Tūristi ne vienmēr ir tā pieklājīgākā un ar labākajām manierēm apveltītā cilvēku grupa. Tieši tādēļ Venēcija nolēmusi grožus ņemt savās rokās un ir uzsākusi cīņu ar nepieklājīgajiem tūristiem.

Venēcijā nesen uzsākta kampaņa, lai veicinātu labas manieres tūristu vidū. Jaunā iniciatīva ar nosaukumu "Venēcija ir arī tava, respektē to!" ("Venezia è anche tua, rispettala!") aicina pilsētas viesus ievērot 10 labas uzvedības baušļus. Kampaņas mērķis ir aicināt tūristus iekļauties vietējo vidū un atbalstīt pilsētas centienus cīņā ar tūristu sliktajām manierēm.

Pilsētas viesi tiek aicināti atkritumus izmest tiem paredzētajās vietās, pilsētas centrā nestaigāt peldkostīmos, nebarot baložus, nepirkt ielu tirgotāju pārdotos dizaineru viltojumus, nepeldēties pilsētas kanālos un netrokšņot pēc 23:00. Pilsētā izvietoti arī plakāti, kas aicina tūristus šaurajās ieliņās pārvietoties pa labo pusi, lai izvairītos no saskriešanās ar citiem tūristiem. Tomēr jāpiebilst, ka ne visi labo manieru baušļi ir tikai vienkārši aicinājumi uzvesties pieklājīgi; par peldēšanos pilsētas kanālos var tikt arī pie iespaidīga soda - līdz pat 500 eiro.

Kampaņa notiks 7 valodās, lai sasniegtu pēc iespējas vairāk tūristu dzirdīgās ausis. Informācija par venēciešu etiķeti tiks izvietota pilsētas ielās un tūristu iecienītākajās atpūtas vietās un kafejnīcās.

Daži no aicinājumiem var izklausīties visai amizanti, tomēr ik gadu Venēcijas centru ar tās aptuveni 60 tūkstošiem iedzīvotāju pārpludina ap 20 miljoniem tūristu. Tieši tādēļ tūristu uzvedībai un manierēm ir tik liela nozīme pilsētas atmosfēras veidošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!