir arī iecienīta ballīšu vieta ar vairākām deju grīdām un mūziku dažādām gaumēm.

"Gruvešu bāru" kultūras iepazīšana ir lielisks iemesls kļūt par "bāru tūristu", tādējādi ieraugot Budapeštu no pavisam citas puses un iegūstot jaunu izpratni par to, ko nozīmē vārds "bārs".

Vislabākais ceļvedis Budapeštas "gruvešu bāros" ir mājaslapa ruinpubs.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!