Foto: PantherMedia/Scanpix
Nevienu ceļotāju vairs nepārsteidz tas, ka aviokompānijas saviem pasažieriem lūdz izslēgt visas elektroniskās ierīces pacelšanās un nolaišanās laikā, kā arī lidojuma laikā mobilos telefonus turēt izslēgtus vai arī pārslēgt lidojuma režīmā. Tomēr izrādās, ka liela daļa pasažieru bieži vien neievēro šos drošības norādījumus.

Lielbritānijas ceļojumu mājaslapa Sunshine.co.uk ir veikusi aptauju, kuras rezultātā atklājās, ka 21% no aptaujātajiem pārkāpj mobilo ierīču lietošanas ierobežojumus lidmašīnās.

Visbiežāk cilvēki mēdz ieslēgt savus mobilos telefonus uzreiz pēc nosēšanās, pirms vēl ir atvērušās lidmašīnas durvis un ir dota atļauja ieslēgt visas elektroniskās ierīces, kā arī aizmirst izslēgt mobilo telefonu pirms pacelšanās.

Vairāki aptaujātie ir arī atzinuši, ka lidojuma laikā ir centušies piekļūt internetam, nosūtīt īsziņas vai zvanīt. Tomēr, ja vien lidmašīna nav īpaši aprīkota, šāda komunikācija nemaz nav iespējama. 86% aptaujas dalībnieku elektronisko ierīču ierobežojumu neievērošanu noveļ uz aizmāršību, savukārt pārējie atzina, ka netic, ka mobilo telefonu lietošana lidojuma laikā kaut kādā veidā var traucēt lidmašīnai.

Par mobilo ierīču, it īpaši mobilo telefonu ietekmi uz lidmašīnām vēl joprojām noris diskusijas, tomēr, atskatoties uz pagātnē notikušiem negadījumiem, aviokompānijas tomēr izvēlas saglabāt piesardzību.

2011. gadā gaismā nāca Starptautiskās gaisa transporta asociācijas veiktais pētījums, kurā tika atklāts, ka 6 gadus garā laika posmā ir fiksēti 75 dažādi incidenti, kuros mobilo telefonu lietošana lidmašīnām bija izraisījusi traucējumus. 26 gadījumos tika traucēta lidojuma kontroles sistēma, 17 gadījumos tika iespaidota navigācijas sistēma, 15 gadījumos tika traucēta komunikācijas sistēma un vēl 13 gadījumos tika iedarbināti elektroniskie brīdinājuma signāli. Tieši tādēļ Starptautiskā gaisa transporta asociācija visiem pasažieriem ir stingri ieteikusi ievērot mobilo ierīču lietošanas ierobežojumus lidmašīnās.

Tomēr ir arī vairākas aviokompānijas, kuru lidmašīnās mobilo telefonu lietošana ir atļauta.To starpā ir Emirates, Etihad, Singapore Airlines un Virgin Atlantic.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!