Foto: LETA
Jāņos ielaušanās mēģinājumu skaits mājokļos atsevišķos Rīgas un apkārtnes rajonos svētku laikā var palielināties pat līdz 15%, liecina apsardzes uzņēmuma "Koblenz Drošība" pieredze.

Tāpat pieaug arī negadījumu skaits, kas saistīts ar ugunsnelaimēm, elektropadeves traucējumiem, ūdens noplūdēm. Uzņēmuma statistika liecina, ka ar šādiem negadījumiem saistītu viltus izsaukumu skaits jūnijā un jūlijā palielinās pat par 28%.

Speciālisti atgādina, ka baudot svētku laiku un visas ar to saistītās izpriecas, nekādā gadījumā nevajag aizmirst par vispārējiem drošības pasākumiem savā mājoklī. Joprojām statistika rāda, ka negadījumu skaits svētku laikā palielinās.

Svētkos laupīšanas mēģinājumu skaits, īpaši privātmāju rajonos, mēdz pieaugt, stāsta "Koblenz Drošība" speciālisti. "Aizejot svinēt svētkus pie iedegta ugunskura arī turpat netālajā pļavā pie mājas, noteikti vajag atcerēties par durvju un logu noslēgšanu, jo diemžēl ir daudz negodprātīgu cilvēku, kas zinot konkrētās mājas iedzīvotāju svētku svinēšanas tradīcijas, izmantos šo izdevību, lai ielauztos mājā," skaidro apsardzes uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Raivis Terinks.

Vasaras laikā par 28% pieaug viltus trauksmju skaits. Tas saistīts ar faktu, ka cilvēki dodoties prom no mājam, aizmirst vai arī apzināti atstāj atvērtus logus, visbiežāk vēdināšanas režīmā. Apsardzes speciālisti iesaka, dodoties prom no mājām, logus nekad neatstāt vēdināšanas režīma. Šādi atvērtus logus zagļi var izmantot iekļūšanai mājoklī, kā arī lietus laikā mājoklī var satecēt ūdens, bet vētras gadījumā iespējami pat stikla vai loga bojājumi.

Speciālistu ieteikumi, kas palīdz novērst interesi par jūsu māju, kā uzbrukuma mērķi:

  • Atstājiet mājās ieslēgtu apgaismojumu, 
  • Kritiski izvērtējiet un nostipriniet durvju un slēdzeņu drošību, 
  • Arī atrodoties mājās, vienmēr aizslēdziet ārdurvis, 
  • Iemāciet bērniem lietot signalizācijas sistēmu, telefona numurus ārkārtas gadījumiem - atgādiniet bērniem par vispārēju drošību, un rīcību, ja pie mājas pamana svešas personas 
  • Pievērsiet uzmanību, vai logi, kā arī balkonu un terašu durvis ir droši aizvērtas, 
  • Ierīkojiet logiem žalūzijas, lai nav iespējams ieskatīties pa logu un gūt nevajadzīgu interesi par priekšmetiem un mantām jūsu mājoklī, 
  • Ierīkojiet āra apgaismojumu, kas reaģē uz kustību 
  • Sekojiet līdzi koku un krūmu augšanai jūsu dārzā. Zagļi bieži izmanto kokus, lai piekļūtu piemēram balkonam otrajā stāvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!