Foto: Shutterstock
Kurš teica, ka ekskursijas pa muzejiem ir garlaicīgas? Pasaulē ir arī tādi muzeji, kuru apmeklējums jūs noteikti pārsteigtu, šausminātu vai neizpratnē liktu domāt – "kāpēc?" "Delfi Ceļojumi" piedāvā pasaules dīvaināko muzeju topu.

Meguro Parazitoloģijas muzejs Tokijā


Pirms šī muzeja apmeklējuma brokastis vislabāk būtu izlaist. Un arī pēc tam, visticamāk, jums vēl ilgi negribēsies ēst. Meguro Parazitoloģijas muzeju 1953. gadā dibināja ārsts, un tas ir vienīgais muzejs pasaulē, kas pilnībā veltīts necilajiem, tomēr ļoti atbaidošajiem radījumiem. Šobrīd muzejā apskatāmi vairāk kā 45 000 dažādu parazītu paraugi – no lenteņiem līdz pat galvas utīm. Starp šaušalīgajiem eksemplāriem atrodamas arī tārpu pārņemtas delfīna smadzenes un 8,8 metrus garš lentenis, kas ir arī pasaulē garākais. Arī muzeja suvenīru veikaliņš ieturēts līdzīgā manierē, pārdodot t-kreklus, atslēgu piekaramos un apsveikuma kartiņas ar dažādu parazītu attēliem.

Avanos Matu muzejs Turcijā


Avanos ir neliela pilsētiņa Turcijas vidienē, kas jau gadsimtiem ilgi ir bijusi izslavēta ar tās podnieku darbiem. Tomēr pēdējos gados pilsētas vārds saistās ar ko ekscentriskāku. Pagrabā, zem vienas no visai parasta izskata podnīcām, turku podnieks Chez Galip ir izveidojis pasaulē lielāko matu kolekciju ar matu šķipsnām no 16 000 sievietēm. Pie katra no matu paraugiem pievienota zīmīte ar īpašnieces vārdu un adresi. Izklausās pēc ainas no šausmu filmas, tomēr muzeja stāsts ir pavisam nevainīgs. Viss sākās pirms 30 gadiem, kad viena no podnieka draudzenēm pameta Avanos pilsētu un, lai Galip kungs tik ļoti neskumtu, atstāja viņam savu matu šķipsnu. Ar to sākās ķēdes reakcija, un visas sievietes, kas apmeklēja šo podnīcu un dzirdēja Chez Galip stāstu, turpināja atstāt savas matu šķipsnas. Šī matu kolekcija ir iekļauta arī Ginesa Pasaules Rekordu grāmatā.

Sulabh Starptautiskais tualešu muzejs Indijā, Deli

Foto: AFP/Scanpix

1992. gadā dibinātais muzejs piedāvā ceļojumu labierīcību vēsturē. Muzeja apmeklētāji var apskatīt eksemplārus, kas izmantoti jau pirms 4000 gadiem, kā arī 20. gadsimta revolucionāros izgudrojumus. Kolekcijā atrodami naktspodi, pisuāri, smalki dekorētas viktoriāņu laika tualetes bļodas un pat mikroviļņu tualetes. Tualešu muzeja galvenais mērķis ir izglītot cilvēkus par labierīcību vēsturisko attīstību, lai tādā veidā palīdzētu mūsdienu sanitārijas ekspertiem risināt kanalizācijas problēmas. Cik iedvesmojoši!

Suņu kaklasiksnu muzejs Lielbritānijā

Foto: AFP/Scanpix

Līdsas pilī izveidotajā muzejā ir iemūžināta suņu aksesuāru vēsture jau no viduslaikiem. Suņu mīļotāji šeit var apskatīt vairāk kā 100 neparastas kaklasiksnas. Kolekcijā iekļauti suņu aksesuāru eksemplāri pat no 15. gadsimta, kad kaklasiksnas bieži vien bija ar dzelkšņiem, lai pasargātu cilvēka labāko draugu no citu zvēru uzbrukumiem. Muzejā izstādīti arī ar dārgmetāliem un dārgakmeņiem rotāti paraugi, kā arī 21. gadsimta suņu kakla rotas.Ik gadu muzeju apmeklē vairāk kā 500 000 dzīvnieku draugu. Tomēr, lai cik ironiski tas nešķistu, suņiem ieeja muzejā liegta.

Aplejamo nūdeļu muzejs Osakā

Foto: PantherMedia/Scanpix

Japāņi nebeidz pārsteigt. Aplejamo nūdeļu muzejs būs vieta, kur visas pasaules studenti un rūdīti vecpuiši sajutīsies kā mājās. Viss muzejs ir veltīts aplejamajām nūdelēm un to izgudrotājam Momofuku Ando, kas centās radīt lētu ēdienu nabadzīgajiem Otrā pasaules kara izdzīvotājiem. Muzejā atrodas arī aplejamo nūdeļu "darbnīca", kur ikviens apmeklētājs var pagatavot pats savu parodiju par ēdienu.

Piedegušā ēdiena muzejs Ārlingtonā


ASV Masačūsetsas štatā esošā muzeja pirmsākumi meklējami 80-to gadu beigās, kad tā idejas autore uzlika vārīties katliņu ar ābolu sidru un pēkšņi saņēma telefona zvanu, kas ievilkās. Tā rezultātā tapa muzeja pirmais eksponāts – kristalizējies un pārogļojies ābolu sidrs. Šobrīd muzejā apskatāmi vairāk kā 49 000 apsvilušu, piededzinātu un pārogļojušos ēdienu eksemplāri. Vislielākā eksponātu dažādība ir piededzināto grauzdiņu zālē ar vairāk kā 2000 paraugiem. Viens no apmeklētāju iemīļotākajiem eksponātiem ir tītars, kas ir pilnībā pārvērties pelnos, pēc tam, kad tas tika ielikts cepties krāsnī uz lēnas uguns un tur palika sešas dienas, kamēr tā gatavotājs bija nokļuvis slimnīcā. Īsts piemineklis cilvēku nemākulībai virtuvē un kulinārajām katastrofām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!