Foto: Scanpix
Vai zinājāt, ka visiem zināmā, šķietami tik parastā garšviela - sāls ir īsts brīnumlīdzeklis, kas der it visiem mājas darbiem?

Sāli var izmantot gan skaistumkopšanā, gan tīrīšanā. Ar tā palīdzību var likvidēt nepatīkamus aromātus, iztīrīt aizsērējušas caurules un likvidēt grūti tīrāmus traipus.

Pievienojot pāris sāls graudiņus kafijai, tās aromāts kļūst spēcīgāks un izteiktāks.

Ja stikla glāzes un traukus vispirms izmazgā ar sālsūdeni un pēc tam noskalo ar tīru, aukstu ūdeni, tie kļūst mirdzoši kā kristāls.

Piedeguša ēdiena kārtu no pannas vai katla dibena var viegli un ērti nomazgāt ar sāls palīdzību. Ieber piedegušajā traukā biezu sāls kārtu un atstāj to uz pāris stundām - kad ķeries pie mazgāšanas, citkārt tik grūti tīrāmais piedegums nomazgāsies pavisam vienkārši!

Taukains traips uz apģērba un pa rokai nav nekāda tīrīšanas līdzekļa? Uzkaisiet sāli un nedaudz paberzējiet netīro vietu. Atkārtojiet šīs darbības, līdz taukainais traips pilnībā uzsūcies.

Sāls palīdzēs notīrīt arī taukainu plīts virsmu - karstu plīti nober ar sāli un rūpīgi noberž, izmantojot avīzi vai papīra dvieļus.

Vannas, tualetes poda un keramisko izlietņu tīrīšanai lieti noderēs maisījums, kurā vienādās proporcijās sajaukta dzeramā soda un sāls. Maisījums palīdzēs notīrīt ūdens nosēdumus un netīrumus, neskrāpējot virsmu un neatstājot pēdas. Pulveri jāglabā hermētiski noslēgtā traukā.

Satīns un tumšs zīda audums ilgāk saglabās spīdumu, ja pēc mazgāšanas to izskalo aukstā sālsūdenī (125 grami sāls uz pieciem litriem ūdens).

Mitru malku vieglāk aizdedzināt, ja to apber ar rupjo sāli.

Ja pirtsslotas pāris stundas izmērcē karstā sālsūdenī, tās kļūst lokanākas, izturīgākas, kā arī aromātiskākas.

Kuļot olu baltumus, tiem pievienota šķipsniņa sāls palīdzēs ātri iegūt stingras, baltas putas. Bet, ja pievieno saldo krējumu un vaniļas cukuru, iegūst gardu vaniļas desertu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!