Foto: Publicitātes foto
Skatoties sociālajos portālos publicētos bilžu albumus, šķiet, ka latvieši to vien dara kā apceļo tuvas un tālas zemes. Taču izrādās, mēs esam īsteni patrioti un visbiežāk izvēlamies ceļot pa Latviju. Jaunākie ikmēneša socioloģiskā pētījuma "DNB Latvijas barometrs" dati atklāj interesantus faktus par ceļošanas tendencēm Latvijas iedzīvotāju vidū.

Kas attiecas uz ceļošanas biežumu, apmēram trešā daļa aptaujāto Latvijas iedzīvotāju ceļojumos dodas visai regulāri: 20% vidēji reizi gadā dodas ceļojumā uz ārzemēm, bet 12% - 2 vai vairāk reizes gada laikā. Savukārt 20% no respondentiem ceļojumā uz ārvalstīm dodas reizi 2 vai 3 gados. Tomēr liela daļa iedzīvotāju joprojām ceļo visai reti. 38% no aptaujātajiem ceļojumos ārpus Latvijas dodas retāk kā reizi 3 gados vai arī vispār neceļo. Savukārt 8% no respondentiem jau vismaz 20 gadus nav bijuši ceļojumā uz ārzemēm.

Pēc aptaujas datiem tapis skaidrs, ka visbiežāk priekšroka tiek dota ceļojumiem pa Latviju, nevis ārzemēm. Turklāt 50%  no aptaujātajiem cilvēkiem vislabprātāk izvēlas mierīgu atpūtu (piemēram, brīvdienas pludmalē), 23% dod priekšroku Latvijas kultūras, vēstures un dabas pieminekļu apskatīšanai, savukārt aktīvo atpūtu izvēlas 14% no respondentiem.  

Uz kurām zemēm Latvijas iedzīvotāji gribētu doties, ja nebūtu jāsaskaras ar finansiāliem vai praktiskiem ierobežojumiem? Visbiežākie aptaujas dalībnieku sapņu galamērķi ir Itālija, ASV, Francija, Krievija, Austrālija un Spānija. 3% no aptaujātajiem vēlētos ceļot arī pa Latviju un gribētu doties, piemēram uz, Jūrmalu, Ventspili vai Aglonu.

Visbiežāk ceļojumi tiek organizēti pašu spēkiem. 45% minēja, ka savus ceļojumus plāno paši, savukārt 36% atzina, ka viņu ceļojumus organizē draugi vai ģimenes locekļi. Savukārt tūrisma aģentūru pakalpojumus izmanto 22% aptaujāto. Lielākā daļa - 63% - saviem ceļojumiem naudu sakrāj, bet 12% naudu aizņemas no radiem, draugiem, paziņām vai bankas. Savukārt 24% iedzīvotāju nav devušies tādos ceļojumos, kuru īstenošanai vajadzētu krāt vai aizņemties naudu.

Lūdzot minēt naudas summu, kuru aptaujātie varētu atļauties veltīt nedēļu garam ceļojumam uz ārzemēm, 39% atzina, ka šādiem ceļojumiem viņi vispār nevar atļauties tērēt naudu. 12% aptaujāto ir gatavi tērēt līdz 50 latiem, un aptuveni tik pat daudz cilvēku varētu atļauties tērēt no 51 līdz 100 latiem, un no 101 līdz 200 latiem. Savukārt 14% ir gatavi tērēt vairāk par 200 latiem. Vidēji vienam atpūtas braucienam iedzīvotāji var atļauties iztērēt aptuveni 105 latus nedēļā uz vienu cilvēku.

Kopējās tendences liecina, ka priekšroka tiek dota ceļojumiem pa Latviju, kas neprasa lielus naudas un laika ieguldījumus. Pēdējo gadu laikā šī tendence ir ļoti izteikta, jo iedzīvotāju brīvie finanšu līdzekļi ir samazinājušies. Turklāt novērojama arī vēlme atbalstīt vietējo tūrisma nozari un atbalstīt Latvijas ekonomiku. Jāpiebilst arī tas, ka šāda tendence ir izteikta visā Eiropā: iedzīvotāji daudz labprātāk izvēlas apceļot savu valsti, nevis braukt ārzemju ceļojumos.  

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!